Bu aşamaya geçtiğinizde, dışarıya her tuvalet yapışında, ödül maması ile ödüllendirirseniz; doğru bir şey yaptığını ona anlatmış, tuvalet alışkanlığını teşvik etmiş olursunuz. Tuvalet eğitimi 3-6 ay arasında şekillenmekte, bazı köpeklerde 1 yaşına kadar sürebilmektedir.
Köpek dostumuza verdiğiniz tuvalet eğitiminin sonunda, onunla daha da sevgi dolu bir bağ kurduğunuzu rahatlıkla görebilirsiniz. Ayrıca ona iyi alışkanlıklar kazandırmak, kendinizi daha iyi hissetmenizi de sağlayacaktır. Yavru bir köpeğe bu eğitimi vermek ortalama 4-6 ay arasında sürebilir.
Yani üç aylık bir köpek yavrusu idrara çıkmak için üç saat bekleyebilir. --Yetişkin köpekler bir yaş ve üstü: Sekiz saate kadar, ancak ideal olarak altıdan fazla değil. --Yaşlı köpekler sekiz yaş ve üstü: Boyutuna ve sağlığına bağlı olarak, iki ila altı saat arasında değişiyor.
Yavru ve yaşlı köpekler için evinizde köpek pedi bulundurmanız şarttır. Ayrıca idrar ve dışkı kokusunu giderici spreyler de işinize yarayacak ve köpeğinizin eve tuvalet yapmasını bir derece önleyecektir.
Uzmanlar tuvalet eğitiminin yavru köpeğiniz 12 en geç 16 haftalık olduğunda başlaması gerektiğini öneriyorlar. Bu sürenin belirleyicisi olan neden köpeklerde mesane ve bağırsak gelişimidir.
İlgili 25 soru bulundu
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Yavru köpek eğitimi genelde 15 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Cinsler ve köpeğinizin karakteri bu konuda değişiklik yaşanmasına sebep olabilir.
Pedin emiciliğini sağlamak için ilk kullanımdan önce mutlaka bir kez toz deterjan ile 60 derecede yıkanması gerekmektedir. Sonrasında ise 40 derecede makinada veya elde yıkanabilen ürünümüz, can dostunuzun acemilik çekmeden hemen uyum sağlamasına yardımcı olacaktır.
Bir bardağa yarımşar olacak şekilde sirke ve su koyup karıştırın. Ardından hazırladığınız çözeltiyi köpeğinizin işediği yere döküp bekletin. 5 dakika sonra bölgeyi temiz ve ıslak bir bezle silerek üzerine karbonat döküp bekletin.
Her 2–3 günde bir tane köpek tuvalet pedini azaltın ve her seferinde küçük bir alanı boş bırakın. Köpek çiş pedlerine tuvaletini yapmaya alışan köpeğiniz, boş alana değil pedlere tuvaletini yapacaktır. En son kalan köpek tuvalet pedinin mama yediği ve uyuduğu yere en uzak ped olmasına dikkat edin.
İdrar Kaçırma
Üriner inkontinans köpeklerin çoğunlukla uyku esnasında idrar kaçırmalarına nenden olabilen ve bu nedenle "köpeğim yatağına işedi" sorununu sıklıkla gündeme getiren bir durumdur. Her ne kadar idrar kaçırma uyku esnasında daha fazla görülse de köpekler uyanık olduklarında da sonuç değişmeyebilir.
Ancak köpekler büyüdükçe kaka yapma sıklıkları da azalmaya ve düzene girmeye başlayacaktır. İki haftalık bir köpek yavrusu için konuşacak olursak her beslenme sonrasında dışkı yaparsa 3 aya gelinceye kadar günde en fazla 4 kez tuvaletlerini yapabilirler. 6. ayda günde 3 defa olabilir.
Köpeklerin gün içerisinde içmeleri gereken su miktarı aktivite seviyelerine, genel sağlık durumlarına, yaşlarına, beslenmelerine göre değişebilmekle birlikte genel olarak kilogram başına 30-50 ml su içmeleri gerektiği bilinmektedir.
Tuvalet eğitimi kolay değildir çünkü kedilerin aksine köpekler kendi kendini temizlemezler ve hijyeni sevmezler. Netice olarak köpek sahiplerinin tüm küçük sürprizlere karşı çok sabırlı olmaları gerekmektedir. Evcil dostlarıyla vakit geçirmeleri ve tuvalet kazalarına hazırlıklı olmaları gerekir.
Köpeklerde Tuvalet Eğitiminin Temelleri
Yetişkin köpekler de, yavru köpekler gibi edimsel koşullandırma ile eğitilebilir. Bu nedenle aslında yetişkin köpeklerde tuvalet eğitimi için yavru köpeklerde yapılan tuvalet eğitimini uygulamak yeterlidir.
Köpekler kuma kaka yapar. Bahçede iken nasıl toprağa tuvalet ihtiyaçlarını gideriyorlarsa, kum içerisinde de aynı şekilde giderirler.
Köpeğinizin Ayaklarını Temizleme
Kısa bir yürüyüşten sonra rutin köpek patisi temizliği yapmak isterseniz patileri ıslak bezle ve suyla nazikçe temizlemeniz yeterlidir.
Köpek kokusunu koltuktan çıkarmak için elektrikli süpürge kullanın. Köpek kokusunu kontrol altında tutmak için kanepenizin tüm çıkarılabilir olmayan kısımlarını, kenarlarını ve yarıklarını düzenli olarak süpürebilirsiniz. Kabartma tozu evrensel bir koku emicidir ve kumaşlar için de güvenlidir.
Tuvalet Yapacağı Alanı Hazırlayın
Köpek sahipleri genellikle evlerindeki ikinci tuvaleti ya da teras, balkon gibi alanları köpek tuvaleti haline getirmekten yanadırlar. Bu belirlediğiniz alanı köpeğinizin de benimsemesi için eve geldiği ilk andan itibaren köpeğinize gösterin.
Yaz aylarında köpekler 3 haftada 1, 4 haftada 1, 1 kez yıkanması gerekirken soğuk almaması için kış aylarında 6 haftada 1 8haftada 1, 1 kez yıkanmalıları gerekir. Eğer köpekler bu aralıklardan daha sıklıkla yıkanırsa tüylerin canlılığı gidecektir ve sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.
Şayet köpeğiniz normal bir cilt ve tüy yapısına sahipse, aylık olarak bir kez yıkamak yeterli gelebilir. Fakat köpeğinizin tüyleri hızlı bir şekilde kirleniyorsa ya da kötü kokular oluşuyorsa daha sık yıkanma gerektirebilir.
Köpek eğitimi sadece bir köpeğe numara öğretmekten ibaret değildir. Köpek eğitimi doğru alışkanlıkları köpeğinize öğretmek demektir ve bu da köpeğiniz ne kadar küçükse o kadar kolay olacaktır. Her yaşta köpeğinizle eğitim yapabilirsiniz.
A) HAYIR: Bu eğitim diğer eğitimlerin temelini oluşturmaktadır. Bu komut köpeğe küçük yaşta sözlü olarak öğretilir. Köpek bu komutu t sahibinin sesi ve mimiklerinden anlar. Komutla birlikte işaret parmağı köpeğe gösterilerek ikaz edilir, böylece köpek işaret olarak komutu öğrenmiş olur.
Köpeklerde'de öğrenme yaşı çok önemlidir. 5 aylık bir köpek itaat eğitimi için uygun duruma gelmiştir. 5 aya kadar çok fazla bir eğitim verilemez fakat 5-6 aylardan sonra vereceğiniz eğitim köpeğiniz karakteriyle doğru orantılı bir şekilde alacaktır. İtaat eğitiminde köpekler koşullan'malıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri