Ulusal Konvansiyon (Fransızca: Convention nationale) ya da Nasyonal Konvansiyon, iki yıllık Ulusal Kurucu Meclis ve bir yıllık Yasama Meclisinden sonra Fransız Devrimi sırasında oluşturulan bir parlamentoydu.
20 Eylül 1792'den 26 Ekim 1795'e kadar çalışan Ulusal Konvansiyon Meclisi, selefi gibi kısıtlı sayıda erkek seçmenin oyuyla değil bütününün oyuyla seçildi. Konvansiyon bütün (erkek) seçmenlerin oyuyla seçilen tarihteki ilk parlamento oldu. 21 Eylül 1792'deki ilk toplantısında monarşiyi ilga etti ve böylece 1.
Fransa Ulusal Meclisi (Fransızca: Assemblée nationale), Fransa Senatosu ile beraber Fransa'nın yasama gücü olan Fransız Parlamentosu'nu oluşturur.
Milliyetçilik akımını ve Yakınçağ'ı başlatmasıyla Avrupa ve Dünya tarihinde büyük bir dönüm noktası olmuştur. Eski Düzen ortadan kaldırıldı ve anayasal monarşi kuruldu.
1791 Anayasası ile Kurucu Meclisin yerini alan Yasama Meclisi (Assemblee Legislative) döneminde (1 Ekim 1791-20 Eylül 1792) meşruti monarşi devam etti.
İlgili 24 soru bulundu
Ulusal Konvansiyon (Fransızca: Convention nationale) ya da Nasyonal Konvansiyon, iki yıllık Ulusal Kurucu Meclis ve bir yıllık Yasama Meclisinden sonra Fransız Devrimi sırasında oluşturulan bir parlamentoydu.
Siyaset. Fransa Cumhuriyeti, yarı başkanlık sistemiyle yönetilen, köklü bir demokrasi geçmişine sahip üniter bir devlettir. Beşinci Fransa Cumhuriyeti olan günümüz Fransa'sının Anayasası 28 Eylül 1958 tarihinde yürütülen bir halk oylaması sonucu onaylanmıştır.
Fransa Parlamentosu iki kanatlı bir yapıya sahiptir: Ulusal Meclis (Assemblée Nationale) ve Senato (Sénat). Ulusal Meclis ile Senatonun bazı özel durumlarda yaptığı birleşik toplantılar ise “Kongre” olarak adlandırılır.
États généraux yani Genel Meclis Fransa'da Fransız Devrimi'nden önceki dönemde görev yapmış bir parlamentoydu. Fransa'da Ancien Régime (Eski Düzen) adı verilen Fransız monarşisi toplumu üç ana kesime ayırmıştı: Birinci kesim din adamları, ikinci kesim soylular, üçüncü kesim ise halkın diğer bölümlerinden oluşuyordu.
Kurucu Meclisin iki yıllık çalışma sonucu hazırladığı Anayasa, 14 Eylül 1791'de kral tarafından onaylandı. Anayasa, yasama yetkisini Ulusal Meclis'e veriyordu. Yürütmenin başı olan krala ise, sadece veto hakkı tanımaktaydı.
Fransız Parlamentosu (Fransızca: Parlement français) Fransa'nın çift meclisli yasama organıdır. Parlamento, 348 kişilik Senato'dan (Sénat) ve 577 kişilik Ulusal Meclis'ten (Assemblée nationale) oluşur. Senatonun toplandığı yer Palais du Luxembourg, meclisin toplandığı yer ise Palais Bourbon'dur.
Millet Meclisi'nin hazırladığı Anayasa da 1791'e kadar tamamlanmayacaktı. Fakat, Meclis parçaları bir araya getirerek anayasanın taslağını oluşturuyordu. 1789'un Ağustos'unda meclis üyeleri zaten Bağımsızlık Bildirgesi'ni kendilerine göre düzenleyip tamamlamıştı; İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi.
Diğerlerine göre Robespierre, Terör'ün aşırılıklarını sınırlamaya çalışmış ve her şeyden önce barışın, doğrudan demokrasinin ve sosyal adaletin savunucusu, yoksulların sözcüsü ve Fransa'da köleliğin ilk kez kaldırılmasının mimarlarından biri olmuştur.
Bunu gerçekleştirmek için de siyasetin ve toplumun tüm kesimlerini bir araya getiren bir “Anayasa Konvansiyonu”nun kurulması gereklidir. Konvansiyon kelimesinin sözlük anlamlarından biri, bir anayasanın değiştirilmesi veya hazırlanması için bir araya gelen heyettir.
Direktuvar, Fransız Devrimi'nden sonra meydana gelen yönetim şeklidir. Yaşlılar meclisi ve 500'ler olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Yaşlılar meclisinde yasama yetkisi yoktu. Bunu 500'ler yapabilirdi, ancak asıl güç direktörlerdeydi. 5 tane direktör vardı ve 4 yıllık süre içerisinde 13 direktör görev yaptı.
Siyasi Yapı
Fransız İhtilali'nin ardından 1792 yılında kurulan Birinci Cumhuriyet'le yeni bir yönetim sistemine geçen Fransa'da son olarak 1958 yılında Beşinci Cumhuriyet kurulmuştur. Günümüzde ülke yarı başkanlık tipi yönetim modelini benimsemiştir.
1789 États généraux'su, Fransa Krallığı'nda 1789 yılında toplanan bir États généraux'dur. Toplantıda Fransız toplumunun üç tabakası olan asiller, Kilise ve halkın geri kalanı 1614 yılından sonra ilk kez bir araya geldi.
Bu durumda burjuvazi sınıfının geleceği Etats Generaux'da uygulanacak oylama biçimine bağlıy- dı (Göze, 2013: 594). 1789 baharında, XVI. Louis, 1614'ten bu yana ilk kez Estates Generaux'u topladı. Onun üç meclisi -ruhbanlar, soylular ve halk temsilcileri- yaklaşık olarak tüm erkek vatandaşların oylarıyla seçilmekteydi.
Fransız tipi kurucu meclis; yalnız anayasa yapımı ile yetinmeyip aynı zamanda yasama organının görevini de yerine getiren kurucu meclistir. Amerikan tipi Kurucu Meclis ise Fransız tipi kurucu meclisin aksine yalnız anayasa yapmak için seçilmiştir.
Senato (Fransızca: Sénat Fransızca telaffuz: [seˈna]), Fransa Parlamentosu'nu oluşturan üst kanattır. Senatonun toplandığı yer Palais du Luxembourg'dur. 348 senatörden oluşmaktadır.
Andreas Noll, Fransa'da laikliğin dününü ve bugününü araştırdı… Bundan 100 yıl önce, 9 Aralık 1905 tarihinde, Katolik Kilisesi, Fransa'da büyük bir darbe aldı: Fransa'da laiklik kabul edildi, yani devlet ve din işlerinin ayrılması kabul edildi.
Fransa laik ama kültür ve geleneği itibarıyla Katolik bir ülkedir. Çok sayıda romen veya gotik katedraller, en ücra yerlerde bile bulunan kilise ve şapeller bunun göstergeleridir. Dini inançların yerine getirilmesi serbest ve dini aidiyet veya dini inançlara dayalı ayrımcılıklar yasaktır.
Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Meclis tarafından teker teker seçilirler. Tek dereceli değil, çift dereceli seçimler uygulanır. Yani halk delege seçer, delegeler de vekilleri seçer. Tam bir demokrasi örneği sayılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri