Eğer ısırık çok büyükse ve yaraya dikiş atmak zorunlu ise yara dudakları etrafına mutlaka kuduz serumu ve immun globulini uygulanarak dikiş atılmalıdır. Temas sonrası yara bakımı ve kuduz serumu uygulamasından sonra aşılamaya geçilmelidir.
''Kuduz vakasında, yapılan ilk müdahale çok önemlidir. Eğer sağlık kuruluşunda önce yara iyice temizlenir ve aşı yapıldıktan sonra kişinin kilosuna göre serumun tamamı yapılır. Sonra da periyotlar doğrultusunda aşıya devam edilir. Zorunlu olmadıkça yaraya dikiş atılmaz.
Steril bir bezle ısırılan bölgedeki pislik, saç, kıl gibi yabancı maddeleri ılık su ile temizleyin. Temizledikten sonra bölgeyi temiz bir bez ile sarın. Köpeğin sağlık bilgilerine ulaşamıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Doktorunuzun tavsiyelerine göre tetanos ve kuduz aşınızı olun.
Yara izlerinin ortaya çıkma sebepleri:
Köpek ısırması, kedi tırmalaması vb. İzler.
Köpek ısırmasından sonra kuduz aşısı yapılmaktadır. Kuduz aşısı uygulaması ise köpek ısırdıktan hemen sonra uygulanmalıdır. Isırıldıktan hemen sonra aşı yaptırmadıysanız, ertesi gün gitmeniz sağlığınız için önemlidir. Kuduz aşısının vurulacak olan diğer dozlarının günleri doktorlar tarafından belirlenir.
İlgili 38 soru bulundu
Kuduz immun globulini ve ilk doz kuduz aşısı, sağlık kuruluşu tarafından ısırılma sonrasında mümkün olan en kısa süre içinde uygulanmalıdır. Diğer aşı dozları ilk dozdan 3, 7 ve 14 gün sonra uygulanır. Bazı durumlarda proflaktik aşılama (ısırılma öncesi korunma ) önerilebilir.
Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan da enfekte olmuş hayvanın salyası ile bulaşabilir. Hastalık belirtileri virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3-8 hafta sonra ortaya çıkar.
Köpek ısırmasında ilk yardım
Eğer bir ev köpeği veya kedisi çocuğunuzu ısırırsa ve deride yırtılma olursa yapmanız gerekenler: Isırılan bölge sabun ve su kullanılarak iyice temizlenir ve ardından bir süre akan su altında tutulur. Yara temizlendikten sonra kurulanır ve hekim önerisiyle antibiyotikli bir merhem sürülür.
Köpek sahibi, köpeğine mağduru ısırması için bir talimat vermemişse ve talimat vermeden de saldıracağını bilmiyorsa taksirle yaralama suçundan sorumlu tutulur. Bu suçun cezası üç aydan bir yıla kadar hapistir.
Nörolojik belirtilerin gelişmesinden 7 gün sonra koma hali gelişir ve sonunda hasta yaşamını kaybeder. Isırık yarasının beyine yakınlığı virusun beyine ulaşması açısından önemlidir. Yara bölgesi beyine yakın ise en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Son öneri, bu yaraların mümkünse sütüre edilmemesi yönünde olsa da yara büyük ve sütürasyon ihtiyacı olduğuna karar veriliyorsa şu önlemler alınarak sütüre edilebilir: Yara çevresine ve içine RIG uygulanmasından en az 1 saat sonra ve mümkün olan en az sayıda sütürle yara dikilebilir.
Kuduzun en yaygın ilk bulguları arasında baş ağrısı, ateş, öksürük, ısırılan bölgede uyuşma-karıncalanma, ağızda köpürme, yutma güçlüğü, saldırganlık, anormal davranışlar ve bilinç bulanıklığı yer alır. Genel olarak kuduz belirtileri şunları içerir: Ateş Öksürük.
Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılır? Kuduz hastalığı olan bir hayvan tarafından ısırılan kişilere kuduz aşısının ilk dozu, ısırma ile aynı gün yapılır. İlk dozun verildiği günü takip eden 3. ve 7. günlerde birer doz, 14. ile 28. günler arasında bir doz daha aşı uygulanır. Bu aşılar toplam 4 dozdan oluşur.
Herhangi bir nedenle ciltte bir kesi veya yaralanma olduğunda cildin bütünlüğü bozulur. Bu kesilerin cerrahi tedavisinde yara kenarlarını doğru şekilde karşı karşıya getirmek ve o pozisyonda sabit tutmak amacıyla dikiş atılır. Bir kesinin en iyi şekilde iyileşebilmesi için halen dikiş en doğru ve etkin yöntemdir.
-Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir. Bu gibi yaralarda erken dönemde dikiş atılmaz.
Enfeksiyonlara genellikle cilde nüfuz eden bu bakteriler neden olur. Bakteriler çoğaldıkça vücudun bağışıklık tepkisi yaygın enfeksiyon semptomlarına neden olur. Şişme ve iltihap iki örnektir. Hayvan ısırığı enfeksiyonları ciddidir ve tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir.
Alo 153 Hayvan Ambulansı K.
Fiil somut tehlike suçu niteliğindedir. Suçun oluşması için bir zarar doğması aranmaz, zarar tehlikesinin oluşmuş olması cezalandırılabilme açısından yeterlidir. Kanun koyucu bu suç tipinde zararın ortaya çıkma tehlikesine neden olmayı cezalandırmaktadır.
Hayvana Çarpma Cezası
Dolayısıyla kedi ve köpeğe çarpma cezası da idari para cezasıdır. Bu nedenle Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde sürüş anında hayvana çarpan sürücünün hayvanı en yakın veterinere götürmesi gerekir. Aksi takdirde Türk Ceza Kanunu uyarınca mala zarar verme suçu işlemiş olursun.
Daha sonra ısırılan hayvan veya insana kuduz aşısı yapılmalıdır. Isıran hayvan Veteriner Hekim kontrolünden sonra 10 gün süre ile kontrol altında tutulmalıdır.
Isırık Yaralanmalarında İlk Yardım :
Yüzeyel yaralar sabunlu sularla veya antiseptik solüsyonlarla bolca yıkanmalıdır. Yapışmayan ve antibiyotik içeriği olan özel yara bakım malzemeleri kullanılabilir. Olası sinir ve tendon yaralanmasının ciddiliği için bölge tetkik edilir.
Yaklaştığı zaman elinizin dış kısmını uzatmalısınız, koklamalı. Köpek kuyruğunu sallayıp, dili ile üst dudağını yalamaya başladığı zaman teslimiyet işaretidir, o zaman yaklaşabilirsiniz. Köpek ısırdığı zaman boğazını sıkarak nefesini kesmelisiniz aksi takdirde saldırmasını engelleyemezsiniz.
Kuduz virüsünü vücuda girdiği noktadan itibaren, sinirler boyunca beyne doğru hareket eder. Kuduzun ilk belirtileri, virüsün vücuda girmesinden ortalama 1 ila 3 ay sonra gözlenir. İnsanlarda, hastalığın ilk semptomları spesifik değildir ve diğer viral enfeksiyonlara benzer.
Bir kuduz enfeksiyonu oluştuğunda, buna karşı uygulanabilecek etkili bir tedavi yoktur. Bugüne kadar çok az sayıda insan kuduzdan kurtulmuş olsa da, hastalık yüksek ihtimalle ölüme neden olur. Bu nedenle, kuduza maruz kaldığınızı düşünen bireylerin, enfeksiyonun yerleşmesini önlemek için bir dizi aşı olması gerekir.
Kuduz belirtileri hastadan hastaya saat ve gün farkları olduğunu göz önüne sermiştir. Bazı kişilerde, özellikle çocuklarda 3 -4 haftalık periyotlarda belirtilerin bazıları ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde ise bu süre 8 haftaya kadar çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri