Konuya gerçek kökeninden başlarsak platonik aşk, adını aldığı Platon'dan gelir. Temelde, cinselliğin dışına taşıp bundan soyutlanarak ruhani bir niteliğe bürünen aşkı ifade eder. Çünkü Platon, yapıtında ideal devleti tanımlarken âdeta bir ütopya çizmiştir.
Platonik aşk günümüzde tek taraflı aşk olarak bilinmektedir. Yani karşılığı alınmayan hatta belki dile bile getirilmemiş uzaktan uzağa bir aşk. Platonik kelimesinin geçmişi ve hikayesi ünlü filozof Platon'dan gelir.
Özellikle karşılıksız olan bu aşklar kişinin kendi hislerini arttırması ile daha çok yoğunlaşmaya başlar. Platonik aşk yaşanılan kişi ile sürekli olarak iletişime geçme isteği bu durumun en net belirtilerinden biridir. Bu duyguyu yaşayan kişiler zamanının çoğunu karşısındakini düşünerek geçirmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Platonik aşkın da etkileri kişisel özelliğinize, kişisel yapınıza göre değişiyor. Ama duygu olarak platonik aşk, insanları mutlu eden ve bu mutluluk sayesinde özellikle de kalp sağlığı açısından yararlı olan bir histir, bir duygudur. Platonik aşk kalbe yararlıdır.
Kültürden kültüre, kişiden kişiye değişiklik gösterse de aşk, en genel tabiri ile bir kişiye olan sevgi ve o kişiye bağlanma duygusu ile tabir edilir. Platonik aşk ise tek taraflı olan karşılığı olmayan bir aşktır.
Halk arasında “Karşılıksız Aşk Sendromu” ve “Eros Hastalığı” olarak bilinmekte olan erotomani; kişinin yüksek statü sahibi bir kişi tarafınca sevildiğine inanmasına yönelik sanrıları içerisinde barındıran bir sendromdur.
Karşılıksız aşk, bir tarafın diğer taraftan arzuladığı karşılığı göremediği aşk türüdür. Bu durum insanda genellikle kederli ve kaygılı bir ruh haline yol açmakla birlikte, depresyon ve öfori arasında ani duygusal kaymalara da sebep olabilir.
İki insan arasında derin bir düşünsel ve ruhsal bağ hissiyatı, bir kişinin platonik bir aşk geliştirmesine yol açabilir. İdealizm: Platonik aşk, idealizmin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Kişi, sevdiği kişiyi mükemmel, kusursuz veya ideal bir varlık olarak görür ve bu nedenle ona karşı platonik bir aşk duyar.
Şer'i açıdan yasak olan bir söz söyleyesi caiz değildir. Sevdiği kişiye açıkça sevdiğini veya aşık olduğunu söylemek iyi bir söz söylemiş olamaz bilakis kötü bir şey söylemiş olur. Çünkü bu sözle karşı tarafı birleşmeye arzulatmıştır.
Platonik/Eflâtûnî aşk, maddeyle ilgisi olmayan, maddî tatmin aramayan, hayalde yaşatılan aşk, sevgi demektir. Bir başka ifade ile seksüellikten arındırılmış (müberrâ olmuş), derin sevgi.
Bunlar, tutkulu aşk (Eros), arkadaşça aşk (Storge), oyun gibi aşk (Ludus), sahiplenici aşk (Mania), mantıklı aşk (Pragma) ve özgeci aşk (Agape)'tır.
Erkek arkadaş; platonik, romantik ya da cinsel olarak arkadaşlık bağı kurulan erkeği belirten bir terim. Aralarında bu tür bir ilişki bulunan kişiler birbirlerini "kıymetli" ve "partner" olarak da tanımlamaktadırlar.
Narsisizmin ileri boyutlarda olmasına tıpta narsisistik kişilik bozukluğu adı verilmektedir. Sigmund Freud narsisizmi "dış dünyadan soyutlanan libidonun (cinsel enerji) egoya (ben) yönlendirilmesi" şeklinde açıklamıştır.
“Takıntılı sevgi hastalığı”, kişinin sevdiğini düşündüğü kişiye ileri derecede takıntılı olması durumu olarak tanımlanır. Kişi, sevdiğini düşündüğü kişiyi, takıntılı bir biçimde, sürekli koruma, hatta onu sahiplenmiş gibi, onu sürekli denetimi altında tutma gereksinmesi içinde olur.
Hormonlar aşk acısını arttırıyor
Aşık olan bir kişi, yemeden içmeden kesilebilir, uyku düzeni bozulabilir hatta psikolojik bozukluklar yaşayabilir. Çünkü aşk bir saplantıdır, melankoli halidir. Kişi başka hiçbir şey düşünemez ve gözü sevdiğinden başkasını görmez.
Rüyada âşık olduğun kişiyi görmek, genel olarak duygusal ve olumlu gelişmelerin olacağı anlamına gelmektedir. Rüyada âşık olduğun kişiyi öpmek ise bir kişiden olumlu bir haber alınacağı anlamına geliyor. Rüyada âşık olduğun kişiyi görmek, rüya tabirlerinde huzurlu ve mutlu bir hayatın olacağına işaret edilir.
Hoşlanmak da sevgiye dönüşebilir. Aşkta önemli olan bir özellik de aşkın her zaman bitmesi ya da sevgi, öfke ya da nefret gibi başka duygulara dönüşmesidir. Aşkı özetleyecek olursak; aşk kültüre göre şekil alır, geçicidir, sınırlı bir doğası vardır.
Uykusuzluk, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, ağlama ya da gülme nöbetleri, el terlemesi, baş dönmesi, aşkın fiziksel göstergeleridir. Sürekli yanında olma isteği, bitmeyen özlem, kıskançlık, başkasıyla paylaşamama gibi olgular da aşkın ruhsal belirtileridir.
Antik Yunan filozofu Platon'un adından türetilen kavram, bedensel tutkulardan ziyade tinsel bir aşkı tanımlamak için kullanılır. Yani platonik aşıksanız aslında siz karşılık beklemediğiniz bir aşkın içindesiniz, romantik bir aşkın değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri