Bilim insanlarının yaptığı genetik çalışmalar, köpeğin evcilleştirilmesinin Orta Asya, Doğu Asya veya Batı Avrupa'da gerçekleşmiş olabileceğini ve bunun en az 15.000 yıl önce, ancak muhtemelen 40.000 yıl kadar öncesine dayandığını öne sürüyor.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, köpeklerin son Buzul Çağı'nın sonunda yani yaklaşık 11 bin yıl önce evcilleştirilmiş olabileceğini gösterdi. Bu da köpeklerin, insanlar tarafından evcilleştirilen ilk hayvan olduğunu doğruluyor.
Köpeklerin insanların yanında avcı toplayıcılıktan yerleşik yaşama geçişte her zaman bir dost olarak var olduğu bilinmekte. Evcilleştirilmeye dair en net fosil örnekleri Neolitik Çağ'dan gelse de, genetik analizler ışığında köpeklerin evcilleştirilmesinin bunun çok daha öncesinde gerçekleştiği düşünülmektedir.
Çoğu köpek ırkları 4-10 ay ( ortalama 7 ay ) aralıklarla östrus ( kızgınlık ) gösterir.Mevsimin kızgınlık zamanıyla ilgisi genel olarak yoktur, yılın her hangi bir mevsiminde kızgınlık gösterebilirler.
İlk köpekler bundan 12-14 bin yıl önce günümüz Hindistan'ına denk gelen bölgede yaşayan küçük bir boz kurt dalından gelmiştir. Canis lupus pallipes olarak bilinen bu boz kurt türü sonradan Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'ya yayıldı.
İlgili 33 soru bulundu
ABD'deki Cornell Üniversitesi'nden Dr. Adam Boyko ve meslektaşlarının yaptığı araştırmaya göre, köpeklerin kökeni Moğolistan veya Nepal yakınlarında yaşayan vahşi kurtlara dayanıyor.
Beyin görüntüleme teknolojisi sayesinde köpeklerin birlikte yaşadıkları sahiplerini ailesi olarak gördüğü ortaya çıktı. Biz insanları ailesi gibi gören köpeklerin kendi cinsinden çok sahibine güvendiği ve sevdiği, sahiplerine oldukça düşkün oldukları açıklandı.
Dış görünüşte cinsel organın büyümesi ve kanamanın başlaması ile anlaşılır. İştahsızlık, huzursuzluk, su içme isteğinde artma ve sık idrar yapma görülür. Çoğu köpek sıklıkla cinsel organını yalar. Köpek kendi kendini temizlediği için kanamanın başlama tarihini tam olarak tespit etmek zor olabilir.
Köpeklerin regl dönemi, cinsel olgunluğa ulaştıklarında başlayan bir hormonal döngüdür. Bu döngü, dişi köpeklerde üreme yeteneği kazanmak için doğal olarak ortaya çıkar ve genellikle 6-12 aylıkken başlar. Regl dönemi, dişi köpeklerde yaklaşık 2-3 hafta sürer ve bu süre zarfında vajinal kanama görülebilir.
Kızgınlık dönemi ortalama olarak 3 hafta sürmektedir ve bir köpek çoğunlukla 6 ila 8 ayda bir kızgınlık dönemine girecektir. Pek çok ırkta, köpekler yaklaşık 6 aylık olduklarında ilk kızgınlık dönemine girmektedir; ancak bunun daha erken ya da daha geç olması da mümkündür.
Köpekler onlarla en çok ilgilenen kişiler yerine pozitif şeylerle ilişkilendirdikleri kişileri favori olarak seçerler. Başka bir deyişle, bir kişi iyi şeylerin kaynağı olduğunda, köpek onunla bir bağ oluşturur. Bunu düşündüğünüzde, çok mantıklı.
Çok keskin bir kokuya sahip olan sirke köpeklerin nefret ettiği bir koku olduğundan kendisini evde rahatsız hissedecektir. AMONYAK: Yüksek oranda bir kokuya sahip olan amonyak köpeklerin kaçındığı kokulardan biridir. TURUNÇGİL: Köpekleri rahatsız eden kokulardan bir diğeri de turunçgil kokuları.
Köpeklerin öyle bir mekanizması vardır ki bizim duygularımızı anlayıp yorumlayabilirler. Hatta biz üzüldüğümüzde üzgün, sevindiğimizde ise heyecanlı ve oyun isterler.
18 ayını geçen köpekler ise 6 saate kadar evde bırakılabilir. Köpeğiniz kendi başına kaldığı için stres yaşamıyorsa bu süreyi aşamalı olarak 8 saate çıkarabilirsiniz.
Bunun dışında, köpeğinizi yeni yuvasına götürmek için, 8 hafta beklemek uygun olacaktır. Bundan yaklaşık 1 hafta öncesi veya 2 hafta sonrası da çok sorun teşkil etmeyecektir. Elbette bu 8 hafta içinde, zaman zaman köpeğinizi görmeye gitmeniz, onu incitmeden kucağınıza almanız çok doğru olacaktır.
İlk geldiği zamandan itibaren bir veya iki hafta birlikte zaman geçirebilirseniz, daha yumuşak bir alışma dönemi yaşarsınız. Mizacına bağlı olarak, yeni köpeğiniz doğrudan size bağlanabilir ve kendini rahat hissedebilir veya ilk başta isteksiz ve içine kapanık olabilir.
Bazı köpek cinslerinde ilk regl olma süresi 18. aya kadar uzayabilir. Dişi köpeklerin soylarını ilerletebilmek adına regl olmaları gerekir. Dişi köpeklerin çiftleşme hazır olduklarının göstergesi olan regl dönemi genellikle yılda 2 kez görülür.
Köpek Sahiplerinin Regl Döneminde Yapması Gerekenler
Kanama süreci boyunca köpeklerin de karınları ağrıyabilir ve psikolojileri bu anlam veremedikleri süreçten olumsuz şekilde etkilenebilir. Bu süreçte köpeğinizin tahammülsüz ve kısmen depresif olabileceğini unutmayın.
Köpek türleri ortalama olarak yılda iki defa östrüs dönemine girerler. Küçük ırk köpeklerde bu süre dört ayda bire kadar düşerken büyük ve dev ırklarda iki yılda bire kadar çıkabilmektedir.
Öte yandan, dişi köpeklerin regl başlangıcında gelen açık renkli kanama; köpeğinizin regl olduğunu anlamanızı engelleyebilir. Zaman içerisinde kanamanın rengi koyulaştığında ve belirtiler arttığında köpeğinizin adet döneminde olduğunun bilincine çok daha kolay varabilir ve buna yönelik önlemler alabilirsiniz.
Vaginanın vulva dudaklarından dışarı çıkması olayıdır. Prolapsus vagina daha sık çiftleşme sırasında kenetlenen hayvanların zorla birbirlerinden ayrılması sonucu karşılaşılan bir durumdur. Güç doğumlarda vaginanın zorlanması da bir sebeptir.
Erkek köpeklerin kızgınlık döneminde olduğunu gösteren en tipik belirti saldırgan tavırlardır. Kortizol ve testosteron adı verilen hormonlardaki değişim huzursuzluk yaratacağı gibi çok havlama ve özellikle geceleri ulumayla kendini belli eder.
Yalama, iletişim aracı olarak kullanılan bir davranıştır. Köpekler yalayarak, sahiplerine sevgi, saygı, bağlılık ve güven mesajı gönderirler. Köpekler, yalama davranışıyla kendilerini rahatlatır ve stres seviyelerini düşürürler. Köpekler ayrıca, yalama yoluyla çevrelerini keşfederler.
Köpekler mutlu olduğunda gülümser, kuyruk sallar, pozitif olur, oyun oynamak ister, sevgi gösterisi yapar, sahibinden ödül almak için heveslenir, doğru beslenir ve düzenli uyurlar.
Köpekler öpülmekten anlar mı? Köpekler, öpücük gibi insan davranışlarını tam olarak anlamasa da, sevgi ve ilgi gösteren hareketlerden hoşlanırlar. Öpücük yerine, köpeğinizi okşayarak ve onunla konuşarak sevginizi gösterebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri