Yetişkin Köpekler: Bir yaş ve üzeri yaş grubunda olan yetişkin köpekler,8 saate kadar tuvaletlerini tutabilmektedirler. Ancak 8 saat çok uzundur ve bu durum köpeğin psikolojik gelişimini olumsuz olarak etkileyebilir. Bu sebeple, köpek 6 saatten fazla bu durumda bırakılmamalıdır.
Yetişkinlik döneminde mesane kaslarının güçlenmesine bağlı olarak köpekler idrarlarını 6 - 8 saat arasında tutabilirler. Fakat bu süreler genel geçer ifadelerdir. Köpeklerin maksimum 6 saatte bir ihtiyaçlarını karşılamaları gerekir.
Yani üç aylık bir köpek yavrusu idrara çıkmak için üç saat bekleyebilir. --Yetişkin köpekler bir yaş ve üstü: Sekiz saate kadar, ancak ideal olarak altıdan fazla değil. --Yaşlı köpekler sekiz yaş ve üstü: Boyutuna ve sağlığına bağlı olarak, iki ila altı saat arasında değişiyor.
Öncelikle yetişkin köpekten bahsedersek, tuvalet eğitimi beslenme saatini düzenlemek ile başlıyor. Köpekler yemeğini yedikten 10 ila 30 dk. sonra tuvalet yapma ihtiyacı duyar.
Yetişkin köpekler için günde bir ya da iki defa 20 - 30 dakikalık yürüyüşler yeterlidir. Eğer köpeğinizin herhangi bir sağlık problemi yoksa bu süreyi uzatabilirsiniz. Yetişkin köpekler ise hem yavrulardan hem de ileri yaştaki köpeklerden daha uzun yürüyüşler yapabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Özellikle soğuk havalarda bu nedenle doğru ve düzgün beslenmeleri çok önemlidir. Her ne kadar dayanıklı canlılar olsalar da bunun da bir sınırı vardır. Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir.
En önemli ipuçlarından bir tanesi ise köpeğin fiziksel davranışlarını incelemek olacaktır. Tuvaleti gelen köpeklerde en sık görülen olaylar ise şunlardır: Hızlı hareket etme ve kendi etrafında daire çizme. Bulunduğu alanı dikkatli bir şekilde koklaması
Evde olduğunuz ve konsantrasyonunuzun köpekte olduğu her an, köpek ev içinde serbest bırakılmalıdır. Ufaklık, gözünüz üzerindeyken yanlış yere tuvaletini yapmış olsa bile, gazete ya da hasta altı pedi altına itilerek ödüllendirilmelidir. Hiçbir şekilde yanlış yere çiş/kaka yaptığı için kızılmamalıdır.
Genellikle 1 yaşına geldiklerinde “normal” alışkanlıklarına başlamış olurlar. Yetişkin bir köpek günde bir kez kaka yapar, ancak günde 3 defaya kadar da çıkabilir. Yavru köpeğinizin kaka yapma programı düzene girdikçe, onlar için neyin "normal" kabul edildiğini görmeye başlayacaksınız.
Daha küçük öğünlerde daha sık yemeleri gerekmektedir. Yavru beslenen yavrular, dört aylık olana kadar günde dört kez, günde üç kez, 6 aylık ve daha sonra da günde iki kez olacak şekilde beslenme programı oluşturulmalıdır. Aşırı besleme, daha güçlü ve sağlıklı bir köpek anlamına gelmez.
Yavru köpekler kaç aylıksa o kadar saat çişlerini tutabilmelidir. Örneğin 2 aylık bir yavru köpek 2 saat kadar çişini tutabilir. Yavrular 6 - 8 aylık olduğunda ise tuvalet alışkanlıkları artık oturmuştur. İleri yaştaki köpekler ise yetişkin köpeklerden daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyar.
Tuvalet Yapacağı Alanı Hazırlayın
Köpek sahipleri genellikle evlerindeki ikinci tuvaleti ya da teras, balkon gibi alanları köpek tuvaleti haline getirmekten yanadırlar. Bu belirlediğiniz alanı köpeğinizin de benimsemesi için eve geldiği ilk andan itibaren köpeğinize gösterin.
Heyecan idrarı genellikle tam kontrolü olmayan mutlu, hiperaktif, genç köpeklerde daha sık görülür. Köpekler duygusal olarak daha sakinleştikçe, bu idrar şeklinin büyük bir kısmı zamanla ortadan kalkar.
Köpeğiniz eve ilk geldiğinde, evin onun yaşam alanı olduğunu belirtmesi açısından idrarını yapar. Bunu anladıktan sonra onu hemen banyoya götürün ve idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.
Köpek İdrarını Hemen Kurulayın
Köpeğiniz idrarını yapar yapmaz ya da bunu fark ettiğiniz anda hemen nemli bir bez alarak bölgeyi silin ve iyice kurulayın. Evde köpek çişi kokusu nasıl giderilir? sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de etkili bir yöntem olan sabunla ıslatılmış nemli bez kullanılmasıdır.
Bu duruma küçüklüğünde verilen yanlış veya eksik tuvalet eğitimi de neden olabilir. Köpeğinizle az ilgilenmeniz, yürüyüşe çıkarmamanız, onunla oyun oynamamanız, farklı bir hayvan sahiplenmeniz veya başka köpeklerle ilgilenmeniz gibi durumlarda köpeğiniz protesto amacıyla tuvaletini eve yapabilir.
Köpekler, kediler kadar titiz olmasalar da, bazılarının doğal bir temizlik isteği vardır ve temizlik aracı olarak kendi kakalarını yerler. Örneğin anneler, yuva alanlarını temiz tutmak için sıklıkla yavrularının dışkısını yerler ve yavru köpekler çevrelerindeki dünyayı keşfederken kendi dışkılarını kemirebilirler.
Köpeğiniz koşabilir çünkü kaka yaptıktan sonra rahatlamış hisseder, özellikle de bir süredir tutuyorsa. Bir diğer sebep de heyecan olabilir. Köpeğinizi dışarıda kaka yaptıktan sonra övgü veya bir ödül beklemeye şartlandırdıysanız, ödül için heyecanlı bir beklentiyle koşmaya başlayabilir.
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Köpek Tuvalet Eğitiminde Çiş Pedlerin Sayısı
Her 2–3 günde bir tane köpek tuvalet pedini azaltın ve her seferinde küçük bir alanı boş bırakın. Köpek çiş pedlerine tuvaletini yapmaya alışan köpeğiniz, boş alana değil pedlere tuvaletini yapacaktır.
Köpekler kuma kaka yapar. Bahçede iken nasıl toprağa tuvalet ihtiyaçlarını gideriyorlarsa, kum içerisinde de aynı şekilde giderirler.
Köpekler özünde sürü hayvanlarındandır ve bir veterinerin dediğine göre içgüdüsel olarak her şeyi aileleriyle yapmak isterler. Eğer köpeğiniz sizi tuvalete kadar takip ediyorsa, bu onun -biraz yapışkan bir davranış da olsa- “Sen benim en iyi arkadaşımsın, her şeyi beraber yapalım!” deme şeklidir.
Köpeğiniz birkaç kez sessiz kaldıktan sonra artık buna "sessiz" komutunu ekleyebilirsiniz. Köpeğiniz havlarken elinizde ödülü gösterek sağlam ve sesli bir şekilde "sessiz" komutunu söyleyin. Havlama durduğunda onu hemen ödüllendirerek davranışı pekiştirin. Sık sık "sessiz" komutunu uygulayın.
Köpeğinizin güzel kokmasını sağlamak ve mevcut kokusunu gidermek için ona banyo yaptırmak, tüy bakımlarını aksatmamak, ağız diş ve kulak temizlikleri ile tırnak temizliğini atlamamak, köpeğin kullandığı eşyaları hijyenik tutmak ve sağlıklı olduğuna emin olmak çözüm yolları olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri