Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Kedilerin tuvaleti olup olmadığını anlamak için yapılması gereken şey onların gözlemlenmesidir. Eğer kediler daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise buranın kokusunu alırlar. Yine tuvaleti geldiği zaman buranın kokusunu aldığı için aynı yere yapmayı ister.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Alternatif olarak sirke su karışımı bir spreyi bahçene sıkabilir ya da 10-15 damla lavanta ya da okaliptüs esansını bir bardak suyla karıştırıp sprey olarak kullanabilirsin. Kedileri uzak tutmak için spreyi düzenli olarak sıkman gerekir.
Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
İlgili 27 soru bulundu
Kedinizin tuvalet alışkanlığına göre de 15 günde ya da ayda 1 kez çamaşır suyuyla yıkayıp temiz kumla değiştirmenizi öneririz. Bir gözünüz kedinizin tuvalet kabında olursa ve bunu rutin bir alışkanlığınız haline getirirseniz hem kediniz sağlıklı ve keyifli olur, hem de temiz bir ev ortamını sağlamış olursunuz.
Haftalık kedi kumu değişimi yapıyorsanız, 5 LT kedi kumu 15 günde biter. Ancak etkili şekilde kullanırsanız 20 günden fazla süre kullanabilirsiniz. Bunun için kedi tuvaletini her yaptığında kaptaki dışkıyı temizlemek gerekir.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Ever Clean'i tuvalete dökülebilen bir kedi kumu değildir; bu nedenle asla dökmeyin. Ever Clean, topaklanma yapan bir kedi kumu olup boruların tıkanmasına neden olabilir, hatta kanalizasyon sistemlerin zarar verebilir.
Sirke ve su karışımını lekenin üzerine püskürtün. Köpürdüğünü göreceksiniz. Köpürme bittiğinde bir bezle karbonatı olabildiğince toplayın. Leke üzerine hafifçe püskürtmeye ve temiz bir bezle lekenin üzerine bastırmaya devam edin.
Kedinizi asla ceza vererek bir odaya kapatmamalısınız. Çünkü kedilere ceza vermek oldukça yanlıştır.
Kediler tuvaletlerini yaparken kendilerini koruyamayacaklarını düşünüp çok zaman tedirgin de olurlar. Bunun için sahibinin de kendini savunmasız hissettiğini düşünürler. Sahibi tuvaletteyken başına herhangi bir şey gelmesin ve kendini yalnız hissetmesin diye kapının önünde beklerler.
Yavru kediler ilk tuvalet eğitimini genelde ya annelerinin yanında ya da sahiplerinin yardımlarıyla alırlar ve böylece kendini korunaklı ve güvende hissederler. Kendileri böyle hissettikleri için, sahiplerinin de yalnız kaldıklarında korkacaklarını ve savunmasız hissedeceklerini zannederek onları korumak isterler.
Yeni doğan bir kedi 3 hafta olana kadar tuvaletlerini kendi yapamazlar. Bu noktada ya anne kediden ya da siz sahiplerinden yardım istemektedirler. 3 haftadan sonra ise kendileri tuvalet ihtiyaçlarını giderebilirler. 1 aydan sonra ise tuvalet eğitimlerine artık başlayabilirsiniz demektir.
Kakalarını yaparlar, sonrasında çılgınlar gibi koşmaya başlarlar. Neden? Bunun ilk nedeni hayatta kalma içgüdüleri olabilir; vahşi doğada avcıların, bıraktığı kakanın dayanılmaz kokusunu takip edip kendisine ulaşabileceğini düşündüğünden kaçabildiğince uzağa kaçmaya çalışıyor olabilir.
Alerjik insanların kedileri ile aynı odada uymaları pek de tavsiye edilmez. Örneğin astımınız varsa kedinizin tüyleri nedeniyle gece nefes almanız zorlaşır. Bu da uykunuzun bölünmesine, öksürük krizlerine ve nefes darlığına sebep olabilir.
Kedi kumu yerine ne konulabilir? Evde kedi kumu yoksa yerine konulabilecek en uygun malzeme gazetelerdir. Gazeteleri şeritler hâlinde kesmeli, mürekkeplerini akıtmalı ve kurutmalısınız. Bunun için organik bulaşık deterjanı ve karbonat kullanmalısınız.
Mikrofiber kedi paspasları, içerdiği mikrofiberler sayesinde kedilerin patilerini çok iyi bir şekilde temizler, yumuşaktırlar, yüksek ölçüde sıvı emici ve kir temizleme özelliğinden dolayı çok tercih edilen bir üründür. Kaymaz tabanı sayesinde çok kullanışlıdır. Titiz ve hassas kediler için çok uygundur.
Kedilerde çiş sorununun en yaygın nedeni kum kaplarını sevmemeleridir. Eğer kediniz her yere işiyorsa ve bir sağlık sorunu yoksa, kum kabı meselesine odaklanmanız gerekir. Kedinizin kum kabını mümkün olan en iyi seviyede temiz tutmaya çalışın. Büyük ve üstü açık bir kum kabı kedilere her zaman daha cazip gelir.
Lavanta, sardunya ve okaliptüs
Aynı şekilde sardunya ve okaliptüs bitkileri de kedilerin sevmediği bir koku yayarlar. Kadife çiçeği, petunya ve yaprak güzeli de kedilerin kokusundan hoşlanmadığı çiçeklerdir.
Evde uygun olmayan yerlere idrarını yapmaya başlayan bir kedi, kontrol için veteriner hekime götürülmelidir. Sistit, kedinin zorlanmasına ve sık sık az miktarda idrar yapmasına neden olabilir.
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
1 PAKET 7 LİTREDİR 3 İLE 3.5 KG ARASI GELMEKTEDİR. Kum Kabına En Az 7 cm Yüksekliğinde Kum Doldurmanız ve Kirlenen Kısmı Alıp Temiz Kum İlave Etmeniz Yeterlidir.
Yaklaşık olarak bir yetişkin kediye 10 kg mama, ortalama 2-3 ay kadar yetebilir. Kedinin kilosuna göre hangi 10 kg kedi mamasını tercih etmeliyim? Kedinizin kilosuna, yaşına ve sağlık durumuna göre veterinerinizin önerisiyle uygun bir 10 kg kedi maması seçebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri