İletişim Kurmak. Vahşi doğada kurtlar da yabani köpekler de beslenmek istediklerinde ya da yalnızca niyet sezme ihtiyacı duyduklarında birbirini yalarlar. Yalamak dostlarımız için oldukça etkili bir iletişim yöntemidir. Bu nedenle köpekler sahiplerini de yeni tanıdıkları hayvanları ve hatta insanları da yalayabilirler.
Köpekler, insanlardan çok daha güçlü bir koku alma duyusuna sahiptir ve etraflarındaki dünya hakkında daha fazla şey öğrenmek için tükürüklerini kullanırlar. Keşfetmek istedikleri en değerli kişiler de sahipleridir. Bu neden ile köpekler sahiplerini yalar.
Evinize her döndüğünüzde sizi sevgiyle karşılayan, heyecandan çılgına dönen ve bazen de çişini yapan bir dostunuz varsa büyük bir sevgiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Sizi karşılarken köpeklerin kuyruk sallaması, zıplaması ve hatta oyuncaklarını getirmeleri onun sizi sevdiğinin en bariz göstergelerindendir.
Ancak köpekler sahiplerini koku ve ses yoluyla tanıyorlar. İnsanlar ise yüzleri görsel bir iletişim olarak kullanıyor. Ancak köpeklerin beyin mekanizmaları farklı olduğu için görsel olarak tanımaya yatkın değiller.
Köpeklerin çoğu çene altı, karın, göğüs ve kuyruğun son kısmından okşanmayı severler. Her köpek bir değildir. Bu nedenle köpeğinizin en çok neresinden hoşlandığını uygulama ile görebilirsiniz. Köpekleri ya da köpeğinizi sevmeden önce buna izin verip vermediğini bilmelisiniz.
İlgili 33 soru bulundu
* Mutsuz ve depresif köpekler başları önde, gevşek bir vücut dilinde hareket ederler. Aktarımları yavaştır ve dinamik görünmezler. Uyaranlara düşük ya da hiç tepki vermezler. Uykuları yüzeysel olur.
Şurada Paylaş! Araştırmaya göre; köpekler insanların ne söylediğini anlayabiliyor. Bilim insanları, tarayıcı bir aygıt yardımıyla 13 köpeğin beyin aktivitelerini görüntülemeyi başardı.
Köpek sahibi olan pek çok insan köpekler ilk sahiplerini unutur mu? Sorusuna büyük bir hayır cevabı verecektir. Evet köpekler ilk sahiplerini unutmazlar ve bu durumla ilgili travmalar yaşayabilirler. Genellikle köpekler sahiplerinden ayrı kaldıkları zaman depresyona girerler.
Köpeklerin koku alma duyuları insanlara mucizevi görünecek kadar gelişmiştir. Henüz eve gelmeden sahiplerinin kokularını alabilir, çok uzun mesafelerden bile kapıda onları karşılamaya hazır bekleyebilirler. Kayıp kişilerin izini sürebilir, hatta doğru bir eğitimle insanlarda bir hastalık olduğunu bile anlayabilirler.
Araştırmalar, köpeklerin, insanlar onlara bakarken çok sayıda mimik yaptığını gösteriyor. Bunlardan en belirgin olanı ve köpeğinizin size “seni seviyorum” dediği mimiklerden biri kaşlarını kaldırıp gözlerini iyice açarak dilini dışarı çıkarmasıdır.
Köpekler mutlu olduğunda gülümser, kuyruk sallar, pozitif olur, oyun oynamak ister, sevgi gösterisi yapar, sahibinden ödül almak için heveslenir, doğru beslenir ve düzenli uyurlar.
Bir köpek bu pozisyonda uyurken biraz komik görünse de, bu durum kendileri ve evleri hakkında özgüven sahibi olduklarını gösterir. Bu pozisyon, onun kendini çok rahat hissettiğini ve olası tehditler konusunda endişeli olmadığını gösterir. Aynı zamanda köpekler, serinlemek için de sırt üstü yatmayı tercih edebilirler.
Köpekler uyurken aynı zamanda güvende hissetmek isterler. Çok sevdiği sahibinin kokusunun olduğu yatakta sizinle beraber uyumak istemesi aslında sizin yanınızda ne kadar da güvende hissettiğinin bir kanıtıdır.
Sahibinin ayak ucunda uyuma, genellikle köpeklerde rahatlık ve sıcaklık arayışından da kaynaklanır. Ayrıca olumsuz duygular içerisinde olduğunuzu hisseden köpeğiniz, sizin daha iyi hissetmenizi sağlamak için ayak ucunuzda yatabilir. Köpeğiniz ayak ucunuzda dertop olmuş bir pozisyonda uyuyorsa üşüyor olabilir.
Bu salgıyla birlikte köpeğiniz sizin hakkınızdaki detayları hissedebilir. Bu şekilde içgüdüsü ile sizin korkup korkmadığınızı, stresli olup olmadığınız veya mutlu olup olmadığınızı anlayabilirler. Köpekler yalamaktan hoşlanırlar, çünkü yalamak endorfin hormonunun salgılanmasını sağlar.
Göz teması samimi bir eylemdir. Birçok köpek için bu, bir güven ve şefkat göstergesidir. Köpeğiniz sık sık sizinle göz teması kuruyorsa, yüksek derecede bir bağlanma gösteriyor demektir. Köpeğiniz size baktığında, beyni, annelerin bebekleriyle bağ kurmasını sağlayan hormon olan oksitosini serbest bırakır.
Köpekler özünde sürü hayvanlarındandır ve bir veterinerin dediğine göre içgüdüsel olarak her şeyi aileleriyle yapmak isterler. Eğer köpeğiniz sizi tuvalete kadar takip ediyorsa, bu onun -biraz yapışkan bir davranış da olsa- “Sen benim en iyi arkadaşımsın, her şeyi beraber yapalım!” deme şeklidir.
Her gün evinizde ya da sokak karşılaştığınız sevimli arkadaşlarımıza minik öpücükler kondurmadan ya da başlarını okşamdan geçemeyiz. Köpekler kendilerine kızıldığını, ceza verildiğini, emirler verildiğini anladıkları gibi sevginizi de anlarlar. Köpekler sevildiğini anladıklarında daha çok yaklaşırlar.
Köpeklerin insanları, ailelerinin bir parçası olarak görürler. Kedilerin, insanları büyük kedi olarak görmesine benzeyen bu durum köpekler için de geçerlidir. İnsanların onların ailesinin bir parçası olduğunu düşünmeleri sebebi ile birçok köpek daha koruyucu davranmaktadır.
Gece lambası kullanıyorsanız köpeğinizin ışık kaynağından uzakta uyuduğundan emin olmalısınız. Bazı köpekler ışık sebebiyle geceleri uyanarak ses çıkarabilirler, etrafta dolanabilirler ya da sahiplerini uyandırabilirler. Kısacası köpeğiniz ile aynı odayı paylaşıyorsanız gece lambası kullanmasanız iyi edersiniz.
Diğer hayvanlar gibi köpekler de aynadaki yansımalarına ilk başta başka bir hayvan görmüş gibi davranır. Özellikle genç köpekler genellikle aynadaki görüntüyü kendileri olarak algılamaz, başka bir köpek görmüş gibi davranırlar.
Köpekler öpülmekten anlar mı? Köpekler, öpücük gibi insan davranışlarını tam olarak anlamasa da, sevgi ve ilgi gösteren hareketlerden hoşlanırlar.
Köpeğinizin korktuğunu gösteren birkaç işaret vardır. Sızlanabilir, havlayabilir, dudaklarını yalayabilir ve hatta kaçabilirler. Köpeğinizle yeni tanışmış olmanız veya uzun süredir sizinle birlikte olması fark etmeksizin, köpeğinizin rahatsız olduğunda hangi sinyalleri gönderdiğini öğrenmek önemlidir.
Çok uzun süre yalnız kalan köpekler kendilerini sahipleri tarafından terk edilmiş hissederler. Köpeklerde ayrılık kaygısı olarak adlandırılan bu durumun sürekliliği psikolojik ve fiziksel sağlıklarını tehlikeye atabilir. Uzun süre yalnız kalan köpekler strese bağlı olarak yıkıcı davranışlar sergilemeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri