Kabir yanına gelince, önce selam verilir. Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur.
Kabir ziyaretinde bulunan, sevabını ölülere bağışlamak üzere Kur'ân-ı Kerîm okur, onlar ve kendisi için duâda bulunur. Kabrin başında yüksek sesle ağlayıp gürültü yapmak, kabrin demirlik ve taşlarını öpmek, onlara sarılıp ağlamak, bez bağlamak, mum yakmak kabir ziyaretiyle bağdaşmaz.
Mezarlık Ziyareti Sırasında Ölülere Selam Vermek
Kabir ehline selam vermek sünnettir. Gece ve gündüz ziyaret caizdir, sünnettir. Kabirdekilere dua etmek sünnettir. Cebrail as efendimize gelip “geceleyin baki i ziyaret edip oradakilere dua etmesini Allahın emrettiğini”[1] kendisine bildirmiş efendimiz de bunu yapmıştır.
Es'elûllâhu lenâ ve lekümü'l âfiyeh."" Anlamı: "Selâm size, ey bu diyârın mü'min ve Müslüman olan sakinleri! Bizler de inşallah size katılacağız. Allah'tan bize ve size afiyet dilerim." (Müslim, Cenâiz 104.
Değerli kardeşimiz, Kabir ziyareti konusunda belli bir zaman sınırlaması yoktur.
İlgili 19 soru bulundu
el Cevab: Kabir ya da kabir hükmünde ki yerleri ziyaretleri dua etmeleri caizdir. Mescidlere girmemelidirler. Ama gereklilik halinde ihtiyacı kadar girip çıkmalarına da cevaz vardır. Kabir ziyaretinde abdestli olmak şartı yoktur.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Âdet halinde iken kabir ziyareti yapılabilir mi? Kadınların özel hallerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu halde iken kabir ziyareti yapmaları ve dua niyetiyle ezberden dua ayetlerini okumaları caizdir.
İkindi namazından sonra, güneş batıncaya kadar başka namaz yoktur." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I/19, II/42, III/95). Bu iki vakitte yalnız nâfile namaz mekruhtur, farz ve vacip bir namaz kılmak mekruh değildir. Cenaze namazı kılınabilir, tilâvet secdesi de yapılabilir.
Cevap: Gece veya gündüz mezarlıktan geçerken Fatiha Suresi okunmaz!
* Kabir ziyareti yapan bir kimse ayakta, "Esselamü aleyküm, ya Ehle dar-il kavm-ilmü'minin! İnna İnşaallahü an karibin biküm lahikun" der ise sonrasında ise, besmele ile 11 İhlas suresi ve bir Fatiha okur.
Mezarlık ve kabir ziyaretlerinde Fatiha Suresi okunur. Kabir ziyaretlerinde 1 Fatiha ve 3 İhlas okunur. Ya da 11 İhlas okunur. Bunların yanı sıra bilenler Yasin Suresini okur.
Arefe günlerinde vatandaşların en sık yerine getirdiği uygulama ise kabir ziyaretidir. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı arefelerinde vatandaşlar öteki dünyaya göçen yakınlarının kabirlerini ziyaret eder, onlara dua eder ve Allah'ın affına sığınırlar.
Ziyaretin Ölüye Faydası
Özellikle anne, baba diğer akraba ve dostların kabirleri, ruhları için Allah'a dua ve istiğfar etmek amacıyla ziyaret edilir. Ölüler adına yapılan hayır ve hasenâtın sevabının onlara ulaşacağı sahih hadis ve icmâ delili ile sabittir.
İslam dinine göre mezarların doğu-batı istikametinde olması ve ölünün yüzünün kıbleye dönük bulunması gerektiğini söyleyen Keskin, "Bununla birlikte defin işlemi gerçekleştirildikten, ölünün üzeri toprakla örtüldükten sonra yön durumunda bir yanlışlık olduğu saptanırsa mezarın açılmasına gerek yoktur.
Ölüm ile başlayan ve tekrar diriliş gününe dek devam eden hayat kabir hayatı olarak isimlendirilmektedir. Kabir hayatından berzah olarak bahsedilmektedir. Peygamber Efendimizin (SAV) bir hadisinde "Kabir, âhiret duraklarının ilkidir.
Hanefî ile Hanbelî alimlerine ve Şafiî ve Malikîlerin sonradan gelen alimlerine göre, ölü yanında okunan Kur'an'ın sevabı ile Kur'an okumanın peşinden yapılan dua, orada bulunmasa da ölüye ulaşır. Kur'an okumanın akabinde dua etmek ise daha çok kabule şayandır ve kabul edilmesi daha çok umulur.
Okumanın sevabı, okuyana ait olmakla beraber Fatiha'nın veya Kur'ân'ın okunmasından ölünün ruhu ferahlık duyar. Hele Kur'ân okumanın ardından ölmüş insanın affı veya derecesinin yükselmesi için dua etmek, geçmişlerin ruhlarını şâdeder. Çünkü bu, onları anmadır.
Kabir ziyaretinde bulunan kişinin ölü için dua etmesi ve Kur'an okuyarak sevabını orada bulunanların ruhlarına bağışlaması uygun olur.
Mezarlıkta Fatiha okumak, güç işlerin kolay olması, ferah ve sürura delâlet eder. Rüyasında mezar başında Fatiha'yı okuyan kimsenin rızkı çoğalır, kazancı artar, bütün kötülük kapıları kapanır.
Dr. Nihat Hatipoğlu'nu iftar programında arayan Zehra Düzeltici, "Cuma günü mezara gittiğimizde ölülerin bizi gördüğü doğru mu?" diye sordu. Hatipoğlu, şu yanıtı verdi: "Cuma, perşembe, pazartesi fark etmez, mezarlara gittiğinizde ölüler bunu görür ve bilir.
Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
Bunu yasaklayan herhangi bir hadis ve ayet bulunmuyor. Hem kadınlar hem de erkekler, abdestsiz kabir ziyareti yapabilir. Kadınlar da regl olsa da istediklerinde kabir ziyaretinde bulunabilir.
4.5-5 yaşına kadar çocukları mezara götürmeye gerek yok. Bir de toprak altına gömülme ve orda bedenin içinde bulunduğu durumu çocuğa anlatmak, onun için zor ya da travmatik olabilir. Ama daha sonraki yaşlarda çocuk istiyorsa gidebilir.
Geceleyin de kabir ziyareti yapılabilir. Sual: (Kabir ziyaretine gidildiğinde, yedi kat elbise giymek veya avret yerine yedi kat bez koymak gerekir.
Ancak, kabir ve türbe ziyaretlerinde İslam'ın özüne ve tevhid anlayışına ters düşen, itikâdî bakımdan da zararlı olan tutum ve davranışlardan uzak durmak gerekir. Kabrin başında yüksek sesle ağlayıp gürültü yapmak, kabrin parmaklık ve taşlarını öpmek, onlara sarılıp ağlamak İslam ile bağdaşmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri