Köpek beslenen eve Cebrail de dahil hiçbir melek girmez.
Yukarıdaki üç hadîs-i şerif, içinde köpek ve sûret bulunan eve Cebrâil ve rahmet meleklerinin girmediğini bildirmektedir. İnsanın amellerini yazan hafaza melekleri için bu hüküm geçerli değildir. Onlar insandan hiç bir zaman ve sebeple ayrılmazlar.
Rahmet meleklerini diğer meleklerden ayrılır mı? Değerli kardeşimiz, İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi, onların pis kokmaları, pislik yemeleridir.
Bir öğretim üyesi, 'Köpek beslenen eve, Cebrail de dahil hiçbir melek giremez. Melek girmeyen eve şeytanlar dolar. Şeytanların bulunduğu yerde ise fesat ve huzursuzluk hakim olur... Peygamber efendimiz böyle buyuruyor' demiş.
“Meleklerin girmediği 10 ev: 1-Akrabalardan alâkayı kesenin evi. 2-Anne babaya itaat etmeyenin evi. 3-Faiz yenilen ve alınan ev. 4-İçinde köpek bulunan ev. 5-Allah'ın zikredilmediği ev. 6-İçinde sahabeye sövülen ev. 7-Resim, suret ve heykel bulunan ev. 8-Müzik aletleri bulunan ve çalınan ev. 9-İçinde çan olan ev. 10- ...
İlgili 32 soru bulundu
Köpek beslenen eve Cebrail de dahil hiçbir melek girmez. Bunu bize peygamber efendimiz haber veriyor. Meleğin girmediği eve de şeytanlar dolar. Şeytanların bulunduğu yerde ise fesat ve huzursuzluk hakim olur.
Birincisi, insan ve hayvan resmini, belden yukarı asmak haramdır. Bitki ve cansızların resmini asmakta mahzur yoktur. İkincisi, canlı resmi bulunan odaya rahmet melekleri girmez.
İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir, fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir. Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.
Ebu Talha -radıyallahu anh-'den rivayet edildiğine göre Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu: «İçinde köpek ve sûret bulunan eve melekler girmez.» İbn Ömer -radıyallahu anhumâ- şöyle dedi: Cebrâil –aleyhisselâm-, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'e geleceğini söylemişti.
Efendimiz, 'Eğitilmiş köpeklerine başka köpekler karışmadığı sürece öldürürlerse öldürsünler. Sakıncası yoktur' buyurdu.
İster evinizin içinde isterse bahçenizde olsun Köpek beslemenizin din ile alakası bulunmamaktadır. Kuran'da bu konu ile ilgili bir haram ve yasak bulunmamaktadır.
Köpeklerin hayaletleri veya cinleri görebildiğine dair hiçbir bilimsel kanıt olmamasına rağmen, hayvan davranışı o kadar çok belirsizdir ki, bir köpeğin bir insanın hissedemeyeceği bir şeyi hissetme olasılığının olmadığını söylemek söz konusu değildir.
Köpek bulunan eve melek girmediğini bildiren hadisler de göz önünde bulundurulduğunda, koruma ve avlanma gibi bir ihtiyaç bulunmadan evlerde köpek beslemek İslam'da menedilmiştir.
Köpek bulunan eve melek girmediğini bildiren hadisler de göz önünde bulundurulduğunda, koruma ve avlanma gibi bir ihtiyaç bulunmadan evlerde köpek beslemek İslamda menedilmiştir. Çünkü; a) Köpek besleyecek kadar imkanı olanların bakım ve harcamalarına yoksul ve kimsesiz insanlar daha layıktır.
Peygamber ziraat veya hayvancılık faaliyeti ya da ev bekletme veya av gibi bir sebep olmaksızın köpek besleyen kimsenin sevabından hergün bir miktar eksileceğini bildirmiş (Buhârî, "Hars", 3; "Zebâih", 6), içinde köpek bulunan eve meleklerin girmeyeceğini ifade etmiştir (Buhârî, "Bed'ü'l-halk", 7,17; Müslim, "Libâs", ...
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır (Nevevî, a.g.e., XIV, 84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).
Bir kişi köpek sevdiği zaman abdesti bozulmamaktadır. Ancak eğer köpek elbiseye sürtünürse o zaman elbisenin silinmesi ya da değiştirilmesi gerekmektedir. Köpek bulunan evde kılınan namaz ve ibadetler de geçerli sayılmaktadır. Yalnızca namaz kılınan bölgenin temiz olması gerekmektedir.
Ayrıca köpekler sahiplerine çok bağlı canlılar oldukları için sahipleri ile empati kurarak zamanla kişilik özellikleri açısından insanlara benzemeleri olasılığı çok yüksektir. Özellikle yavruyken evinizi ve hayatınızı paylaşmaya başladığınız bir köpek sizin gibi davranıp sizin gibi hissetme eğilimi gösterecektir.
Köpek beslemek günahtır diyemeyiz ancak evin içerisinde köpek beslemek dinen uygun değildir. Peygamber (s.a.v) Efendimiz bundan men etmişlerdir. Korunma amaçlı evin dışında ,bahçede köpek beslenebilir. Acak hiç bir amacı olmaksızın evde köpek beslemek caiz değildir.
Bismillahrirrahmanirrahim " Ve kelbühüm basitun ziraayhi bil vesiyd" ayetinin okunması tavsiye ediliyor. Bu ayeti okuyanlar köpeğin şerrinden emin olur ve köpek saldırısına uğramaz. Devamında "Eûzü bi-kelimâtillâhit-tâmmâti min gazabihî ve ikâbihî ve şerri ibâdihî ve min hemezâtiş-şeytâni ve en yehdurûn." okunur.
Soru: Şafi mezhebinde köpeklere dokunmak neden haramdır? el cevab: Şafii ilim adamlarına göre köpeğin salyası ve bedeni de ''necis'' tir. Bu necaset sebebiyle temizlik gerektiğinden necasetin hükmü verilerek köpeklerden uzak durulması fetvasını vermişlerdir.
Şah-ı Nakşibend anlamış ki o köpek, kendisini iyileştirdiği için teşekkür ediyor, bu mucizeyi yaratan Allah'a da onun adına dua ediyor. Tabii Şah-ı Nakşibend de hemen "Amin, amin" diyerek duaya katılıp bu mucizeyi gösteren Yüce Allah'a şükretmiş.
el Cevab: Suret bulunan eve melek girmez hadisi sebebiyle mekruhtur. Kadınların başı açık gezdiği evlere de rahmet melekleri girmezler.
Canlıya âit boy resimlerini, insan, hayvan ve diğer canlı varlıklar gibi odanın duvarına asıp, bakınca tümüyle görünür hâlde bırakmak, bu odada namaz kılmayı mekruh hâle getirmek demektir. Bu itibarla, duvarlarında canlılara âit boy resimleri bulunan odada kılınan namaz mekruh olabilir.
Çocukların oyuncaklarındaki hayvan ya da bebek gibi resimler, eve melek girmesini engeller mi? Değerli kardeşimiz, Çocukların oynadığı oyuncaklar haram resim ve heykel sınıfına girmemektedir. Dolaysıyla, bu sebepten meleklerin eve girmeyeceğini söyleyemeyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri