İnsanlar için güvenli olan musluk suyu, köpekler için de güvenlidir. Çoğu durumda, köpeğiniz için musluk suyu uygundur. Ancak, musluk suyunun ya da kuyu suyunun güvensiz olduğu bir yerde yaşıyorsanız, köpeğiniz için şişelenmiş veya filtrelenmiş su sağlama seçeneklerini veteriner hekiminizle görüşün.
Musluktan akan şebeke suları kireçli sulardır ve bir zaman sonra evcil hayvanınızda problem yaşatmaya başlayabilir. Özellikle kısırlaştırılmış kedilerde üriner problemlere yol açabiliyor.Yani böbrek ve safra kesesi taşlarına neden oluyor.
Sertliği yüksek suları köpekler pek sevmezler. Isınmış ve bayatlamiş sular da onlar tarafından pek tercih edilmez. Bu nedenle taze, iyi nitelikli ve serin su her zaman önlerinde bulundurulmalıdır. Yoğun su kaybı bir köpeği ciddi hasta edebilir ve hatta ölümüne sebep olabilir.
Köpeğiniz Yeteri Kadar Su İçiyor mu? Köpeklerin yeteri kadar su içtiğinden emin olmanın kolay bir yöntemi vardır. Köpeğinizin doğru miktarda su içtiğinden emin olmak için ense bölgesinden cildini nazikçe tutarak biraz asılıp bırakmanız yeterli. Eğer köpeğinizin cildi hızla eski haline dönüyorsa su tüketimi yeterlidir.
Genel olarak normal bir sıcaklık ve nem ortamında orta nitelikte egzersiz yapan bir köpeğin günde yaklaşık 1-2 litre su içmesi gerekmektedir. Özellikle evcil köpekler sürekli olarak kuru mama ile beslendiği için taze ve serin suya olan ihtiyaçları yüksektir.
İlgili 38 soru bulundu
Dehidrasyonun en erken göze çarpan belirtisi, köpeğin diş etlerinin ve dilinin ıslak yerine yapışkan veya kuru olduğu mukozalardır. Tükürük yapışkan ve hatta lifli hale gelebilir. Daha belirgin bir işaret, cilt elastikiyetinin kaybıdır.
Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir. Susuzluk için bu süre daha da azdır. Kedilerde bu süre köpeklere göre daha da kısadır. Açlığa uzun süre dayanabilseler de susuzluk onlar için daha zordur.
Metabolizmaları hızlı çalışır ve çok hareketlidirler bu yüzden düzenli olarak belli bir miktar su tüketmelidirler. Yetişkin köpekler her gün ortalama 1,5 litre su tüketmelidir ama daha önce de belirttiğimiz üzere bu ortalama miktar köpeğinizin yaşı, büyüklüğü, beslenme tarzı ve egzersiz yoğunluğuna bağlıdır.
Köpeklere ne kadar su verilmeli konusunda genel öneri, köpeğin kilosu başına 30-60 ml su şeklinde olsa da köpeğin ırkı, yaşı, hareketliliği, hava sıcaklığı gibi etmenler bunu değiştirebilir. Yavru köpek su tüketimi ise birkaç saatte bir belirli miktar şeklinde ve yavruların su içimini takip etmek gerekir.
Tüylü dostlarımızın su kaplarının sadece yazın değil, her zaman taze, temiz ve oda sıcaklığında suyla dolu olması gerekmektedir. Köpeklerimize kesinlikle soğuk su içirmemeliyiz. Yazın serinlemeleri gerektiğini düşünüyorsak da soğuk suyu yarı yarıya oda sıcaklığındaki su ile karıştırarak vermeliyiz.
Tuz, köpeğinizin beslenmesinde önemli bir bileşendir ve onun refahında önemli bir rol oynamaktadır. Tuz (ya da sodyum klorür), vücutta sıvı tutulmasını sağlar ve sinir sistemi ile organların çalışması için gereklidir.
Köpeklerde polidipsinin birçok olası nedeni vardır . Böbrek hastalığı, karaciğer yetmezliği, diyabet, hiperkalsemi, tümörler, tiroid sorunları, hormon bozuklukları veya elektrolit eksiklikleri dahil olmak üzere çeşitli tıbbi durumlar su içme isteğinde artışa neden olabilir.
Hastalıklar. Köpeklerin tuzlu deniz suyunu içmesi kusma, ishal ve dehidrasyon gibi sorunlara neden olur. Göl, akarsu ve dere gibi tatlı sularda da köpeğinizin hasta olmasına neden olabilecek mikroorganizmalar bulunabilir.
Hem suyun çıkarıldığı kaynaktan hem de taşınma esnasında geçirdiği yollardan dolayı musluk sularının içerisinde sağlığa zararlı olan metal, toksik, kimyasal maddeler mevcuttur. Bu maddeler suyun renginde veya tadında belirgin oranda değişime neden olmadığından musluk suyu temiz su sanılıp içilebilir.
Bu farenin en ilginç özelliklerinden biri ise hiç su içmeden yaşayabilmesi. IUCN'in 'kırmızı' listesinde bulunan kanguru faresi, dünyanın en ilginç 19 hayvanından biri olarak kabul ediliyor.
Bizde ise özellikle büyük şehirlerde çok uzun zaman önce şebeke suyu içmekten vazgeçildi. Hâlbuki evsel ve kişisel temizlikte şebeke suyunu gönül rahatlığıyla kullanıyoruz.
Yani üç aylık bir köpek yavrusu idrara çıkmak için üç saat bekleyebilir. --Yetişkin köpekler bir yaş ve üstü: Sekiz saate kadar, ancak ideal olarak altıdan fazla değil. --Yaşlı köpekler sekiz yaş ve üstü: Boyutuna ve sağlığına bağlı olarak, iki ila altı saat arasında değişiyor.
Şunun altını çizmek gerekir ki, ister evde isterse sokakta olsun tüm köpekler için 72 saat susuz kalmak kritik bir süredir; ancak bu bir genellemedir ve köpeklerin vücut yapısı, yaşı hatta hareketliliği belirleyici değişkenlerdendir.
Mutfak raflarında sıkça bulunan diğer birçok malzeme köpeğe zarar verebilir. Kabartma tozu ve soda her ikisi de son derece toksiktir. Ayrıca küçük hindistan cevizi ve diğer baharatlarda köpekler için zararlı olan maddeler arasındadır.
Örneğin pirinç, havuç, muz, et ürünleri, balık, marul ve ıspanak köpeğinize zorda kaldığınızda verebileceğiniz besinlerdir. Tüm bunlara rağmen köpeğiniz için uygun olan kuru köpek maması en faydalı ve ilk tercih edilmesi gereken seçenektir.
Köpeklerin önemli bir kısmı, özellikle de banyo ve su ile ilk kez yakından tanışan dostlarımız yıkanmayı sevmez ve bu sürecin bizim de yaptığımız hatalarla dostlarımız için işkence verici bir hal alması muhtemel olduğundan dolayı dostumuzu yıkamadan önce konuyu birçok farklı açıdan ele alarak en hassas yaklaşımı ...
Yavru köpeklerin çoğu önüne koyulan mamayı hemen yer ancak bazı köpekler mama konusu seçici olup önündeki mamayı yemeyebilir. Köpeklerdeki seçici alışkanlıkları yok edebilmek için köpeğinizi düzenli aralıklarda, düzenli öğün miktarlarıyla besleyin. Öğünleri köpeğin önünde 20 dakikadan fazla tutmayın.
"Köpekler günde kaç saat uyur?" sorusunun yanıtı yaşa, ırka, aktivite seviyesine ve hatta uyku alanının özelliklerine göre değişebilse de genel anlamda köpeklerin günde 9-14 saat uyuyabildiği bilinmektedir.
Uyku döngüleri değişir, köpekler genellikle 21:00 ile 06:00 arasında uyur. Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu uyku miktarını etkileyen birçok faktör vardır. En önemlisi köpeğinizin yaşıdır. Yaşlı köpeklerin gençlere göre daha az uykuya ihtiyacı vardır.
Yavruların diyetleri 6 aya kadar günde 3 öğün, 6. aydan 12. aya kadar günde 2 öğün, 12. aydan sonra ise günde 1 öğün olarak verilmelidir. Yemek zamanı ve yemek yedikleri yer olabildiğince sabit olmalı ve değiştirmemeye çaba gösterilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri