Peygamberimiz bir hadislerinde; "Her kim aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder." buyurarak, bizleri Aşure gününde ve bu ayda (ailemizin rızkını zora sokmayacak şekilde) bol bol ikramda bulunmaya teşvik etmiştir.
İnanışlarımıza göre aşure yapmak, yemek ve özellikle de başkalarına dağıtmak, bereket dilemektir. Aşure pişirilen evlerde bir sene boyunca bolluk bereket olacağı, yoksulluk görülmeyeceği, yiyenlerin şifa bulacağına inanılır.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Hadis-i Şerifinde "Aşure günü zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur" buyurmuştur. Muharrem ayında ve Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Yine Aşure gününde büyükleri ve yakın akrabaları, ziyaret etmek, onların gönüllerini hoşnut etmek doğru bir hareket olacaktır.
AŞURE YAPMAK SEVAP MI? Âşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir.
Çeşitli dini ve kültürel anlamlara sahip olan aşure günü paylaşma ve yardımlaşma amacının yanı sıra Hz. Hüseyin'in şehit edilmesi nedeniyle de yapılıyor. Muharrem ayının onuncu günü olan aşure günü paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir.
İlgili 15 soru bulundu
Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı Muharremin onuncu gününe denk geliyor. Aşure, paylaşmanın ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul ediliyor.
Aşure artarsa meyve ağaçlarının dibine dökülür ve bu ağaçların daha çok meyve vereceğine inanılır. Aşure geleneği, İslam mezheplerinde kendine yer bulduğu gibi Musevilerde ve Hıristiyanlarda da farklı isimlerle bilinmektedir.
Aşûra gününde ibadet niyetiyle Aşûra pişirmek bid'attır
Aşûra gününde Aşûra pişirmek bir ibadet değildir. Bu güne mahsus bir ibadet niyetiyle Aşûra –ya da her hangi bir tatlı- yapıp dağıtmak dinimize ait bir şey olmayıp caiz görülmemiştir.
Müslümanlar bugünü özellikle nafile oruç tutarak ifa ediyor. Hazreti Nuh ve onun çağrısına uyarak gemiye binenlerin, aşure aşı tüketmeleri dolayısıyla Müslümanların aşure yaparak paylaşma geleneği bugün de yaşatılıyor.
1. Âşûrâ, Hz. Mûsâ ve kavminin, Firavun'un zulmünden kurtulduğu ve yahudilerin oruç tutmakla mükellef olduğu bir gündür. Daha çok müsteşriklerin benimsediği bu görüşe göre müslümanların mübarek bir gün olarak kabul edip oruç tuttukları âşûrâ yahudi geleneğine dayanmaktadır.
Aşure Günü'nü hep oruçlu geçirmiştir. Oruçlu geçirirken de ümmetine de oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Aşure orucuyla ilgili Hz. Peygamber, Aşure Günü oruç tutan Hıristiyan ve Yahudilere benzememek için bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla beraber oruç tutmayı tavsiye etmiştir.
Pişirilen Aşurenin içindeki malzemeler oranında elde edilecek nimet, hayır ve bereketi temsil eder. Rüyada aşure dağıtmak, bol rızık anlamına gelir.
el Cevab: Aşurede sabit olan şey orucudur. -Aşure de aileye ikramda bulunulmasıyla alakalı hadis sabittir. Buna göre aşure gününde aileye ikram edilmesi sünnet olur.
Bereketin sembolü olan aşure tüm yurtta en az 7-8 eve dağıtılmasıyla biliniyor.
Muharrem ayının 10. gününden itibaren ay boyunca aşure yapılıp dağıtılabilir.
2023 AŞURE GÜNÜ KIYAMET KOPACAK MI? Aşure Günü kıyametin kopacağı iddiaları Hadis-i Şeriflere dayandırılıyor, ancak kıyametin ne zaman kopacağı hiçbir Hadis-i Şerif'te yok.
Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.) [Müslim, İbni Mace, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai] gibi hadisler de mevcuttur. Aşure Günü Kuran'da geçmez. Çünkü Aşure Günü, Muharrem ayının onuncu gününe verilen özel bir isimdir.
Tarihi. Nuh'un Gemisi Ağrı Dağı'nda durduğunda, Nuh'un ailesinin özel bir yemekle kutladığı iddia edilir. Erzakları neredeyse tükenmek üzere olduğundan, geriye kalanlar (özellikle tahıllar, kuru meyveler ve benzerleri) birlikte pişirilerek bir puding, yani şimdiki aşure denen şeye dönüşürdü.
Manevi açıdan da Allah bolluk, bereket veriyor. Yapmazsak zaten huzursuz oluruz. Aşure kaynayan evde bereket olur. Rabbim herkese yapmayı nasip etsin.
Rivayete göre Hazreti Nuh'un gemisindekiler tufandan kurtuldukları gün ambarda kalan az sayıda zahire ve yemişi çıkarıp birbirine katarak bu tatlıyı yapmışlar. Bu sebeple hemen her cemiyette birbirine benzer şekilde aşure yapılır. İçine en az yedi çeşit katmaya da itina edilir.
Halk arasında inanca göre, Aşure Günü eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur. Aşure günü alışverişinde genellikle evde en çok kullanılan malzemelerden; Şeker, tuz, pirinç, bulgur ve çay gibi malzemeler tercih edilir.
Aşure yapmak ibadettir. "Allah kabul etsin denilmesi" gereklidir. Aşure yapmak güzel bir davranıştır. İbadet gibi Allah'ın kabul etmesi gereken bir durum yoktur.
Aşure Günü; paylaşmanın, bolluk ve bereketin simgesi olan aşure tatlısının yapılıp dağıtıldığı bir gelenekle yüzyıllardır devam etmektedir.
''Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh peygamber Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında, elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır.
41 çeşit malzemenin teminindeki zorluk nedeniyle daha az malzemeyle de yapılabiliyor. Bu durumda tüm besinlerin özü olduklarına inanıldığı için bir tutam tuz, biraz bal ve azıcık sütün bütün eksikleri tamamladığına inanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri