128, 256, 512 ve 1024 GB gibi farklı hacimlere sahip hard disk çeşitleri bulunur. Bilgisayarınızdaki hard diskin boyutu sizin için yetersizse daha geniş hacimli bir hard diskle değiştirebilirsiniz.
Temel bir PC oyuncusuysanız, sizler için bütçe dostu kurulum 256GB SSD ve 1 TB HDD olmalıdır. Daha fazla oyun ve daha fazla akıştan yanaysanız, 500GB ya da 1 TB SSD yanında 2 TB HDD kurulumu uzun vadede sizler için iyi bir seçim olacaktır.
Başlat menüsünde bilgisayar simgesini bulun. Bilgisayar simgesini sağ tıklayın ve menüden Özellikler'i seçin. Sistem bölümünde, işlemci modelinin yanında MB (megabayt) ya da GB (gigabayt) cinsinden takılı bellek miktarı gösterilir.
Bilgisayarınızda ne kadar boş alan olduğunu kontrol etme
(Fare kullanıyorsanız ekranın sağ alt köşesine işaret edin, fare işaretçisini yukarı hareket ettirip Ayarlar'a ve sonra Bilgisayar ayarlarını değiştir'e tıklayın.) Bilgisayar ve cihazlar, ardından da Disk alanı seçeneğini seçin.
İlgili 25 soru bulundu
16 GB bellek çoğunlukla yeterli olur. 32 GB bellekle temel kullanım senaryosunda %20-25 dolduluk yaşayacağınız için bellekle ilgili kaygınız biter ve bunun güncel koşullarda ortalama bir kullanım için yeterli olduğunu söyleyebiliriz.
Genel olarak SSD'ler farklı kapasite seçeneği ile karşınıza çıkar. SSD'lerin kapasitesi temel anlamda bilgisayar hafızasını belirlemektedir. Tercih ettiğiniz bilgisayara ve SSD'ye bağlı olarak mevcut kapasite değişiklik gösterebilir. Genel anlamda SSD'ler 128 GB, 256 GB, 512 GB şeklinde karşınıza çıkar.
Birçok kişi “1 TB harddisk ne demek?” sorusunun cevabını merak eder. 1 terabayt harddisk, 1000 GB kapasiteye sahip sabit diskler olarak öne çıkar. 1 TB laptop dahili harddisk alternatifleri dizüstü PC'ler için uygun kullanım özelliklerine sahiptir.
HDD, Bilgisayar Depolama Birimi olan Harddisk'in kısaltmasıdır. Sabit disk olarak da adlandırılan HDD, bilgilerin depolanması için kullanılan bir depolama aygıtıdır.
Örneğin 250 GB olarak aldığınız bir sabit disk gerçek anlamda 232,83 GB'dır. 250.000.000 kilobayt = 250.000.000.000 bayt miktarında bayt içerir.
HDD'lerin bellek kapasitesi ise MB (megabayt), GB (gigabayt) ve TB (terabayt) olarak ifade edilebilir. İhtiyaçlar doğrultusunda bellek kapasitesine karar verilmesi, HDD'nin kullanımının uzun olmasını sağlar. Hard Disk Drive ürünleri, cihazlara monte edilerek ya da taşımaya elverişli şekilde üretilebilir.
SSD'ler HDD'lerden daha hızlıdır: SSD'ler, HDD'lere göre veri aktarımında önemli iyileştirmeler sunar. Piyasada bulunan en hızlı HDD'ler 160MB/s hız sunarken, giriş seviyesi bir SSD bile genellikle 3 kat daha hızlıdır ve birçok SATA sürücüsü 500MB/s'nin üzerinde okuma ve yazma hızlarına sahiptir.
SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar. SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir.
SSD kapasitesi seçimi, kullanım amacınıza, dosyalarınızın boyutuna ve bütçenize bağlıdır. Birçok kullanıcının minimum ihtiyacı olan 256GB depolama alanıdır. Ancak, daha büyük dosyalarla çalışıyorsanız veya yüksek kapasiteli bir oyun bilgisayarı kullanıyorsanız, 500GB veya 1TB SSD önerilir.
1 TB SSD, 1 terabayt (yaklaşık olarak 1000 gigabayt) depolama alanına sahip bir SSD'yi ifade eder.
Eğer temel görevler ve günlük işlerle sınırlı bir kullanımınız varsa, 8GB RAM yeterli olabilir. Bununla birlikte, daha karmaşık ve talepkar işlerde çalışıyorsanız veya çoklu görevleri yönetmek istiyorsanız, 16GB RAM daha fazla performans sağlayabilir.
DDR5 ve DDR4 günümüz teknolojisinin en gelişmiş tasarımları arasındadır. DDR3'lerin maksimum kapasitesi 16 GB'dır. DDR4 tercih etmeniz durumunda 128 GB RAM bellekler karşınıza çıkabilir. Sözü edilen değer belleğin elde edilen MHz kapasitesi üstünde etkilidir.
Tamamen yapacağınız şeylere göre değişir. Render alacaksanız 64 GB RAM yeterli ama gidip de Minecraft gibi oyunlar için 2 GB bile yeterliyken 64 GB RAM'e gerek yok.
Disk Temizleme aracına erişmek için, Başlat menüsünde 'Disk Temizleme' yazarak arama kutusuna girin. SSD'nizi temizlemenin bir diğer yolu da, ücretsiz bir üçüncü taraf aracı kullanmaktır. CCleaner veya BleachBit gibi araçlar, gereksiz dosyaları ve geçici verileri temizlemek için kullanılabilir.
Adım 1: Bilgisayarım'ı açın, C sürücüsüne sağ tıklayın ve "Özellikler" i seçin. Adım 2: Disk özellikleri penceresinde "Disk Temizleme" düğmesini tıklayın. Adım 3: Silmek istediğiniz geçici dosyaları, günlük dosyaları, Geri Dönüşüm Kutusu'nu ve diğer gereksiz dosyaları seçin ve "Tamam" ı tıklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri