Heparinlerin en önemli komplikasyonu kanamadır. Kanama riski yüksek olan hastalarda heparin kullanılmamalıdır. Kanama meydana gelirse heparin uygulamasını durdurmak genellikle yeterli olur. Ancak heparinin etkisini hızla ortadan kaldırmak gerekiyorsa heparinin özgül antidotu olan protamin kullanılır.
Kalp enfeksiyonu, hemofili, bağırsak ve mide ülseri, böbrek ve karaciğer hastalıkları, astım ve HİT gibi rahatsızlıkları olan kişilerin heparine bağlı kanama riski oluşturma riski mevcuttur. Bir ameliyat sonrası kullanılacak heparinin kalan dozlarına devam ederken doktorun talimatlarının dışına çıkılmamalıdır.
Yaygın yan etkiler arasında kanama, enjeksiyon bölgesinde ağrı ve düşük trombosit sayısı bulunur. Ciddi yan etkiler arasında heparine bağlı trombositopeni yer alır.
Kan pıhtılaşmasını önlemek ya da tedavi etmek amacıyla kullanılır. Genellikle hastanelerde intravenöz infüzyon yoluyla uygulanır. Heparin bazı sağlık sorunları nedeniyle pıhtılaşma riski taşıyan bireylerde kalp hastalıkları, inme ve venöz tromboemboli gibi durumların tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
HİT, heparinin tetiklediği bir immün yanıt sonucu, trombositlerin antikor aracılı aktivasyonu ve buna bağlı tüketimi ile oluşan, trombositopeni ve tromboz ile karakterize geçici, edinsel bir sendromdur.
İlgili 32 soru bulundu
Heparin AT aracılığı ile etki yaptığından bir indirekt trombin inhibitörü olarak kabul edilmektedir. Heparin-AT kompleksi trombin yanında, FXIa, FXa ve FIXa'yı da inhibe etmektedir. Antikoagülan etkisinden bağımsız bir mekanizma ile trombositleri ve endotel hücrelerini etkileye- rek kanamaya neden olabilir.
Heparinin tetiklediği immün yanıta bağlı olarak gelişen , trombositlerin antikor aracılı aktivasyonu ve buna bağlı tüketimi ile oluşan tromboz ve trombositopeni ile karakterize geçici, edinsel bir sendromdur. Hafif,trombosit sayısı nadiren 100.000 in altına düşer.
Heparin-AT kompleksi trombin yanında, FXIa, FXa ve FIXa'yı da inhibe etmektedir. Heparin kullanımına ait bazı sınırlamalar söz konusudur. Heparin plazma proteinlerine, trombositlerden salınan pro- teinlere (Platelet Faktör 4) ve endotel hücrelerine bağlanır.
Subkutan heparin enjeksiyonlarının karın bölgesine uygulanması önerilmektedir (McGowan and Wood 1990, Kuzu 1999, McConnell 2000, Hazır Enjektör Kullanma Talimatı 2010).
Heparin alkol ile birlikte alınmamalıdır. ihtiyaç duyulması durumunda doktorunuz hamileliğiniz esnasında size heparin uygulayabilir Kullanım sonrasında, özellikle doğum esnasında epidural anestezi uygulanmamalıdır. İlacı kullanmadan önce doktorunuza veycı eczacınıza danışınız.
Heparin sodyum, kanınızın pıhtılaşmasını önler. Kan akışınızın sorunsuz devam etmesini sağlar. Vücudunuzda kanı taşıyan damarlar, arterler veya venler diye adlandırılır.
Liquemine, nevparin, panheparin, fragmin, heparin nova, calciparine (ticari isimleri) standart heparin örnekleridir (4).
Heparinin en sık görülen yan etkisi kanamadır Majör kanama komplikasyonu % 0-2 arasındadır.
Heparine Bağlı Kanama
Bir miligram protamin sülfat yaklaşık 100 IU SH'i nötralize eder. Bu nedenle örneğin; i.v. bolus olarak 5000 IU heparin almış olan bir hastaya, 50 mg protamin sülfat verilmelidir.
Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin (DMAH):
Anfraksiyone heparin gibi faktör Xa' yı inaktive eder. Plazma proteinlerine daha az bağlandığı için daha düşük dozda daha belir- gin etki gösterir. DMAH'lerin trombin üzerine etkisi azdır.
Heparine ilişkili trombositopeni (HIT), heparin tedavisinin bir komplikasyonudur. İki tip HIT vardır. Tip 1 HIT, heparine maruz kaldıktan sonraki ilk 2 gün içinde ortaya çıkar ve trombosit sayısı, sürekli heparin tedavisi ile normalleşir.
Özellikle bu ilaçların farmakodinamik, farmakokinetik özellikleri ve SC enjeksiyon uygulamalarında uygulama hatala- rından kaynaklı komplikasyonlar görülebilmektedir. Hatalı SC enjeksiyon uygulamalarına bağlı olarak gelişen komplikasyonlar; bölgesel ağrı, ekimoz ya da hematom olarak belirtilmektedir.
Heparin erken dönemde tercih edilen AK ilaç olup ya intravenöz (iv), ya da sc olarak uygulan›r. Profilakside 5.000-6.000 Ü sc günde 2 kez uygula- n›r. Genellikle profilaksi amaçl› uygulamada möni- törizasyon gerekmez.
Enjek-siyon yaparken enjektör hastanın dokusuna olduğu kadar zemine de dik tutulmalıdır. Enjektör eğimli tutulduğunda hava enjektörde kalacağından işlem amacına ulaşmaz. Çünkü tüm ilacın, ondan sonra da hava kabarcığı-nın kas dokusuna verilerek bir hava kilidi oluşması gerekir.
Subkütan (deri altı) doku, dermis ve kas tabakası arasında yer almaktadır. Deri altı dokusu kan damarları açısından zengin olmadığından ilaç emilimi intra müsküler enjeksiyona göre daha yavaş, intra dermal ve oral yoldan daha hızlıdır.
Subkütan enjeksiyon için önerilen doz miktarı 0,5–1 ml'dir (4–6,9).Subkütan en- jeksiyon uygulamalarında üst kolların dış yüzü, uyluğun ön ve yan yüzü, skapula altı, kalçanın üst kısmı ve karın bölge- si kullanılmaktadır (4–10).
Yüksek kanama riski olan hastalarda heparinsiz diyaliz yapılabilir. Kanama riski olan hastalarda bölgesel antikoagülasyon uygulanabilir.
Bu rapora göre, COVID-19 aşıları, pıhtılaşma önleyici ilaç heparinin yaptığına benzer bir şekilde, kanın pıhtılaşmasında rol oynayan bir proteine bağlanabilir ve trombositleri pıhtı oluşturmaya teşvik edebilir. Heparin, COVID-19 hastalarının tedavisinde de sık kullanılan bir kan sulandırıcıdır.
Ortaya çıkan fibrin tıkacı yine damar endotel hücrelerinden salgılanan doku plazminojen aktivatörü ile çözünmeye başlar ve aynı zamanda heparin ve trombomodülin de salgılanarak trombinin oluşumu engellenir. Bir başka engelleyici madde olan doku plazminojen aktivatör inhibitörü ise fibrinin çözülmesini engeller.
Heparinin en sık görülen yan etkisi kanama olmakla birlikte heparin alan hastaların küçük fakat önemli bir oranında trombositopeni gelişmekte ve bu hastalarda ciddi tromboembolik komplikasyonlar izlenebilmek- tedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri