Çift başlı kartal motifi, 13. yüzyılın başlarında Orta Çağ Anadolu'sunun Anadolu Selçuklu Devleti ve Türk beyliklerinde benimsenmiştir. I. Alâeddin Keykubad döneminde Konya'da inşa edilen kalenin bir kemerinin kilit taşındaki görünümü, motifin kraliyet çağrışımına işaret etmektedir.
Konya'nın simgeleri Mevlana Müzesi (Kubbe-i Hadrâ), çift başlı kartal'dır.
Artuklu sikkelerinde ve Anadolu'daki Selçuklu yapılarında kullanılan çift kartal simgesi surlarda, cami ve medreselerde, saraylarda; koruyucu ve hakimiyet sembolü olarak ve kötü güçlerden koruyucu olarak kullanılmıştır.
Selçuklu Devlet armasında da çift başlı kartal sembolü kullanılmış hatta günümüzde Selçuklu kartalı olarak adlandırılmıştır. Türk halılarında en çok kullanılan canlı figürü kartaldır.
Başta sanat tarihçileri olmak üzere farklı disiplinlere mensup araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalar, çift başlı kartalın eski Türk inançları, Türk mitolojisi ve halk edebiyatında mevcut olan ikonografik bir öğe olduğunu ve bunun en belirgin örneklerinin Türkiye Selçukluları Devrine ait olduğu ortaya koymaktadır ...
İlgili 15 soru bulundu
Çift başlı kartal Doğu'yu ve Batı'yı temsil ederek, Selçuklunun hükmettiği alanları simgelemektedir. Çift başlı kartal Selçuklulardan önce ve sonra da birçok devlet tarafından kullanılmıştır. Çift başlı kartal armasının kullanımı Roma İmparatorluğuna kadar götürülebilir.
Şaman inancında Göktanrı olduğuna inanılan Kartal'ın, mitolojilerde çoğunlukla koruyucu ruhun ve adaletin simgesi olduğu görülür. Kartal aynı zamanda hükümdarları ya da beyleri temsilen arma ve bayraklarda sık sık bir güç unsuru olarak yer almıştır.
1. ABD - Beyaz Başlı Kartal. Bir diğer adıyla; kel kartal. Uzun ömrü, gücü ve havada özgürce süzülebilmesi nedeniyle ABD'yi en iyi şekilde temsil ettiği düşünülmüş, ülkenin sembolü haline gelmiştir.
Kartal, Orta Asya Türk inancında Gök'e ulaşma, Gök'e yolculuk etme, refakat ve koruyucu görevi üslenen en önemli figür ve inanışların ana unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. Kartal figürü de kurt gibi hükümdarlığı ve gücü temsil etmektedir.
Arnavutlar eskilerden beri bu sembolü benimsemişlerdir. Diğer bir sembolleri ise yılandır. Fakat binlerce yıl içinde en çok benimsenen sembol Çift Başlı kartal olmuştur. 1405 - 1468 yılları arasında yaşamış ünlü Arnavut halk kahramanı ve büyük bir komutan olan İskender Bey'e dayanmaktadır.
Türk Hava Kuvvetlerinin sembolü tek başlı Anadolu Selçuklu kartalı olarak tescil edilmiştir.
Selçuklular, Orta Doğu'da devletler kurarak 300 yıl boyunca egemen olmuş, Oğuzların Kınık boyundan bir Türk hanedanıdır. Adı, hanedanın kurucusu Selçuk Bey'den gelir. Göçebe Türklerde bozkırdaki ırmakları geçiş büyük önem arzediyordu. Oğuznamede salı keşfeden kişi boyun önemli bir atası sayılmaktadır.
Başkurtlar arasında ağaç, damga ve kuş geleneği son zamanlara kadar muhafaza edilmiştir. Her kabilenin mübarek bir kuşu ve ağacı vardı. *Selçuklu hanlığının bayrağı üzerindeki çift başlı kartalın anlamı şudur. “Göğün göbeğine tünemiş çift başlı kartal, iki âlemi de görür, bu kartal, Tanrının elçisidir.”
Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen şehrimize yakıştırılan diğer isimler şöyledir: "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..." Arapların Kuniya dedikleri güzel kentimiz, selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen ismine kavuşmuştur: Konya...
Çin sınırından Bizans topraklarına kadar uzanan Selçuklu Devleti'nin Anadolu'daki başkenti ve İpek Yolu üzerinde önemli bir konaklama ve ticaret merkezi olan Konya, aynı zamanda İslâm Medeniyeti'ne dair yüzlerce eserin yer aldığı, birçok İslâm ilim adamının ve mutasavvıfın yetiştiği ve yerleştiği önemli bir merkezdir.
Paul burayı ziyaret etti ve şehir önemli bir dinsel merkez olarak gelişti. Bu nedenle Hıristiyanlar ona, “İsa'nın tasviri” anlamına gelen “Ikonyum” adını verdiler. Abbasiler burayı alınca “Kuniye'ye” çevirdiler. Türkler bu ismi Konya olarak değiştirdi.
Kurt, Türk halkları mitolojisinde savaşçılığı ve savaş ruhunu, özgürlüğü, hızı, doğayı temsil eder, Türk ulusunun başına bir iş geldiğinde, bir tehdit belirdiğinde ortaya çıkar ve yol gösterir. Başkurt rivayetlerine göre kurt onların atalarının önüne düşerek yol göstermiştir.
Azerbaycan faunasının sembolü, sadece Azerbaycan'da bulunabilen dağ-bozkır yarışı ve binicilik atı olarak kullanılan Karabağ atıdır (Azerice: Qarabağ atı). Karabağ atı, iyi mizacı, hızı, zarafeti ve zekasıyla ünlenmiştir. Antik dünyaya dayanan soyları ile en eski ırklardan biridir.
Bozkurt, Türklerin ulusal sembolüdür. Tarih öncesi dönemlerden beri Türklerce kutsal sayılmıştır. Bozkurt'un kutsal sayılmasının ve Türklerin ulusal sembolü olmasının en önemli nedeni, Türklerin bir bozkurdun soyundan geldiklerine inanmalarıdır. Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin sembolüdür.
Ayı: Çinliler için güç ve cesaretin sembolü olmuştur.
Tribünlerden gelen sesin sahibi Mehmet Galin isimli bir balıkçıdır. Voleci Şeref lakabıyla maruf Şeref Görkey'in voleyle attığı 3 muhteşem gol ve kaptan Hakkı'nın, Şakir'in ve Şükrü'nün birer golüyle sahadan 6-0 galip ayrılırlar. Bu maçın ardından, Beşiktaş'ın sembolü “Kara Kartallar” olmuştur.
Beşiktaş'ın sembolü olan ''kara kartal''ın çıkış noktası bir taraftarın tezahüratına dayanıyor.
Arnavutluk bayrağı üzerinde yer alan bu kartal, ülke içerisinde yapılan kazılarda da sıklıkla çıkan semboller arasındadır. Kartallar ülkesi olarak da adlandırılan Arnavutluk, tarih boyunca sürekli olarak bu kartalı kullanmıştır. Kartalın ifade ettiği bir diğer anlam ise ülkenin gücü ve kudretidir.
Kırmızı: Arnavutluk bayrağının kırmızı rengi, Arnavutluk halkının cesaretini ve bağımsızlık mücadelesini simgeler. Ayrıca kırmızı, Arnavutluk'un topraklarındaki kan dökülmesini de anımsatır. Siyah: Bayrağın siyah iki başlı kartal figürü, Arnavut halkının gücünü, özgürlüğünü ve birliğini temsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri