Kuru baklagiller ailesine mensup olan börülce oldukça sık tercih edilen bir besindir. Börülce besin değeri çok yüksek bir kuru baklagildir. Börülce özellikle Ege bölgesinde tanınan bir bitkidir. Yaz kış tüketilen bir besindir.
Börülce tohumlarının meyveye bağlandığı yerde renkli halkası vardır. O yüzden bir adı da karnıkaradır.
Börülce, fasulyeye benzeyen bir bitkidir. Bu börülceler iyi gelişmiş bir köke sahip olurlar. Tek yıllık otsu bir bitki olan börülcelerin pek çok farklı tüketim şekli vardır. Bunun yanı sıra börülceler yapısı itibari ile taze fasulyeye çok benzer.
Börülce, baklagiller familyasından fasulyeye benzer bir tarım bitkisi. İyi gelişmiş kazık bir köke sahiptir. Tek yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları üç yaprakçıktan oluşan bileşik yaprak şeklindedir.
Börülce: Göbeği koyu renkli olduğu için Karnıkara da denilen, fasulyeye benzer bir bitki olan börülce, C vitamini ve bitkisel protein açısından zengin bir sebzedir. Ayrıca, azot ve nişasta da içerir. Börülce ( Vigna unguiculata ), baklagiller (Fabaceae) familyasından fasulyeye benzer bir tarım bitkisidir.
İlgili 35 soru bulundu
Besleyici yapısı sayesinde börülce kan değerlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Börülce tüketimiyle birlikte yüksek tansiyon probleminin yaşanması olasılığı da düşer. Börülce demir bakımından da zengin bir besindir. Kan hücrelerine iyi geldiği için özellikle ülkemizde çok görülen demir anemisi için de koruyucudur.
Ölçülü miktarda tükettiğiniz kuru ya da taze börülce, kan şekerini dengeleme görevini üstlenir. Börülce bazı kişilerde gaz yapabilir. Bu durumu önlemek için kuru börülceyi haşlamadan önce birkaç saat karbonatlı suda bekletmelisiniz.
Börülce tıpkı diğer baklagiller gibi protein açısından oldukça zengindir. İçerdiği A, C vitaminleri, çinko, potasyum gibi mineraller oldukça sağlıklıdır. Börülce yaz ve kış aylarında oldukça sık tercih edilen bir baklagildir. Börülce besin değerleri bakımdan oldukça zengindir.
Doğal Kuru börülce içerdiği maddeler sayesinde insan sağlığına oldukça faydalıdır. Börülce bünyesinde , vitamin, demir, çinko, potasyum ,manganez minerali ve protein barındırır. Tüm bu maddeler kötü kolesterolü azaltır.
Görünümüyle biraz yeşil fasulyeyi andırsa da kendine has kıtırlığı ve hafif ekşimsi tadıyla onun yeri sofralarda ayrıdır. Özellikle de Ege'de çok sevilir. Farklı türde salataları ve yemekleri yapılır.
Börülce tarımı, 40o N enlemine kadar yapılmaktadır. Bilinen 170 Vigna türünün 120 tanesi Tropik Afrika'da, 22 tanesi de Hindistan ve Güney-Doğu Asya'da bulunmaktadır. Günümüzde iklim koşullarının uygun olduğu tüm kuşaklarda yaygındır.
Börülcenin içerdiği protein, vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minerali sayesinde kötü kolestrolü azalttığı, kabızlığı giderdiği, yüksek tansiyon ile şekere faydası olduğu, kanseri önleyici özellik taşıdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bildirildi.
Börülce Kilo Verdirir Mi? Börülcenin doğrudan metabolizma hızına bir etkisi olmasa da; içerdiği yüksek protein ve lif değeri ile daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Bu da, açlık krizlerinin önlenmesi ve sağlıksız atıştırmalıklara daha az elinizin gitmesi ile ilişkilendirilir.
adana'da börülce adlı sebzeye verilen isim. acebek: sinop boyabat'ta da börülceye böyle deniyor. adana'da fasulye anlamında da kullanılıyor. çukurova yöresinde börülce gibi fasulyemsilere verilen ad.
Börülce Trakya yöre mutfağının sevilen bir sebzesidir. Yöre türkülerine konu edilmiş börülce, Kırklareli kesiminde “Papuda” ismiyle bilinir. Genel olarak kuru baklagil formuyla değerlendirilmektedir. Yemeği ve salatasına yöre mutfağında çokça rastlarız.
Börülce nerede yetişir? Börülce nerede bulunur? Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen börülce, özellikle Ege Bölgesi'nde daha çok yaygındır. Kimi yerlerde böğrülce, karnıkara ya da siyahgöz olarak da adlandırılmaktadır.
Öncelikle börülcesi birkaç saat önceden suya ıslatıyoruz . Daha sonra sıcak suyla haşlamaya başlıyoruz . Börülcenin siyah renkte olmaması için haşlama suyunu birkaç kez değiştiriyoruz. Suyunu süzüp kaynar su ekleyip tekrar tekrar haşlanıyor .
Bir gece öncesinden suda beklettiğiniz börülceleri süzün ve bir tencereye alıp üstlerini geçecek kadar su doldurun. Tencerenin kapağını kapatın ve börülceler yumuşayana dek, kaynamaya başladıktan sonra, yaklaşık 15 dakika pişirin.
Karaciğere faydalıdır. Sindirim problemlerine iyi gelir. Kilo vermek için diyetlerde kullanılır. Çünkü metabolizmayı hızlandırır ve tokluk hissi verir.
Ortalama 100 gr. kuru börülcenin içerdiği önemli besin değerleri, 353 kalori 23.1 gr. protein: 57.2 gr. Karbonhidrat, 1,2 gr.
Börülce diyet yapanlar tarafından yaygın olarak tüketilen sağlıklı bir kuru baklagildir. İştahı kontrol altına alan ve tokluk süresini uzatan bu gıda, zayıflama sürecini destekler.
Börülcenin diyette tüketimi doktorlar tarafından faydalı bulunmaktadır. İçerisinde bulunan protein sağlıklı bir besin kaynağı olurken, çözünebilen lifler uzun süre tok kalınmasını sağlar. Sindirim sistemini destekleyerek kilo verimini kolaylaştırır.
Çinko, B9 ve potasyum deposudur.
Fakat börülce içerisinde bulunan yoğun çinko, potasyum mineralleri ve B9 vitamini sayesinde bu sorunların ortaya çıkmasını engellemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri