Köpekler gereğinden fazla besin tükettiklerinde midelerini rahatsız hissederler. Biz insanlarda da çok yakın bir duygu olan mide sıvısının yükselmesini hisseden köpekler ihtiyaçlarından fazla beslendikleri için öğürmeye başlarlar.
En belirgin olduğu zaman, yoğun egzersiz sonrası veya heyecan anlarıdır. Her iki durumda da öğürme ve kusma görülebilir. Köpeğinizi veterinere götürüp muayene etmesi ve hastalığına göre tedavi vermesi en doğrusu olacaktır. Bunu yapmak köpeğim kusacak gibi öğürüyor endişenizi giderecektir.
Köpek nezlesi, bir üst solunum yolları enfeksiyonudur. Köpek nezlesine yakalanan köpeğinizin dışa vurduğu ilk belirtilerden biri, kuru öksürük. Köpeğiniz hiçbir sebep yokken kuru öksürüğe yakalanır ve hırıltılı sesler çıkarır. Köpeğinizin boğazına bir şey takılmış gibi çıkan bu sesleri fark etmeniz, zor değildir.
Köpek nezlesi semptomları
öksürük genellikle tizdir ve sanki boğazına bir şey kaçmış gibi bir ses çıkar. öksürükler arasında, sıvı da kusabilir. Kuluçka süresi –minik köpeğinizin enfeksiyonu ilk kaptığı zaman ile semptomların görüldüğü zaman arasındaki periyot– genellikle 3 ile 10 gün arasıdır.
Kusmanın Yaygın Görülen Nedenleri
Taş, kemik veya oyuncak gibi şey şeyler veya temizlik malzemesi, antifriz ya da böcek ilacı gibi zehirli bir şeyler yutma. Virüsler, bakteriyel enfeksiyonlar veya parazitler. Yeni köpek maması gibi beslenmesindeki değişiklikler. Belirli gıdalara veya bileşenlere karşı hassasiyet.
İlgili 39 soru bulundu
Üşütmeye bağlı ya da aşırı kar yiyen köpeklerde sindirim sistemi rahatsızlıkları şekillenebilir. Kusma, ishal, iştahsızlık, dışkıda kan, vücut ısısında artış gibi belirtiler gözlemlenebilir.
Köpeğinizi veterinere götürün
Hırıltı, fark edilirse her zaman evcil hayvanınızın veteriner hekimi ile görüşmelisiniz. Köpeğiniz birkaç saniye hırıldarsa ve sonra iyileşirse, bu genellikle acil olmayan bir durumdur, ancak yine de hırıltıyı kontrol ettirmek için veterinerinizden bir randevu almalısınız.
Köpeğiniz öksürüyorsa, veteriner hekiminizi aramanız gerekir. Köpek öksürüğünün nedenlerinin çoğu tedavi edilebilir, ancak hepsi tıbbi müdahale gerektirir. Köpeğinizi veterinerinize ne kadar erken götürürseniz, köpeğiniz o kadar çabuk kendini daha iyi hissetme yolunda olabilir.
Bazı uygulamalarla nemli, buhar verilmesi evde buhar makinesi bulunmuyorsa banyo ortamında buhar oluşturularak çocuğunuzun 10-15 dk kadar kalması, serin havalarda dış ortamda nefes alıp verilmesinin sağlanması rahatlatıcı olacaktır. Ateşli şekilde geçiriliyorsa doktor tavsiyesi ile verilen ateş düşürücüler verilebilir.
Dehidrasyon öncelikli olarak giderilmesi gereken bir durumdur. Köpekte meydana gelen dehidrasyon seviyesine bağlı olarak rehidrasyon ve kan elektrolit denge tedavisi yapılması gerekir. Sonrasında ise enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik tedavisine başlanması tercih edilebilir.
Bol Bol Sıvı Takviyesi Yapın
Bazı köpekler su içme konusunda ekstra tembel olduğu için sağlıklı zamanlarında da su içmesi konusunda onu teşvik edin. Bu üşütme sonrası toparlanması ve iç organlarının faaliyetlerini daha sağlıklı yürütebilmesi açısından son derece faydalı bir eylemdir.
Yavru veya büyük köpek fark etmeksizin köpekler genellikle iç çekebilir. Köpeklerin iç çekmesi, dinlenmek istediğini gösteren bir mesaj türüdür.
Köpeklerde asit reflünün en sık görülen belirtisi safra kusmadır. Asit reflüsü olan köpekler mideleri boşken kustuklarında sarı renkli bir sıvı gelir. Bu sıvıya safra adı verilmektedir. Mama yedikten sonra kusmaya ise regurjitasyon adı verilir.
Hava Yutma
Köpekler çok hızlı yemek yerler. Bu nedenle yemek yerken aynı zamanda çok fazla hava yutarlar. Yuttukları havayı geğirerek ağızdan çıkaramadıklarında gaz çıkarmaları gerekmektedir. Özellikle brakisefali türlerinde gaz problemi daha sık görülmektedir.
Aksırma ve öksürme, genelde köpeğinizin bir alerjiye olan tepkisidir. Toz, böcek sokmaları, yiyecek maddeleri ya da solunum yolu ile aldığı bir madde, sorunun kökeni olabilir. Alerjik bir krizin diğer belirtileri, gözlerin sulanması, kaşıntı, bazen kusma ve ishaldir.
Köpeklerde astım belirtileri arasında solunum zorluğu en bariz şekilde fark edilebilendir. Nefes alırken zorlanma, hırıltılı solunum ve öksürme astımlı köpeklerde yaygın görülen semptomlardır.
Krup hastalığı, virüslerin en sık neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanıyor ve genellikle 6 ay -5 yaş arasında görülüyor. Hastalık soluk borusunda ve ses tellerinde ödeme neden oluyor. Oluşan bu ödem de çocuklarda kaba ve havlar tarzda olarak ifade edilen öksürüğe yol açıyor.
Köpeklerde astım belirtileri arasında solunum zorluğu en belirgin belirtilerdendir. Nefes alırken zorlanma, hırıltılı solunum ve öksürme astımlı köpeklerde yaygın görülen semptomlardır. Solunum güçlüğü astımı olan köpeklerin yanı sıra başka hastalıklarda da ortaya çıkabilir.
Köpeğinizin aniden horlamaya başladığını fark ederseniz, horlama sesi yükselirse veya köpeğiniz horlamanın yanı sıra hapşırma, öksürme ve iştah veya davranış değişiklikleri gibi başka semptomlar yaşarsa, veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Çoğu asemptomatik köpeklerde kalp kurdu enfeksiyonu tesadüfen immunodiagnostik taramalarda teşhis edilmektedir. Klinik belirti gösteren köpeklerde ise; taşipne, ekzersiz intoleransı ve öksürük görülmektedir. Ayrıca; pulmoner hipertansiyon ve sağ kalp yetmezliğiyle ilgili klinik belirtiler de görülebilmektedir.
Çok fazla kusuyorsanız, dehidrasyonu önlemeye yardımcı olmak için bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Sıvıları yavaşça yudumlayın. Mideniz rahatsız olduğunda, bir anda fazla miktarda su içmek, daha fazla kusmaya neden olabilir.
Öğürme refleksi: Özellikle ağız boşluğunun ve dilin arka kısımları ile gırtlak (larinks) bölgesinin enfeksiyonlar, iltihabi reaksiyonlar veya yabancı maddelerce uyarılması öğürme refleksini harekete geçirir ve bulantı hissine neden olabilir.
Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri