Kooperatifler kar amacı gütmeyen oluşumlar olduğundan dolayı depreme karşı dayanıklı ve sağlam olmaları beklenir. Kooperatif üyeleri kendi oturacakları evler hakkında söz sahibi oldukları için, genel kanı kooperatif evlerinin daha sağlam olduğu yönündedir.
Kooperatifler; bireylerin, özellikle yoksul insanların, tek başlarına elde etmeleri zor olan ürünler ve hizmetler için katma değer yaratırlar. Bu durum, ortaklara ait kaynakların birlikte verimli şekilde kullanılmasıyla mümkün olmaktadır. Kooperatifler ayrıca küresel ekonomik fabrikada önemli bir dişlidir.
Daire tamamlanıp tapunuzu aldıktan sonra da ister piyasa fiyatına satarsınız (ki genelde piyasa fiyatı maliyetten daha yüksek olur) isterseniz kendiniz oturursunuz. Bu açıdan kooperatif ev hissesi almak mantıklıdır. İşin diğer tarafında, daha önce kooperatif olarak inşa edilmiş bir evi almak da mantıklıdır.
Kooperatif tapulu ev alınabiliyor. Kooperatiften edinilen bir gayrimenkulün alınması ile doğrudan kooperatif üyesi olunamıyor. Alan kişi sadece tapuda o gayrimenkulü satın alan kişi olarak görünüyor.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta, sırf bir kooperatiften ev alındı diye ev sahibinin o kooperatifin bir üyesi olmadığıdır. Satın alan kişi sadece tapuda görünür. Kooperatifler ise gayrimenkulün alış ve satışını, satış vaadini ve ipotek dahil belli tapu işlemlerini tamamlar.
İlgili 41 soru bulundu
11-Kooperatifler arsalarını kat karşılığı olarak bir yüklenici firmaya verebilir mi? Evet kooperatifler bir yüklenici firma kat karşılığı sözleşme düzenleyerek arsalarını değerlendirebilir ancak kooperatifin genel kurul tutanağında mutlaka kooperatife kalacak asgari yüzdenin yazılması gereklidir.
Ortağın ölümü ile ortaklık sıfatı sona ermekle birlikte, ana sözleşmede hüküm bulunmak koşuluyla ölen ortağın mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalmaları sağlanabilir (Kooperatifler Kanunu Md.14).
Kooperatif ev birden fazla hissedarın bir araya gelerek ortaklaşa yatırım yaptığı toplu konut projeleridir. Bu projede toplam maliyet düşürülerek daha ucuza ev sahibi olma imkânı sağlanır.
1163 sayılı kanunun 19/son maddesine göre, bir kooperatif ortağının şahsi alacaklıları ancak faiz ve gelir gider farkından doğan payına düşeni, kooperatifin dağılması halinde ona ödenecek payın haczini isteyebilirler.
Bir Kooperatif üyesi olduğunuzda hisse durumunuzu, kooperatifiniz sahip olduğu gayrimenkulü E-Devlet uygulaması üzerinden görebilirsiniz.
Kooperatif Dolandırıcılığı Suçu Nedir? Kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı suçu, kooperatiflerin yönetiminde bulunan kişilerin, bu pozisyonlarını kötüye kullanarak, kooperatifin mali kaynaklarını veya varlıklarını yasadışı şekillerde kişisel çıkarları için kullanmaları eylemidir.
Toplu Konut Yapımcısı : Kooperatif, Kooperatif Birliği, Sosyal Yardımlaşma Kurumu, Yapımcı ve Belediyeleri, ifade eder. Fondan Brüt İnşaat Alanı 150 m2'ye (150.00 m2 dahil) kadar olan konutlar için Kredi açılabilir.
Kooperatif, insan ihtiyaçlarını karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortakların çıkarlarını korumak amacıyla oluşturulan ekonomik kuruluştur. Kooperatifler insanların ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle ve en az maliyetle karşılamak amacıyla kurulan tüzel kişilerdir.
Depreme Dayanıklı mı? Kooperatifler kar amacı gütmeyen oluşumlar olduğundan dolayı depreme karşı dayanıklı ve sağlam olmaları beklenir. Kooperatif üyeleri kendi oturacakları evler hakkında söz sahibi oldukları için, genel kanı kooperatif evlerinin daha sağlam olduğu yönündedir.
Kooperatif hisseli satışlarda ;
Yani alıcı, yapılan sözleşme ile arazideki hangi alanın kendisinin olduğunu bilmeden sadece kullanım hakkını satın almakta ve arazinin hissesine ortak olmaktadır. Burada karşılaşılan en büyük sorun satın alınan hobi bahçesinin satın alan kişiye ait müstakil tapusunun olmamasıdır.
Ana sözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların veya işyerlerinin ortaklar adına tescil edilmesiyle kooperatifler artık amaçlarına ulaşmış sayılacaklar ve dağılacaklar. Varlıklarını ömür boyu sürdüremeyecekler.
Kooperatifler tıpkı diğer ticaret şirketleri gibi banka kredisine başvurabilirler. Bunun için anasözleşmede kısıtlayıcı hüküm bulunmamalıdır ve yönetim kuruluna ilgili kredi başvuru yetkisinin verilmiş olması gerekmektedir.
Bu hüküm gereğince sorumluluk tüm ortaklara aittir ve anasözleşme ile sorumluluğun belirli bir zamana bırakılması ya da bazı ortaklara yükletilmesi mümkün değildir.
Kooperatif hisseli hobi bahçelerinin satışa sunulmasında herhangi bir sakınca olmadığı gibi alınmasında da sakınca bulunmamaktadır.
3223 Sayılı Kanun ile 237 Sayılı KHK yayınlandı. Tarım Kredi Kooperatifleri Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu haline geldi. Denetimi de yine bu bakanlığa verildi.
Kooperatif sorgulaması yapmak için; https://koopbis.gtb.gov.tr/Portal/kooperatifler sayfasındaki ilgili alanları doldurduktan sonra "Arama" butonuna basmanız yeterlidir.
Bir ortağın hiçbir suretle kooperatiften çıkamayacağına dair bağlamalar hükümsüzdür. Bir ortağın hiçbir suretle kooperatiften çıkamayacağına dair ana sözleşmeye hüküm koyulamaz. Çıkış, ancak bir hesap senesi sonu için ve en az 6 ay önceden haber verilerek yapılır.
Ana sözleşme en az yedi ortak tarafından imzalanarak, noterde onaylatılarak kooperatif kurulur. Kooperatiften gayrimenkul alan kişi doğrudan kooperatif üyesi olmaz. Sadece satın alan kişi olarak tapuda görünür. Gayrimenkul alım ve satımı, satış vaadi, ipotek gibi başlıca tapu işlemlerini kooperatifler yapar.
Buna göre, ortaklık payı kooperatife karşı bölünemeyeceğinden, bir paya birden fazla kişi ortak olmuş ise, bunlar kooperatife karşı haklarını ortak bir temsilci aracılığıyla kullanabileceklerdir. Ortak bir temsilci tayin etmedikleri takdirde kooperatifçe bunlardan birine yapılacak bildirim hepsi için geçerli olacaktır.
Ticaret ortaklıkları gibi, kooperatifin de tüzel kişiliği bulunmaktadır. Kooperatifin tüzel kişiliği, ticaret sicilinden silinmesi ile sona erer. Tüzel kişiliğin sona ermesi için de, tasfiye işlemlerinin eksiksiz tamamlanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri