Baş dönmesi genellikle birkaç saniye ile 1 dakika kadar sürer ve geçer. Hasta “her yer fırıldak gibi dönüyordu” veya “oda, tavan dönüyordu, dünya başıma yıkıldı sanki” gibi sözlerle tanımlar baş dönmesini. Baş dönmesi sırasında hafif veya şiddetli bulantı, hatta kusmalar olabilir.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir. Baş dönmesi hissi ile birlikte vertigolu kişilerde görme bozukluğu, mide bulantısı, kusma, çift görme, baş ağrısı veya hızlı kalp atışı da görülebilir.
Baş Dönmesi Tedavisi
Bazı tip baş dönmeleri kendiliğinden düzelir. Tedavi yöntemleri hastalığa bağlı değiştiği için tedaviler de farklılık gösterir. Bunlar; basit baş hareketler olabildiği gibi ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale de olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Baş dönmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında iç kulak problemleri (örneğin, vertigo), denge bozuklukları, migren, düşük tansiyon, yüksek tansiyon, iç kulak iltihabı, anemi, stres, kaygı veya bazı ilaçların yan etkileri bulunabilir.
VESTİBÜLER NÖRİT
İşitme sorunu olmayan bu hastalarda baş dönmesi daha uzun sürer. Birkaç güne kadar uzar. İki haftaya kadar uzar ama her geçen gün hafifleyen bir viral hastalık tablosudur. İlaç tedavisi ile baş dönmesi krizleri hafifletilir, ikinci aya kadar tamamen iyileşirler.
Genellikle iç kulak, baş dönmesinin en yaygın sebebidir. Ancak, beyin, göz ve diğer bazı sistemler de bu semptoma neden olabilir. Başı dönen bir kişi nasıl yatmalı? Baş dönmesi yaşandığında, sırt üstü yatmak ve başı yüksek bir yastıkla desteklemek faydalı olabilir.
Tekrarlayan, ani, şiddetli, uzun süreli ve açıklanamayan bir baş dönmesi yaşarsanız doktora başvurun.
Kan basıncındaki düşmenin baş dönmesi, sersemleme benzeri belirtilere neden olduğu durumlarda tuzlu ayran tüketilmesi gibi uygulamalar kan basıncında dengelenmeyi sağlayabilir.
Çoğu hastada baş dönmesi 5-15 saniye sürer, nadiren 1 dakika veya üstüne de çıkabilir. Kişi oturur pozisyondan yatar pozisyona geçince şiddetli baş dönmesi olur, yattığı yerden doğrulup oturunca da yine aynı şekilde baş dönmesi ortaya çıkmaktadır.
Pek çok farklı sebepten oluşabilen baş dönmesi, kişinin yaşam kalitesinin bir hayli düşmesine neden olur. Tekrarlayan, uzun süren, ani gelişen ve şiddetli baş dönmesi vakaları için mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Baş Dönmesi Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır? Hareket edilmediği halde, kişinin kendi etrafında dönüyor gibi ya da dünya etrafında dönüyor gibi hissetmesi durumu olan baş dönmesi önemli bir hastalıktan kaynaklanabileceği için ciddiye alınmalıdır.
Günler boyu süren şiddetli baş dönmesi en önemli belirtisi!
Günler boyunca süren baş dönmesine bulantı ve kusmanın da eşlik ettiği daha gürültülü tabloda ise denge sinirinin iltihabı akla gelir. Başta sersemlik, göz kararması ve bayılma ataklarında nörolojik ve kardiyolojik hastalıklardan şüphenilebilmektedir.
İlaç tedavisi: Baş dönmesi tedavisinde kullanılan ilaçlar, semptomları hafifletmeye veya baş dönmesine neden olan durumu kontrol altına almaya yardımcı olabilir. Örneğin, iç kulak problemlerinde (Meniere hastalığı gibi) kullanılan diüretikler, baş dönmesi ve iç kulak basıncını azaltmaya yardımcı olabilir.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Baş dönmesi kendi başına bir hastalık olarak değil bir hastalığın semptomu ya da nedeni olarak bilinir. Bundan dolayı yapılacak testler için birden çok polikliniğe gitmek gerekebilir. Ancak baş dönmesinin ilk adımında randevu nöroloji bölümünden alınmalıdır.
Özellikle mevsim geçişlerinde, soğuk hava, cereyan maruziyetlerinde sık olarak gözlenmektedir. Beyincik kökenli baş dönmesi ise hareket ve pozisyondan bağımsız olarak sürekli şekilde olan baş dönmesidir.
Baş dönmesi nedenleri açısından oldukça geniş bir yelpazede yer alır. Bu yüzden kişinin yaşamını olumsuz etkileyen, tekrarlayan, şiddetli, uzun süre ya da ani gelişen baş dönmesi şikayetleri için mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Özellikle aniden ayağa kalktığınızda başınız dönüyorsa bu vücudunuzdaki su eksikliğiyle ilgili olabilir. Bol miktarda su içmek çok önemlidir. Baş dönmesi sorunundan kurtulmanıza yardımcı olur.
Deprem sonrasında birçok hastamızda baş dönmesi şikâyeti gelişmiştir. Bunun altında birçok faktör olmakla birlikte en önemlileri; sarsıntı nedeniyle aktifleşen vertigo atakları ve psikolojik nedenler olabilir. sarsıntı nedeniyle iç kulağımızdaki kristallerin etkilenerek baş dönmesini (vertigo) provake edebileceğidir.
Vertigo, sabit dururken oluşan dönme veya sallanma hissidir. Vertigonun yaygın nedenleri arasında kafa travmaları, Meniere hastalığı ve virüsler bulunur. Ancak, vertigoya neden olan başka şeyler de bulunur. Bu nedenlerin ortak noktası iç kulağı etki etmesidir.
Şunu hatırlayın: Baş dönmesi ve araç tutması olaylarının büyük çoğunluğu hafiftir ve kişi bunu kendi kendine tedavi edebilir. Ancak, ağır veya giderek daha da ağırlaşan vakalar kulak, burun, boğaz, denge ve sinir sistemi konusunda uzman bir doktor tarafından takip edilmelidir.
Evet; vertigoyu oluşturan denge bozukluğu hastalıkları geçer ve tedavi olabilir. Günümüzde pek çok kişi yeterli tanı ve net teşhis edilemediğinden yanlış tedavi edilmektedir. Ayrıca neden vertigo olduklarını, hangi hastalıkların vertigo yaptığını bilmeden yaşamlarına kötü devam ederler.
Baş dönmesi ile birlikte göz kararması şikayeti olan kişiler bu sorunu her hangi bir neden olmadan sürekli tekrar ediyorsa muhakkak uzman bir doktora başvurmalıdırlar. Doktorun da uygun görmesi durumunda, kişi göz, nöroloji ve KBB gibi farklı alanlardaki doktorlara yönlendirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri