Değerli kardeşimiz, Köpek satışı caizdir. Çünkü bunlardan yararlanmak mümkündür.
CEVAP: Kedi alım satımının caiz olduğuna dair dört mezhep de olumlu görüş bildirmiştir. Bu hadislerden yola çıkan Şafii ve Hanbelî mezhepleri köpek satışını caiz görmemektedirler.
- Kedi alım satımı nasıl caiz olur, insana faydası ne? Kedilerin alım satımı konusunda yasaklayıcı herhangi bir ayet ve sahih hadis bulunmamaktadır. Bu hayvanlar ister fare tutma gibi bir gaye için isterse sadece besleme maksadıyla alınsın veya satılsın, bunların satışında veya alımında bir sakınca görülmemiştir.
Kedi Satmak Haramdır!
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kedinin ve köpeğin satış bedelini yasakladı, ancak av köpeğini bundan istisna etti.”
Değerli kardeşimiz, Deniz salyangozunu helal gören mezhepler vardır, bu sebeple toplayıp satmak da caiz olur.
İlgili 21 soru bulundu
Biri veresiye olmaz, ikisi de peşin olursa caizdir. Sual: Köpeğin, kuşun ve diğer hayvanların satılmasında, satın alınmasında dinen bir mahzur var mıdır? Cevap: Köpeği ve diğer işe yarayan hayvanları, kuşları satmak da ve satın almak da caizdir.
"Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
BİR mezhepteki insanlar, “Köpek mundardır” diye belirlemişler. Evde köpek beslemenin ya da kedi beslemenin günümüzde artık hiçbir sakıncası yok.
Hayvanları Koruma Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle pet shoplarda sergilenerek hayvan satışı yapılması 14 Temmuz 2022'den itibaren yasaklanacak. Bu tarihten sonra evcil hayvan satışları internet üzerinden ve katalog ile yapılacak.
Balık suretinde olmak şartıyla daima suda yaşayıp karada yaşaması mümkün olmayan hayvanların hepsi mubahtır. Diğerleri mubah değildir. Binaenaleyh, su aygırı ve deniz aslanı gibi hayvanlar balık suretinde olmadıkları için haramdır. Midye, istiridye, istakoz ve salyangoz da haramdır.
Bakanlıktan yeni karar: 'Süs hayvanı' ibaresi kaldırıldı, kedi ve köpek satışı yasaklanacak. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı değişiklikle hayvanların üretim ve satışını düzenleyen yönetmelikteki “süs hayvanı” ibaresi kaldırıldı.
Ve dahası cins hayvan isteyen nereden alacak? Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanı Hüseyin Gökçe Meşe: “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile 14 Temmuz 2022'den itibaren kedi, köpek gibi evcil hayvanların pet shop'larda satılması yasaklandı.
Selamünaleyküm. Evcil hayvanlar ve onlara ait eşyanın ticaretinde sakınca yoktur.
Soru: Şafi mezhebinde köpeklere dokunmak neden haramdır? el cevab: Şafii ilim adamlarına göre köpeğin salyası ve bedeni de ''necis'' tir. Bu necaset sebebiyle temizlik gerektiğinden necasetin hükmü verilerek köpeklerden uzak durulması fetvasını vermişlerdir.
Genel olarak bu uygulamalar; hayvanlara açık bir şekilde zulüm ve işkence boyutuna ulaşırsa, bu durum dinen helal olmaz, haramdır. Zira Hz. Peygamber (asm) Efendimiz "Bu dilsiz hayvanlar(a eziyet etme) konusunda Allah'tan korkunuz.” (Ebu Davud, Cihad, 44, no: 2843) buyurmuştur.
Diyanet İşleri Başkanlığı evde köpek beslemenin caiz olmadığı yönünde fetva vermektedir. Diyanet zorunlu olarak kendilerine ihtiyaç duyulması dışında evin içinde köpek beslemek caiz olmadığını belirtmiştir.
KÖPEKSATIŞI YASAK MI? Resmi Gazete'de 14 Temmuz 2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren kanun ile birlikte 14 Temmuz 2022'den itibaren evcil hayvan satışları pet shoplarda yapılmayacak. Ev hayvanı satış yeri çalışma izni olan iş yerlerinde kedi ve köpek türleri bulundurulamayacak.
Satıcı, hayvanı doğal ortamından sahibine teslim edecek. PETSHOP SATIŞ YASAĞI HANGİ HAYVANLARI KAPSIYOR, CEZASI NE KADAR? Yeni düzenleme kedi ve köpekleri kapsıyor. Yasağa rağmen vitrinde satış yapmaya devam edenlere ise 2 bin 43 lira cezai işlem uygulanacak.
Hayvanların yavrularını internet üzerinden satmak, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği md. 12/c'ye aykrıdır. İnternet üzerinden hayvan satışı, Hayvanları Koruma Kanunu'na ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği'ne aykırılık teşkil etmesinin yanında vergisel anlamda da suç teşkil etmektedir.
Bu hadislerdeki nehyin genel olduğu görüşünde olan âlimlerin çoğunluğu ister ihtiyaç için kullanılsın, ister kullanılmasın köpeğin satışı karşılığında elde edilen paranın her halukârda haram olduğunu söylemişlerdir (Nevevî, Şerhu Müslim).
Efendimiz, 'Eğitilmiş köpeklerine başka köpekler karışmadığı sürece öldürürlerse öldürsünler. Sakıncası yoktur' buyurdu.
Köpek Beslemek: Av, ziraat, sürü, ev bekletme vb. sebeblere dayalı olarak köpek beslemenin caiz olduğu konusunda ulema ittifak etmiştir.
Söz konusu yemekte, balık türleri veya deniz ürünleri çiğ ya da pişmiş olarak kullanılabilmektedir. Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir.
"Öncelikle temel hüküm hakkında bilgi verelim. Eti yenen canlıların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak vb.) sakatatlarının temizlenerek yenmesi dinimizce uygundur. Bununla ilgili bir zan ve şüphe yoktur, olmamalıdır.
Büyük İslam İlmihalinde şöyle geçmektedir: 'Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri