Her ne cins köpek olursa olsun evin içinde beslenmemeli. Köpek beslenen eve Cebrail de dahil hiçbir melek girmez. Bunu bize peygamber efendimiz haber veriyor. Meleğin girmediği eve de şeytanlar dolar.
Onlar insandan hiç bir zaman ve sebeple ayrılmazlar. İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemesinin sebebi, köpeğin kendisinin necis olmasıdır. İki ve üçüncü hadiste görüldüğü gibi, eve tesâdüfen girmiş olan köpek yavrusu sebebiyle Cebrâil aleyhisselâm Hz. Peygamber'in yanına gelememiştir.
Nitekim içinde köpek ve sûret bulunan evlere rahmet meleklerinin girmediğine dair hadisleri görmüştük (bk 1688-1690 numaralı hadisler). Aynı durum, grup halinde yolculuk yapan cemaatlar için de geçerlidir.
Peygamber ziraat veya hayvancılık faaliyeti ya da ev bekletme veya av gibi bir sebep olmaksızın köpek besleyen kimsenin sevabından hergün bir miktar eksileceğini bildirmiş (Buhârî, "Hars", 3; "Zebâih", 6), içinde köpek bulunan eve meleklerin girmeyeceğini ifade etmiştir (Buhârî, "Bed'ü'l-halk", 7,17; Müslim, "Libâs", ...
Efendimiz, 'Eğitilmiş köpeklerine başka köpekler karışmadığı sürece öldürürlerse öldürsünler. Sakıncası yoktur' buyurdu.
İlgili 31 soru bulundu
Yapılan araştırmalara göre köpeklerin üzgün bir surata benzeyen bakışlarına neden olan şey göz çevresindeki kaslar. Göz çevresindeki kasların evrim geçirmesiyle tıpkı insanlar gibi sevimli ve üzgün bir görünüme sahip olabiliyorlar. Araştırmalar, köpeklerin ataları olan kurtlarda bu özelliğin olmadığını belirtiyor.
İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir, fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir. Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.
Deyim olarak köpek, çok ağır ve Onur kırıcı bir hakaret olarak kullanılır. Köpek Beslemek: Av, ziraat, sürü, ev bekletme vb. sebeblere dayalı olarak köpek beslemenin caiz olduğu konusunda ulema ittifak etmiştir.
- SÜS KÖPEĞİ BESLEMEK UYGUN DEĞİL:
Peygamber (Melekler içinde köpek ve resimler bulunan eve girmezler” demiştir.
SAĞLIKLI KÖPEKTE TEHDİT YOK
Köpek salyası zararlı bakteri yükü, beslenme, bakım ve çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterebilse de insan salyasının bakteri yüküne göre çok daha düşüktür. Sağlıklı ve bakımlı bir köpeğin insanı yalaması bu sebeple bu bakımdan sağlık açısından hiçbir tehlike içermez.
Köpeğe dokunmanın abdesti bozduğuna dair yanlış bir inanış vardır. Köpeğe dokunmak insanın elinin, elbisesinin ya da dokunan yerinin kirlenmesine neden olmamaktadır. Ancak Hanefi mezhebine göre köpek salyası pis olarak değerlendirilmektedir. Maliki mezhebine göre ise köpek salyası da temiz sayılmaktadır.
İştah kaybı görülebilir ve daha önceden hevesle yedikleri mamalara karşı isteksizlik duymaya başlayabilirler, Çevresinde oluşan durumlara karşı daha meraksız olur ve uyuşukluklar ortaya çıkmaya başlar, Sindirim sisteminde çeşitli sorunlar görülür, Yüksek ateş gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
“Seferiyken kefaret orucu tutulur mu?” sorusuna Necmettin Nursaçan, farz olan oruç nasıl tutulabiliyorsa kefaretin de aynı şekilde tutulabileceğini belirtti. “Evde köpek beslemek günah mı?” sorusuna ise Nursaçan, Hz. Muhammed'in evde köpek bulundurmayı uygun görmediğini fakat evin dışında beslenebileceğini açıkladı.
Köpek beslenen eve Cebrail de dahil hiçbir melek girmez. Bunu bize peygamber efendimiz haber veriyor. Meleğin girmediği eve de şeytanlar dolar. Şeytanların bulunduğu yerde ise fesat ve huzursuzluk hakim olur.
İster evinizin içinde isterse bahçenizde olsun Köpek beslemenizin din ile alakası bulunmamaktadır. Kuran'da bu konu ile ilgili bir haram ve yasak bulunmamaktadır.
Peygamber'in bu sözlerini dinleyen ashabdan bazılarının, “Ey Allah'ın Resulü! Hayvanlara yaptığımız iyilikler için bize bir sevap var mı?” sorusuna karşılılık Rahmet Elçisi, “Her canlıya yapılan iyilikte bir sevap vardır” buyurdu.
Soru: Şafi mezhebinde köpeklere dokunmak neden haramdır? el cevab: Şafii ilim adamlarına göre köpeğin salyası ve bedeni de ''necis'' tir. Bu necaset sebebiyle temizlik gerektiğinden necasetin hükmü verilerek köpeklerden uzak durulması fetvasını vermişlerdir.
Evde köpek beslemenin ya da kedi beslemenin günümüzde artık hiçbir sakıncası yok.
Bu hadislerdeki nehyin genel olduğu görüşünde olan âlimlerin çoğunluğu ister ihtiyaç için kullanılsın, ister kullanılmasın köpeğin satışı karşılığında elde edilen paranın her halukârda haram olduğunu söylemişlerdir (Nevevî, Şerhu Müslim).
Beyin görüntüleme teknolojisi sayesinde köpeklerin birlikte yaşadıkları sahiplerini ailesi olarak gördüğü ortaya çıktı. Biz insanları ailesi gibi gören köpeklerin kendi cinsinden çok sahibine güvendiği ve sevdiği, sahiplerine oldukça düşkün oldukları açıklandı.
Bu köpeğe Al-Rakim, kratim isimleri de verilir. Aynı zamanda Hurmanın çekirdeğinin ortasındaki küçük zara da kıtmir denmektedir.
Hanefi mezhebine göre köpeğin kuru vücudunun elbiseye temasında bir sakınca yoktur; namaza da engel değildir. Ancak Şafi mezhebine göre köpeğin değdiği her yer necistir, yıkanmadan namaz kılınmaz.
Değerli kardeşimiz, Köpeğe dokunmaktan dolayı abdest bozulmaz. Ayrıca köpeğin üzerinde necis bir şey yoksa değdiği elbise ile namaz kılınabilir.
Köpek bulunan eve melek girmediğini bildiren hadisler de göz önünde bulundurulduğunda, koruma ve avlanma gibi bir ihtiyaç bulunmadan evlerde köpek beslemek İslamda menedilmiştir. Çünkü; a) Köpek besleyecek kadar imkanı olanların bakım ve harcamalarına yoksul ve kimsesiz insanlar daha layıktır.
Diyanet İşleri Başkanlığı evde köpek beslemenin caiz olmadığı yönünde fetva vermektedir. Diyanet zorunlu olarak kendilerine ihtiyaç duyulması dışında evin içinde köpek beslemek caiz olmadığını belirtmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri