Gün içinde güneş ışığına maruz kalmak köpekler için birçok fayda sunsa da dikkatli olmakta fayda var. Sürekli güneş altında kalınması köpeklerin sağlığı için tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde dengenin iyi ayarlanması lazım.
The Urban Melody'den Ezgi Doğanay Akşit'in aktardığına göre Güneş çarpması insanlara nazaran köpeklerde daha hızlı gerçekleşiyor. Yere yığılma, çok fazla soluma, burun ya da ağzından akıntı gibi belirtiler, Güneş çarpmasına işaret. Bu halde bir köpek görülürse, mutlaka serin bir alana götürülmeli.
Güneş yanığı
Burunlarının üstü güneşten yanabilir ve derisi çatlaksa, riskte artış söz konusudur. Beyaz tüylü köpekler, kısa tüylü ırklar ve kısa süre önce tüy bakımı yapılmış olan köpekler de güneş yanığından etkilenme eğilimindedir. En iyi yöntem, güneşin en sıcak olduğu saatlerde onları evin içinde tutmaktır.
Köpeklerin normal vücut sıcaklığı 38,5 derecedir ve bu sıcaklık 41 derecenin üzerine çıktığında iç organlar zarar görmeye başlar. Dolayısıyla sıcak çarpması durumunda köpeğinizin iç organları kalıcı hasar görmeden önce onu soğutmak için sadece birkaç dakikanız olduğunu unutmamalısınız.
Köpeğin özellikle sıcak havada çok fazla egzersiz yapması son derece tehlikelidir. Kısacası havadaki nem oranı arttıkça hava sıcaklığının köpek üzerindeki olumsuz etkileri azalır. İnsanlar için güneşte beklemek ne kadar rahatsız ediciyse bu durum köpekler için de geçerlidir.
İlgili 36 soru bulundu
Sıcak havalarda onlara serin alanlar yaratmak, asla güneş altında bırakmamak, gezintilerini sabah erken ve akşam güneş batımında ve hava serinledikten sonra yaptırmak ve her zaman serin ve taze su takviyesi yapmak sıcak çarpması riskini ortadan kaldıracaktır.
Köpeğiniz İçin Serin ve Gölgeli Alanlar Yaratın
Ama köpeğinize tahsis ettiğiniz serin alanları önceden bu cihazlar yardımıyla soğutmanız ve köpeğiniz ortama girdiğinde kapatmanız yerinde olacaktır. Başka bir serinleme tavsiyesi ise serinletici köpek yatakları kullanmak olabilir.
Köpeklerin üşüdüğünü anlamanın bir yolu da kulaklarını kontrol etmektir. Soğukta kalan ve üşüyen köpeklerin kulakları ve aynı zamanda karın bölgeleri soğuk olur. Üşüyen köpekler sızlanabilir, havlarken ağlar gibi ses çıkarabilir. Bazı köpeklerin sahiplerine havlayarak haber vermeye çalışması da muhtemeldir.
Köpekler sosyalleşme ve oyun oynama isteği son derece yüksek, enerjik canlılardır. Çok hareketsiz kaldıklarında köpekler sıkılırlar ve sıkılmış bir köpek, mutsuz bir köpek anlamına gelir.
Ayrıca daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi tüm köpekler az yada çok, üşür. Köpeklerin vücut ısısının insanlarınkine oranla daha yüksek olması ise ne yazık ki üşümelerini engelleyemez.
Güneş ışığına maruz kalmanın köpeklerin sirkadiyen ritiminin düzenlenmesine yardımcı olduğu biliniyor. Hava karardığında melatonin seviyesinde artış meydana geliyor ve bu durum beyne uyku zamanının geldiği sinyallerini veriyor. Güneş ışığına maruz kalınması ise köpeklerin uyanıklığa geçişini temsil ediyor.
"Köpekler karanlıkta mı uyumalı?" sorusunun cevabı da buna etki eder. Gece lambası kullanıyorsanız köpeğinizin ışık kaynağından uzakta uyuduğundan emin olmalısınız. Bazı köpekler ışık sebebiyle geceleri uyanarak ses çıkarabilirler, etrafta dolanabilirler ya da sahiplerini uyandırabilirler.
Işığın az bir kısmı ise, gözde tutularak sarı-yeşil göz ışıldamasını sağlar. Bu durum, gece vaktinde köpeklerin ya da kedilerin gözüne doğru ışık tutulduğunda görülebilir. Örtü tabakasındaki bu yansıtma sayesinde geceleri insandan daha iyi görürler ve düşük ışık kaynaklarını daha iyi değerlendirebilirler.
Evet köpekler ilk sahiplerini unutmazlar ve bu durumla ilgili travmalar yaşayabilirler. Genellikle köpekler sahiplerinden ayrı kaldıkları zaman depresyona girerler. Günlük rutinlerinde bile sahiplerinin evde olmadıkları zamanlar her gün aynı şekilde tekrar etse bile köpekler için endişe vericidir.
İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir, fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir. Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.
Köpekler evde yalnız kalmaya alışabilirler fakat yine de bu süreyi uzatmamak gerekir. Çünkü köpekler uzun süre yalnız kalmaktan pek hoşlanmazlar ve bu durum onları üzebilir. Köpekler evde ne kadar süre yalnız kalabilir sorusunun cevabı ise maksimum 10 saat olarak bilinir.
Köpeklerin öyle bir mekanizması vardır ki bizim duygularımızı anlayıp yorumlayabilirler. Hatta biz üzüldüğümüzde üzgün, sevindiğimizde ise heyecanlı ve oyun isterler.
Acı Biber. Köpekleri tadı ve kokusu fazlasıyla rahatsız eder. Herhangi bir alanda köpeğinizi uzak tutmak isterseniz bunu önlem olan kullanmanız çoğu evcil hayvan sahibi tarafından denenen bir yöntemdir. Acı biber burunda istemsiz kaşıntı nefes yollarında tıkanıklık hissi ve sürekli hapşırma etkisi yapabilir.
MUTSUZ KÖPEK TEMASTAN KAÇINIR
Uykuları yüzeysel olur. Uyku esnasında sık uyanıp sürekli yer değiştirirler ve rahatlar bir vücut diliyle uyumazlar. Oyun ve ikili diyaloglara ilgisiz, isteksiz davranırlar. Göz kontağından kaçınır ve temas isteğini reddederler.
- Özellikle yağışlı havalarda ıslanıp hava cereyanına maruz kalan köpekler üşürler. Tüm bu nedenler tıpkı bizler gibi üşüyebilen canlılar olan köpeklerin soğuktan daha fazla etkilenmelerini belirlemektedir.
Köpeklerde titremenin en yaygın sebepleri arasında anksiyete, ajitasyon, korku ve vücut ısısının kaybı yer alır. Köpekler genellikle bir dış uyarıcıya tepki olarak titremekle birlikte bir hastalık belirtisi, acı hissi veya zehirlenme de söz konusu olabilir.
Köpeğinizi sıcak havada yıkamanız daha sağlıklıdır. Soğuk havalarda yıkanma hastalığın habercisi olabilir. Ayda bir tüy yapısına uygun bir şampuanla köpeğinizi yıkamanız sağlıklıdır. Daha sık ya da soğuk havalarda yıkamanın veteriner kontrolünde olmasını öneririz.
Bu uyku stili, özellikle sokak köpeklerinde ya da yeni köpeklerde yaygındır. Aynı zamanda bu şekilde uyumak; hava soğuk ya da rüzgarlı olduğunda onları hava koşullarından koruyacak bir pozisyondur. Kıvrılarak vücut ısılarını korumaya çalışırlar.
Yaz aylarında köpekler 3 haftada 1, 4 haftada 1, 1 kez yıkanması gerekirken soğuk almaması için kış aylarında 6 haftada 1 8haftada 1, 1 kez yıkanmalıları gerekir. Eğer köpekler bu aralıklardan daha sıklıkla yıkanırsa tüylerin canlılığı gidecektir ve sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri