Ahmet Vefik Paşa edebiyat ve kültür çalışmaları ile tanınan ve Tanzimat Döneminin önemli devlet adamlarından birisidir. Tanzimat Döneminde milliyetçilik ve Türkçülük fikirlerinin en önde gelen savunucularından olan Ahmet Vefik Paşa dil, tarih ve folklor gibi çalışmalarda da bulunmuştur.
Yetmiş küsur yıllık ömrünün kırk altı yılını, aralarında elçilik, valilik, meclis başkanlığı ve Başvekillik yapan Tanzimat dönemi modernleşme hareketinin önemli isimlerinden biri olan Ahmet Vefik Paşa, Devlet adamı, bürokrat, yazar ve çevirmenlik gibi birçok vasfı kendinde toplayan ender şahsiyetlerden biridir.
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat dönemi, birinci kuşak sanatçılarındandır ve klasisizm akımından etkilenmiştir.
Müntehabât-ı Durub-ı Emsal (Atasözleri) (1862): Türkçe atasözlerini toplayan eseri. Secere-i Türkî(1867) :Doğu Türkçesinden çevrilmiştir. Lehçe-i Osmanî :İlk Türkçe sözlüklerden birisidir. Çevirileri ve Moliere Uyarlamaları: Vefik Paşa, Moliere'in 17 eserini uyarladı, Victor Hugo ve Voltaire'in eserlerini tercüme etti.
1879-1882 yılları arasında Bursa valiliği yaptı. Bu süre içinde kentte bir tiyatro yaptırdı. İstanbul dışında Anadolu'da kurulan bu ilk tiyatroda 15 Eylül 1879'da ilk oyun olarak paşanın Moliere'den dilimize uyarladığı “Meraki” adlı piyesi oynanmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Osmanlı aydınını oluşturan bu entelektüel kesim Osmanlı Devleti'nde bir devrin temsilcisi olmuştur. Đşte bu temsilcilerin başında gelen Ahmed Vefik Paşa, Osmanlı Devleti'nde memur, bürokrat, tarihçi, edebiyatçı ve devlet adamı olarak birden fazla alanda karşımıza çıkıyor.
1862 yılında Paris elçiliği görevinden İstanbul'a döndükten sonra 1862'de Darülfünun'da Hikmet-i Tarih (Tarih Felsefesi) hocası görevi verildi. 29 Mayıs 1862 yılında Padişah Abdülaziz tarafından Divan-ı Muhasebat Reisliğine tayin edilen Ahmet Vefik Paşa bugünkü adıyla Sayıştay'ın ilk başkanlığını yaptı.
Yine bu tür düşüncelerin etkisi ile Ahmed Vefik, Türkçenin diğer dillerden alınan sözcüklerin arasında yok olacağı konusunda endişelenmiş ve Lehce-i Osmânî adlı sözlüğünü kaleme almıştır.
İkinci dönem tanzimatçılarından Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit, Samipaşazade Sezai'de ise kişisel konular yeniden ele alınmıştır. Genel olarak Tanzimat şiirine bakıldığında romantizm akımının etkisi görülür.
Bina, 1950-1951'de Dr. Edip Akyürek tarafından genişletilerek bugünkü şeklini aldı ve sinema (Marmara Sineması) olarak kullanıldı. Bursa Devlet Tiyatrosu'na tahsis edilen bu bina, 28 Eylül 1957'de "Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu" adıyla perdelerini açtı.
Moliére çevirileri denince akla gelen ilk isim olan Ahmet Vefik Paşa, çalışmalarının birçoğunu Mustafa Reşit Paşa'nın himayesinde ve onun teşvikiyle yapar.
DON CİVANİ (AHMET VEFİK PAŞA)
Don Civani, Molière'in 1665 yılında kaleme aldığı; bir Fransız asilzadesi olan Dom Juan'ın kendisini ve çevresini felakete sürükleyen olaylar dizisi üzerine kurulu Dom Juan eserinin Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılan çeviri eser.
Tanzimat fermanı 3 Kasım 1839 yılında Gülhane Parkı'nda ilan edilmiş olup Türk tarihinde batılılaşmanın ilk adımları olarak tarihe geçmiştir. Dönemin padişahı Sultan Abdülmecid tarafından ilan edilmiş olan Tanzimat Fermanının hazırlanma aşaması II. Mahmut dönemine dayamaktadır. Peki, Tanzimat fermanı nedir?
İlk dönemin şiir dili, ikinci döneminkinden daha sadedir. İkinci dönem sanatçıları dili ağırlaştırmış, sanatlı bir söyleyişi benimsemişlerdir. II. dönem şairleri ise şiiri sanat açısından ele almışlar, estetiğe önem vermişlerdir.
Bu tartışma Tanzimat edebiyatının ikinci döneminde olmuştur. Bu eserde Muallim Naci, Recaizade Mahmud Ekrem'in "Kafiye, kulak içindir." anlayışına karşılık "Kafiye göz içindir. anlayışını savunmuştur.
19. yy yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden biri de Ahmet Vefik Paşa'dır. Paşa'nın dedesi ve babası başta Tercüme Odası olmak üzere çeşitli devlet işlerinde bulunmuşlardır.
SAVRUK (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa'ya ait çeviri tiyatro. Eser, Moliere'nin L'Etourdi adlı tiyatro eserinin Savruk ismi ile Türkçeye manzum çevirisidir. 5 fasıldan oluşan bir komedi olup 1879-1882 yılları arasında neşredildiği düşünülmektedir.
Islahat Fermanı veya Islâhat Hatt-ı Humâyûnu Tanzimat'ın ilanından sonraki uygulamalarla ilgili olarak özellikle gayrimüslimlere yeni haklar tanıyan 18 Şubat 1856 tarihli hatt-ı hümâyun. 30 Mart 1856'da Kırım Savaşı'nı sona erdiren Paris Antlaşması'nı imzalayarak fermanı yürürlüğe koyan Sadrazam Mehmed Emin Âli Paşa.
Bunun temel sebeplerinden birisi, bu dönem reformlarının sadece askeri alan ile sınırlı kalmamasıdır. III. Selim dönemi ile birlikte Nizam-ı Cedid kapsamında reformlar uygulamaya konulmuştur. Bu dönemde geleneksel reform anlayışı tamamen terk edilmiştir.
Gülhane Parkı'nda okunması nedeniyle Gülhane Hatt-ı Şerifi (Padişah Yazısı), Gülhane Hatt-ı Hümâyûnu veya Tanzimât-ı Hayriye (Hayırlı Düzenlemeler) olarak da anılır.
Türk tiyatrosunun batılı anlamda kurucusu olarak kabul edilen Muhsin Ertuğrul, sinema alanında da Türkiye'de ilk önemli katkıları gerçekleştirmiş; 1922-1939 yılları arasında Türkiye'de film yapan tek kişi olmuştur.
Tiyatro ilk kez IO 6. yüzyılda Yunan toplumunda dinsel törenden özerkleşerek bir sanat türü haline geldi; dinsel ya da pratik ölçütlerle değil, estetik ölçütlerle değerlendirilen bir “oyun” a dönüştü.
Bilinen ilk tiyatro eseri M.Ö 6. yüzyılda yaşamış olan Aiskylos'a aittir. Bu eser normalde üç farklı oyundan oluşsa da sadece son oyun günümüze kadar ulaşmıştır. Son oyunda Zeus'un Prometheus'u ve insanları cezalandırması konusu işlenir.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Tiyatro, Yunanca theatron yani "görme yeri" sözcüğünden gelmektedir. Çünkü günümüzdeki anlamıyla çağdaş tiyatronun tarihi, bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlere dayanmaktadır. İlk tiyatro şenliği MÖ 534 yılında Atina'da yapılmıştır. Antik Çağ'da tiyatro, üst sınıfa özgü bir etkinlikti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri