2260 km² yüzölçümüne sahip ilçenin 6 belde belediyesi, 44 köyü ve 36 mahallesi bulunmaktadır. İlçe halkının yarıdan fazlası geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır.
Konya'ya bağlı 32 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelere bağlı 168 belde ve 585 köy, 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalleye dönüştürülmüştür.
Ereğli Belediyesi'nin sınırı, 6360 sayılı kanun ile birlikte İlçe sınırlarına kadar genişlemiş ve 2826,65 km2 yüzölçümüne ulaşmıştır. Ereğli İlçesi' nin 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerden sonra, 37 olan mahalle sayısı, köyler ve beldelerin mahalle statüsüne geçmesi ile birlikte 87' ye ulaşmıştır.
Nüfusu ve ekonomik potansiyeli bakımından 30 civarında ilden daha büyük durumda olan Ereğli ilçesi,tarihi özellikleri ve doğal güzellikleri ile de dikkat çeken yerleşim birimlerinden bir tanesidir.
2022 yılı Nüfus Genel Müdürlüğü'nün açıklamış olduğu verilerde, Ereğli'nin toplam nüfusu 150 bin 978 oldu. Erkek Nüfusu 76 bin 239, Kadın Nüfusu ise 74 bin 739 oldu. Ereğli'nin kalabalık mahallesi 5.851 kişi ile Barbaros Mahallesi oldu.
İlgili 15 soru bulundu
Yalova'nın nüfus yoğunluğu ise 285 olarak gerçekleşti. 622 bin 846 nüfusla Konya'nın en büyük ilçesi oldu. Merkez ilçelerden Meram'ın nüfusu 346 bin 366, Karatay'ın ise 308 bin 983 oldu.
Ereğli adını; Bizans İmparatoru Herakliyüs adı ise Yunan mitolojisinde yarı tanrılaşmış bir kahraman olan Herakles`ten gelmektedir. “Herakliyüs” kelimesi zaman içinde Türkçe'nin ses yapısına uygun olarak; Herakle > İrakle > Eregle.> Eregli.> Eregliyye > EREĞLİ şeklini almıştır.
Ereğli'nin meşhur lezzetleri olarak: bal, reçel, Ereğli pidesi, macar sarması, malay, dolaman güveç, kayısılı yemeği gibi birçok lezzeti tadabilirsiniz. Ereğli'nin masmavi denizi, kumsalları, eşsiz doğası ve konaklama imkanları ile keyifli ve muhteşem bir gezi deneyimi yaşayacaksınız.
KONYA - Konya'da nüfusu 151 bini aşan Ereğli ilçesi için geçmiş seçimler öncesi il olacağı sözü verildi. Ancak Ereğli, il olmadı. Verilen sözlerin tutulmamasına tepki gösteren ilçe halkı, Ankara'ya yürüme kararı aldı.
Ereğli ismi Türkiye'de üç farklı ilde karşımıza çıkıyor. Zonguldak ve Konya'da İlçe olarak karşımıza çıkan Ereğli, Kocaeli'nde de belde olarak bulunmaktadır.
1703 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda gemi yapım merkezi olarak belirlenen bir kaç bölgeden biri de Karadeniz Ereğli'dir. 1800 'lü yılların başına kadar ayanlıkla yönetilen Karadeniz Ereğli'ye; Safranbolu, Bartın ve Devrek bağlanmıştır. 1839 'da Safranbolu ve Bartın, Karadeniz Ereğli'den ayrılmıştır.
Anadolu Selçukluları zamanında Türklerin idaresine giren Ereğli, Anadolu Beylikleri zamanında Nure Sufi Bey'in kurduğu Karamanoğlu Beyliğinin 1250-1256 arası ilk başkenti olmuştur.
Fatih Sultan Mehmet 1470 yılında 4'üncü eyalet olarak Karaman Eyaletini kurmuş, merkezini de Konya şehri yapmıştır. 17'inci yüzyılda Karaman Eyaletinin sınırları genişlemiş, Tanzimat döneminde de ismi değişerek Konya Eyaleti adını almıştır.
Konya ilçeleri; Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak'tır.
Aydınlık olarak sizin için tek tek bu şehirleri ve en güncel verileri derledik. 2022 yılı İkamet edilen ile göre nüfus kütüğüne kayıtlı olunan il tablosunda, Konya'da en çok 52 bin 336 ile Karamanlılar yaşarken, 153 kişi ile en az Yalovalılar ikamet ediyor.
Ama yine de bilmeyenler için not düşmek istiyorum; Ereğli ismi Türkiye'de üç farklı ilde karşımıza çıkıyor. Zonguldak ve Konya'da ilçe olarak karşımıza çıkan Ereğli, Kocaeli'nde belde olarak bulunuyor.
Ereğli, Konya'nın güneybatısında yer alır. Aksaray, Niğde ve Karaman'a sınırı olan şirin bir ilçedir. Konya il merkezine uzaklığı 147 km'dir. İlçede 6 belde belediyesi, 44 köy ve 36 mahalle bulunmakta iken Büyükşehir Belediyeleri Yasasının çıkmasıyla belde belediyeleri kapatılmış ve köyler de mahalle olmuştur.
Ereğli, Konya ilinin güneydoğusunda yer almaktadır. İlçenin kuzeyinde Emirgazi, doğusunda Niğde, güneyinde Karaman ve Halkapınar, batısında ise Karapınar bulunmaktadır. Konya'ya 150 kilometre (93 mi) uzaklıktadır.
Ereğli'nin simgesi haline gelen Osmanlı Çileği ve Zonguldak ormanlarında doğal olarak yetişen Dünyanın en lezzetli 'kuzu kestanesi' de pazarın değişmez ürünleri arasında…
Özet: Konya ili Ereğli, Karapınar, Emirgazi ve Halkapınar ilçeleri sebze üretim miktarları bakımından incelendiğinde domates, havuç, kavun, karpuz, soğan, sarımsak ve çerezlik kabak türlerinin bölgenin sebze potansiyelini oluşturduğu görülmektedir.
Zonguldak ilçelerinden Ereğli, pidesiyle meşhur bir ilçedir.
Ereğli'nin ilçe merkezi, kültürel ve tarihi yerleri olduğu gibi oldukça güzel bir yerdir. Gezilmesi çok keyifli olan ilçe merkezi, özellikle de son zamanlarda çokça açılan alışveriş merkezleri ile ön plana çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri