Karapınar YEKA-1 GES Konya'nın Karapınar ilçesindedir. Kalyon Holding Enerji Grubu firmasına ait santral 1.000 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 19. Konya'nın ise en büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin en büyük Güneş Enerji Santrali'dir. GES'te Kalyon PV marka fotovoltaik güneş paneli kullanılmıştır.
Kalyon Enerji'nin sahip olduğu 1350 megavat gücündeki Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin (GES) resmi açılışı bugün yapılıyor.
Kurucumuz Hasan Kalyoncu;aydın ve vizyon sahibi kişiliği, vicdanlı ve alçak gönüllü mizacı, insani değerleri ve birleştirici vasıflarıyla, kendisini tanıyan ve tanımayan herkese örnek olmuş, saygı ve sevgi görmüştür.
Sarvan, “CW Enerji AOSB'de 500MW/yıl üretim kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük güneş paneli üreticisi olup 2018 yılı Temmuz ayına kadar üretim kapasitesini 1GW /yıla çıkartarak Avrupa'nın da açık ara en büyük güneş paneli üreticisi olacaktır.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
İlgili 36 soru bulundu
Güneş Enerjisi Sistemi Hibe Desteği 2023
Toplam 900.000 TL'ye kadar hibe desteği vardır. KKYDP hibesinde ise yeni yatırımlarda 3.000.000 TL üst sınır vardır ve yatırımın %50'si hibe kapsamında verilir. Yatırım bedeli KDV hariç hesaplanır.
Belediye GES statik projesini inceler. Bunun yanı sıra GES kurulumu yapılacak binanın imar mevzuatına uygunluğu da belediye tarafından kontrol edilir.
Karapınar Güneş Enerjisi Santrali, Türkiye'nin Konya ilinin Karapınar ilçesinde yer alan bir güneş enerjisi santralidir.
Makale için tıklayınız. Türkiye'de güneş paneli üretici sayısı güncel olarak 37 ve bu üreticilerin kapasiteleriyle Türkiye, dünya sıralamasında 6. sırada, Avrupa'da ise birinci konumda yer alıyor.
Aktif santrallerin tümü fotovoltaik (PV) sistemi kullanmaktadır ve sayısı Mayıs 2022 itibarıyla 674'tür, bunların büyük bir kısmı lisanssız elektrik üretimi kapsamındadır.
Kalyon Holding bünyesinde bulunan Kalyon Enerji şirketinin hisselerinin yüzde 50'si, yaklaşık 490 milyon dolara Birleşik Arap Emirlikleri şirketi International Energy Holding'e (IEH) satıldı.
Orhan Cemal Kalyoncu Kalyon Grup Yönetim Kurulu Başkanıdır. Orhan Cemal Kalyoncu, 1960 yılında babası Mehmet Kalyoncu'nun yerleştiği Bitlis Tatvan'da yedi çocuğun en küçüğü olarak doğmuştur. Aslen Trabzon Çaykara'lıdır.
Vefa Holding Inogen markasıyla güneş enerjisi alanında yatırımcı, EPC ve konstrüksiyon üreticisi olarak sektöre hızlı bir giriş yaptı. Vefa Holding Inogen Genel Müdürü Ali Murat Soydan, güneş enerjisi alanında yatırımcı, EPC ve konstrüksiyon üreticisi olarak çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Bireysel kullanıcılar için geçerli olan GES (Güneş Enerji Sistemi), orta ve uzun vadede kullanıcılarına ciddi miktarlarda kâr bırakabilmektedir. İşletmelerde ise maliyet avantajı elde edilebilmektedir. Çünkü işletmeler, bireysel kullanıma göre ve hanelere göre daha fazla elektrik tüketmektedir.
Kainat Holding güvencesiyle başlayan, Kainat Enerji'nin yeni projesi Enerji Tarlası sayesinde artık herkes yatırım yapabilecek, bir arsa sahibi olabilecek ve anında kazanmaya başlayacak.
Türkiye'nin en büyük 100 elektrik üreticisinin belirlendiği MW100 Türkiye Araştırması'nda, 21 bin 254 megavatlık üretim kapasitesiyle Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) zirvede yer aldı.
Konya, 1167,50 megavatla güneş enerjisinde en yüksek kurulu güce sahip il. Bunu, 415,8 megavatı bulan kapasitesiyle Ankara, 383,5 megavatla Şanlıurfa, 346,5 megavatla Kayseri ve 306,9 megavatla İzmir takip ediyor.
535 Watt'lık bir güneş panelinin nominal maksimum gücü 535 Watt'tır. Buna göre 100% verimle çalışan 535 Watt'lık panel saatte 535 Watt'lık elektrik üretir. 5 saatlik ortalama günlük güneşlenme süresinde günlük toplam 2675 Watt ( 2,67 kW) elektrik üretir.
Karapınar YEKA-1 GES Konya'nın Karapınar ilçesindedir. Kalyon Holding Enerji Grubu firmasına ait santral 1.000 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 19. Konya'nın ise en büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin en büyük Güneş Enerji Santrali'dir. GES'te Kalyon PV marka fotovoltaik güneş paneli kullanılmıştır.
Ticarethane AG Elektrik fiyatı Ocak 2021 tarifesine göre bütün fonlar ve KDV dahil olarak 106 Krş/Kwh mertebelerine gelmektedir. Dolayısıyla yılda 12.000 KWh/Yıl elektrik üreten 10 KW güneş paneli sistemi 12.720 TL yıllık bir getirisi olacaktır.
1 Mw Güneş Enerjisi Santrali İçin Yaklaşık 20.000 m2 Arazi Gerekir. 500 Kw Güneş Enerjisi Santrali İçin Yaklaşık 10.000 m2 Arazi Gerekir. 250 Kw Güneş Enerjisi Santrali İçin Yaklaşık 5.000 m2 Arazi Gerekir.
Fotovoltaik türdeki panelden elde edilen elektrik enerjisinin bedeli Türkiye'de 28 eurocent/kw olarak belirlenmiştir. Bu ücret tarifesi üzerinden güneş enerji sisteminin amortismanı hesaplanır. Söz konusu tarife ile Türkiye'de güneş enerji sistemi kendisini 4 veya 16 yıl içerisinde amorti edebilir.
9 Mayıs 2021 tarihinde yayınlanan yönetmelik değişikliğinde artık bu durum aşağıdaki şekilde uygulanabiliecek. Tarım arazilerinin bir kısmına sözleşme gücünüz kadar GES kurabilirsiniz ve de 5.1.c kapsamında mahsuplaşma yapabilirsiniz. Hatta ihtiyaç fazlası enerjinizi de satabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri