Kooperatif kurmak yüksek sermayeler gerektirmez. Kooperatifin sermayesi, ortakların taahhüt ettikleri payların toplam tutarlarından ibaret olup değişkendir. Sermayenin en az haddi 700.-TL'dir. Dolayısıyla bir ortaklık payının değeri 100 TL'dir.
Kooperatifler nasıl kurulur? Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak anasözleşme ile kurulur. Anasözleşmedeki imzaların Ticaret Sicili Müdürlüğünde yetkilendirilmiş personel huzurunda atılması zorunludur (KK. 2/1). Kooperatifler Kanunu'nda kimlerin kurucu olacağı ve kimlere kurucu deneceği açıklanmamıştır.
Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak anasözleşme ile kurulur. Anasözleşmenin ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personel huzurunda imzalanması gerekir.
Bu nedenle tüzel ya da gerçek bir kişinin tek başına kooperatif bir şirket kurması mümkün değildir. Kooperatif şirket kurmak için öncelikle 7 kişinin ortak olmayı kabul etmesi gerekir. Aynı amaç etrafında toplanan 7 kişi, eğer sözleşmeyi imzalayarak ortak olursa kooperatif şirket kurulabilir.
Maaş dışında bazı paralar aldıklarına ilişkin iddiaları da kesin bir dille yalanlayan başkan ve müdüre hanımın ifadelerine ekledikleri ayrıntılı tabloya göre, Başkan T.E'ye toplamda 1 milyon 47 bin 333 TL, Müdür A.Ö'ye ise 965 bin 866 TL maaş ödemesi yapılmış.
İlgili 43 soru bulundu
Kooperatiflerin Amacı Nedir? Kooperatiflerin esas amacı; yeterli derecede iktisadi güce sahip olmayan gerçek kişilerin meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle rasyonel bir şekilde ve ekonomik olarak karşılamak ve temin etmekten ibarettir.
3223 Sayılı Kanun ile 237 Sayılı KHK yayınlandı. Tarım Kredi Kooperatifleri Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu haline geldi. Denetimi de yine bu bakanlığa verildi.
Yönetim kurulu üyesi kooperatifin muhasebecisi sıfatıyla ek bir ücret alabilir mi? 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 56.maddesinde, “Yönetim kurulu üyelerine aylık ücret, huzur hakkı, risturn ve yolluk dışında hiçbir ad altında başkaca ödeme yapılamaz” hükmü yer almaktadır.
Ülkemizde kooperatif yapısı farklı alanlarda kullanılmakta ve farklı kanunlarla düzenlenmektedir. Ülkemizde yaklaşık 26 ayrı kooperatif türü bulunmaktadır. Kooperatifler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlıdır.
Tarımsal amaçlı kooperatif kurmak isteyen en az 7 müteşebbis tarafından adı, soyadı ve imzasını içeren ve kooperatif kuruluşunu talep eden bir dilekçe ile Bakanlık İl Müdürlüğüne müracaat edilir. Kurulacak kooperatifin türüne göre, kooperatifin kuruluş esaslarına ilişkin etüt çalışmaları İl Müdürlüğünce yapılır.
Evet. Kooperatiflerin arsa alımında dikkat etmesi gereken bir önemli konu da alacakları arsanın sadece tapu devri veya tapuya şerh verdirilecek satış vaadi sözleşmesi ile satın alınabilmesidir. Adi sözleşme veya belli bir dönem taksit ödeme sonrasında (tapuya şerh verilmeden) tapu devri yapılması mümkün değildir.
Hobi bahçesi şeklinde kullanıma sunulan araziler, imar durumuna göre hisse şeklinde ya da kooperatif hissesi şekilnde de satışa sunulabilmektedir. Kooperatif hisseli hobi bahçelerinin satışa sunulmasında herhangi bir sakınca olmadığı gibi alınmasında da sakınca bulunmamaktadır.
Yasadaki tanımına göre ortakların ihtiyaçlarını az bir maliyetle karşılamak için kurulan, kar amacı gütmeyen şirket türüdür.
Ana sözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların veya işyerlerinin ortaklar adına tescil edilmesiyle kooperatifler artık amaçlarına ulaşmış sayılacaklar ve dağılacaklar. Varlıklarını ömür boyu sürdüremeyecekler.
Kooperatif Ev Nedir? Koperatif ev, bir grup insanın ev sahibi olabilmek için toplu bir şekilde ortaklaşa bina ya da site inşaa etmesidir. Hissedar olarak nitelendirdiğimiz kişiler, her ay belli bir miktar aidat öderler ve bu para aracılığıyla binanın inşaatı yürümüş olur.
K.'nun 29'uncu maddesiyle getirilen sorumluluk halinde ortaklar, kooperatifin borçlarından dolayı kişisel ve tüm malvarlıklarıyla sınırsız sorumlu olmaktadırlar. Alacaklılar sadece kooperatifin malvarlığına değil, ortaklarınkine de herhangi bir sınıra tabi olmaksızın başvurabilirler.
Kooperatif arazinin sahibidir ve tapu kooperatif adınadır. Sizde bu kooperatiften hisse alarak hisseniz oranında kooperatife ortak olup sahibi olduğu arazi-arsanın sahibi olursunuz. Hisse devri Noter aracılığıyla ile yapılır ve E-Devletinizde hemen görünür olur.
Kooperatif kaç günde kurulur? Anasözleşme hakkında Ticaret Bakanlığı'ndan görüş alınması, resmi kooperatif kuruluş izninin Bakanlık'tan alınması, bağlı bulunulan Ticaret Siciline tescil ve vergi kaydının açılması yaklaşık olarak 7-10 iş günü almaktadır.
Kooperatif, insan ihtiyaçlarını karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortakların çıkarlarını korumak amacıyla oluşturulan ekonomik kuruluştur. Kooperatifler insanların ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle ve en az maliyetle karşılamak amacıyla kurulan tüzel kişilerdir.
Tüm ticari işletmelerde olduğu gibi kooperatifler de devamlılığını sağlamak için kar etmek zorundadır.
Kooperatifi temsil yetkisi yönetim kuruluna aittir. Temsil ve ilzam yetkisi ticaret sicil gazetesinde yayınlanan ilanda ve bu ilana istinaden noterlerden çıkartılan imza sirkülerinde açıklanmıştır. Kooperatiflerde Yönetim Kurulu üyelerinin tek başlarına (münferiden) temsil ve ilzam yetkisi yoktur.
Dolayısıyla, kooperatif ile yönetim kurulu üyeleri arasındaki ilişki bir vekâlet akdi ilişkisi olduğundan dolayı sigortalı sayılmalarına imkân yoktur.
Kanunen huzur hakkının alt ve üst sınırı belirlenmemiştir. Ancak genel kurul ile huzur hakkına bir alt ve üst sınır getirilebilir. Kanunda yalnızca yönetim kurulu üyelerine genel kurulca belirlenen aylık ücret, huzur hakkı, risturn ve yolluk dışında hiç bir ad altında başkaca ödeme yapılamayacağı öngörülmüştür.
Devir işlemini NOTERDEN BORÇSUZ olarak yapılması devir alan için gereklidir. Devir işleminin noterden yapılmasından sonra Kooperatif bürosunda ortaklık dilekçesi ve müracaat formu doldurulacaktır. Bu işlemler gerçekleştirildikten sonra Kooperatif Yönetim Kurulunun onayından sonra hisse devri gerçekleştirilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri