Erkek köpekler ergenlikle birlikte başlayarak arka bacaklarından birini mümkün olduğunca yukarıya kaldırarak idrarlarını az az bir çok yere yaparlar. Duvar diplerine, ağaçlara, direk ve yüksek objelere idrar yaparak kokularıyla diğer köpeklere karşı bölgelerini belirlemeye çalışırlar.
Köpeğiniz sürekli evin içinde aynı yere tuvaletini yapıyorsa bu psikolojik bir tepkidir ve onun sizi protesto etme yoludur. Ayrıca kendini güvende hissetmeyen köpekler de bölgelerini işaretlemek için idrar bırakırlar. Yalnız bırakılmak ve korku sonucu köpekler bulundukları yere dışkılayıp çişlerini yaparlar.
Köpeğiniz aniden evde (veya diğer kabul edilemez yerlerde) işiyorsa, idrar yolu enfeksiyonu nedeni olabilir. Bu, uygunsuz idrara çıkmanın en yaygın nedenlerinden biridir ve köpeklerde en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Köpeğinizle üzülmeden önce bir muayeneye veya danışmak için veterinerinize gidin.
Ayağını kaldırma nedeni hem dikey yüzeyleri iyi işaretlemek hem de idrarını mümkün olan en uzak mesafeye ulaştırabilmek, daha geniş bir alanı hakimiyet sahası olarak işaretleyebilmektir. Köpeğin işerken ayağını kaldırmasının, erkeklik hormonu ile ilişkili olduğu da ileri sürülüyor.
Bu çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Böyle bir durumda köpeğinizi daha sık tuvalete çıkarmak veya tuvaletini yapması için ev içerisine farklı yerlere tuvalet pedi koymanız eve tuvaletini yapmasını engelleyecektir.
İlgili 31 soru bulundu
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Köpeğiniz eve ilk geldiğinde, evin onun yaşam alanı olduğunu belirtmesi açısından idrarını yapar. Bunu anladıktan sonra onu hemen banyoya götürün ve idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.
Bunu kendilerini sakinleştirmenin fizyolojik bir yolu olarak yapacaklardır, ama köpeğinizin baskı altında olduğunun bir işaretidir. Dişlerini gösteren köpekler, bir tehlike hissettiklerinin ve sizi veya kendilerini korumak istediklerinin bir uyarısı olarak bunu yapar.
- Artan testosteron hormonuna bağlı olarak erkek köpeklerde genital organlar gelişmeye ve genital bölgeler tüylenmeye başlar. - Ergenlik süreciyle birlikte erkek köpekte arka bacağı kaldırarak çiş yapma ve işaretleme davranışları gözlemlenir.
Birkaç tıbbi durum, bir köpekte uygunsuz idrara çıkma veya idrar kaçırması ile sonuçlanabilir: İdrar yolu enfeksiyonu, ürolitler (idrar kesesi taşları) Aşırı su içme (şeker hastalığı, hiperadrenokortisizm veya Cushing hastalığı, şekersiz diyabet ve böbrek yetmezliği neden olabilir.
En yaygın olanları; şeker hastalığı, Cushing's hastalığı, rahim enfeksiyonları, hipertyroidizm, karaciğer ve böbrek yetmezliği, çok su içme hastalığı, Addison's hastalığı, kanda kalsiyum seviyesinin yüksekliği, kanda potasyum seviyesinin düşük olması ve aşırı tuzlu gıdalarla beslenme olarak sıralanabilir.
Bir bardağa yarımşar olacak şekilde sirke ve su koyup karıştırın. Ardından hazırladığınız çözeltiyi köpeğinizin işediği yere döküp bekletin. 5 dakika sonra bölgeyi temiz ve ıslak bir bezle silerek üzerine karbonat döküp bekletin.
Köpeklerin tuvalet alışkanlığı kazanabilmesi amacıyla, ev içerisinde ve açık alanlarda kullanılabilen, tuvalet eğitimine yardımcı çiş alıştırma spreyidir. Ürünün Kullanım Şekli; * Kullanmadan önce şişeyi çalkalayınız. * Ev içerisinde tuvaletini yapmasını istediğiniz bir bölgeye tuvalet alıştırma pedi seriniz.
Köpeklerin uygunsuz idrar yapmasının en yaygın nedeni köpek idrar yolu enfeksiyonu yaşıyor olabilir. Veteriner hekiminize durumu bildirmelisiniz. Veteriner hekiminiz birtakım testler ile durumu belirleyecektir. İdrarda bakteri ve anormal bir durum aramak için yapılır.
Uzmanlara göre, köpeklerin genellikle günde üç ila beş kez idrara çıkmaları gerekir.
Yavru köpeklerde örneğin 2 saatte 1 olmak üzere tuvalete çıkarmak gerekir. Daha sonrasında köpek kaç aylıksa o kadar saatte 1 olmak üzere dışarıya çıkartılabilir. Bu süreler aynı zamanda köpeklerin aya göre çişlerini tutabilme süreleridir. Daha sonra sabah ilk iş olarak tuvalete çıkarmak gerekir.
Köpekler pupertasa (ergenliğe ) genel olarak 6-24 ayda erişir. Pubertasa erişme yaşını başta ırk olmak üzere birçok faktör etkiler. Özellikle köpeklerde cüsse farklarının çok büyük olması, bunda en etkili faktördür. Küçük ırkların ilk kızgınlıkları 6-10 aylarda görülürken, büyük ırklarda 18-20 aya kadar uzayabilir.
Erkek köpeklerin belirli bir kızgınlık dönemleri yoktur kızgınlıkta bir dişi olduğu sürece yılın her anı ve veya döneminde eşleşebilirler.
Yapıları itibariyle obeziteye ve bunun gibi pek çok hastalığa, ne yazık ki elverişli olan köpekler, bu gibi hastalıklara karşı köpek gezdirme işlemi ile mücadele edebilir. Yürüyüşe çıkmayan köpekler, mutlu olabilmek ve rahat bir uyku uyumak için günlük olarak sarf etmeleri gereken enerjilerini harcayamazlar.
Araştırmalar, köpeklerin, insanlar onlara bakarken çok sayıda mimik yaptığını gösteriyor. Bunlardan en belirgin olanı ve köpeğinizin size “seni seviyorum” dediği mimiklerden biri kaşlarını kaldırıp gözlerini iyice açarak dilini dışarı çıkarmasıdır.
Köpek sahibi olan pek çok insan köpekler ilk sahiplerini unutur mu? Sorusuna büyük bir hayır cevabı verecektir. Evet köpekler ilk sahiplerini unutmazlar ve bu durumla ilgili travmalar yaşayabilirler. Genellikle köpekler sahiplerinden ayrı kaldıkları zaman depresyona girerler.
Evcil hayvan sahipleri, genellikle evcil hayvanları kendi çocukları olarak görür. Köpekler ise sahiplerini annesi olarak tanır. Bu nedenle köpekle uyumak, bir diğer deyişle bir insan yavrusuyla uyumaktan farksızdır.
Köpekler özünde sürü hayvanlarındandır ve bir veterinerin dediğine göre içgüdüsel olarak her şeyi aileleriyle yapmak isterler. Eğer köpeğiniz sizi tuvalete kadar takip ediyorsa, bu onun -biraz yapışkan bir davranış da olsa- “Sen benim en iyi arkadaşımsın, her şeyi beraber yapalım!” deme şeklidir.
Köpekler kuma kaka yapar. Bahçede iken nasıl toprağa tuvalet ihtiyaçlarını gideriyorlarsa, kum içerisinde de aynı şekilde giderirler.
En önemli ipuçlarından bir tanesi ise köpeğin fiziksel davranışlarını incelemek olacaktır. Tuvaleti gelen köpeklerde en sık görülen olaylar ise şunlardır: Hızlı hareket etme ve kendi etrafında daire çizme. Bulunduğu alanı dikkatli bir şekilde koklaması
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri