Eğer abiye yıkanır mı ya da abiye elbise makinada yıkanır mı diye merak ediyorsanız hemen cevabı verelim. Krep, saten ya da tüllü abiye elbiselerinizi düşük ısıda olacak şekilde, makinenizin hassas program ayarını seçerek yıkayabilirsiniz ya da düşük ısıda elde sıvı deterjan ile de abiye temizliğini yapabilirsiniz.
Kullanılan deterjanın sıvı olması önemlidir. Sıvı deterjan yok ise beyaz sabun kullanılabilir. Yıkama işlemini yaparken çok sert hareketlerde bulunulmaması gerekir. Abiyeyi durularken suyunu sert bir şekilde sıkmamalısınız.
Ancak abiye elbiselerin yıkanma derecesi, kumaşın cinsine ve etiketteki bakım talimatlarına göre değişebilir. Dolayısıyla yıkama talimatı sembollerini dikkatle okumak önemlidir. Abiyeler için genellikle makinede hassas yıkama tercih edilir. Abiye elbiseler, soğuk veya ılık suda yani 30-40 derece arasında yıkanabilir.
1 bardak oksijenli suyla 1 yemek kaşığı çamaşır deterjanını karıştırın. Sararmış olan bölgeye dökün. Ortalama 30 dakika kadar kıyafeti dinlendirin. Ardından hassas yıkamada ya da kısa programda kıyafetinizi yıkayarak temizliği sonlandırın.
Hassas bir dokusu olan bu kumaş türünden üretilen eşyalar makinede yıkanırken mutlaka çamaşır makinesinin hassas programı tercih edilmeli. Ayrıca saten elbiseler makinede yıkanırken son sıkma hızının düşük ve durulama suyunun da soğuk olması gerekiyor.
İlgili 35 soru bulundu
Türü ne olursa olsun saten hassas bir kumaştır. Bu sebeple ya nazikçe elde ya da çamaşır makinesinin en hassas ayarında yıkanmalıdır. Ilık su ve sıvı deterjan saten kumaş temizliği için iyi bir ikilidir.
Mısır nişastası veya bebe pudrası kullanabilirsiniz. Bir miktar elbisenin üzerine dökerek bölgesel lekelerden kurtulabilirsiniz. Leke çıkarma kalemi veya mendillerini kullanabilirsiniz. Ruj lekesi veya küçük lekeler için pamuk çubuk kullanabilirsiniz.
Şifon elbise veya bluz gibi şifon eşyaların genellikle elde, soğuk su ile yıkanması tavsiye edilir. 30 dereceye kadar soğuk su kullanılabilir.
Saten elbisenizin yıkama talimatına uymanız tavsiye edilir. Bazı saten elbiselerin elde ya da makinede yıkanması uygun olmadığından yalnızca kuru temizlemeye gönderilebilir. Saten elbisenizin makinede yıkanmasında herhangi bir sakınca yoksa düşük ayarda temizliğini sağlayabilirsiniz.
Saten elbiseleri düşük ısıda,(115 – 140 derece) ütünün hassas programları tercih edilerek ütülemek gerekir.
Şifondan yapılmış bir abiye elbiseyse söz konusu olan mutlaka kuru temizleme yöntemini tercih etmelisiniz. Aynı şekilde ipek şifon giysileriniz için de kuru temizleme tavsiye edilir. Polyester şifondan gömlek, bluz, tunik ya da etek gibi giysileri ılık su ile elde veya 30 derecede makinede yıkayabilirsiniz.
Simli abiye elbiselerde yaşanabilen önemli bir sorun simlerin dökülmesidir. Benzer sorun; taşlı, pullu, payetli, boncuklu, troklu abiye elbiselerde de olabilirken, dökülme riski en fazla, sim olan abiye elbiselerdedir. Simli abiye elbise elde yıkanır, temizlenir ise de sonuç farklı olmayacaktır.
Renkliler eğer pamuklu ise en az 30 en çok 40 derecede yıkanmalıdır. Yün ve ipek kumaşlı renkliler en fazla 30 derecede yıkanmalıdır. Çok kirli renkliler için ortalama olarak 60-90 dakika arası yıkama süresi yeterlidir. Az kirli renkliler için ise 30-60 dakika arası yıkama süresi yeterlidir.
Siyah Giysilerin Renk Atmaması için Püf Noktaları
Siyahları çok sık aralıklarla yıkamamaya özen gösterin. Yıkama talimatına göre mümkün olan en soğuk derecede yıkayın. Omo Siyahlar Sıvı Deterjan tercih ederseniz, siyahlarınızı korurken etkili bir temizlik de sağlamış olursunuz.
Aynı zamanda siyahlara uygun olan deterjanları seçmek gerekir. Siyahların yıkanması sırasında yumuşatıcı kullanmanız tavsiye edilmez. Çünkü yumuşatıcılar siyah üzerinde beyaz lekeler bırakabilir.
Siyah Çamaşırlar Hangi Deterjanla Yıkanır? Toz deterjanlar yerine sıvı deterjan tercih etmeniz siyah giysilerin rengini korumanıza yardımcı olacaktır.
Limon Suyu veya Sirke Kullanma: Su lekesini çıkarmak için limon suyu veya beyaz sirke kullanabilirsiniz. Biraz limon suyu veya sirkeyi lekenin üzerine sürün, ardından ılık suyla durulayın. Leke Çıkarıcı Kullanma: Eğer leke hala çıkmazsa, saten kumaşa zarar vermeyecek bir leke çıkarıcı ürün kullanabilirsiniz.
Saten elbisenin kumaşı oldukça hassastır en ufak hatada elbise çöp olabilir. Saten elbiseye yırtmaç açılır ama her terzi bunu yapamaz iyi araştırmanız gerekiyor. İşinde iyi olan bu yırtmaç açma işini önceden yapmış olan terzilerden birine götürmeniz gerekiyor ki sonrasında pişman olmayın elbiseniz mahvolmasın.
Buna göre saten kumaştan yapılan kıyafetlerde çekme riski olduğu için genellikle kuru temizleme yapılması önerilir.
Bunun için öncelikle bir küvet ılık su ile doldurulmalı, sıvı deterjan eklenerek köpürtülmelidir. Bu sürecin ardından şal deterjanlı ılık suya batırılarak yaklaşık yarım saat boyunca içinde kalması sağlanmalıdır. Janjan şal modelleri daha sonra akan su altında köpüğünden arındırılıncaya kadar yıkanmalıdır.
Kuru temizleme nedir sorusunu pek çok kişi merak etmektedir. Kuru temizleme kumaşlardaki kir ve lekeleri çıkaran bir işlemdir. Bu yöntemde giysilerdeki lekeleri çıkarmak için kimyasallar, ısı ve basınç kullanılır. Kuru temizleme evde veya ticari tesislerde yapılabilir.
Hassas bir kumaş olan şifon kumaş mutlaka kuru temizlemede yıkanmalıdır. Hassas olan şifon kumaş ılık su ile elde yıkanmalıdır. Ayrıca şifon kumaş yapısına göre 30 derecede çamaşır makinesinde yıkanmalıdır. Şifon kumaş ince dokulu olduğu için leke tutmamaktadır.
· Ter Lekesi
Eşarp ve şal lekeleri arasında en çok araştırılan lekelerden birisi de ter lekesidir. Bu lekeyi gidermenin en etkili yolu ise limondur. Ter lekesini limonlu su ile silmeniz yeterlidir.
Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir. Limon suyu ise lekenin türüne göre farklı şekillerde kullanılabilir. Kabartma tozu ve karbonat, beyazlardaki lekeler nasıl çıkar sorusunun en etkili cevaplarından biridir. Tuz ise özellikle kan lekelerinin çıkarılmasında kullanılabilir.
Yağ lekeleri için bebek pudrası kullanmak son derece etkili. “Tişörtten yağ lekesi nasıl çıkar?” diye merak ediyorsanız şunu deneyin: Yağ lekesinin üstüne biraz bebek pudrası dökerek 10 dakika kadar bekleyin. Daha sonra pamuklu bir bezi ıslatarak lekenin üzerine bastırın ve lekenin beze geçmesini sağlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri