- Barınma koşulları yetersiz ve uygun olmayan köpekler soğuktan daha fazla etkilenirler. - Özellikle yağışlı havalarda ıslanıp hava cereyanına maruz kalan köpekler üşürler.
Ancak yağmur yağıyorsa, köpeğinizi yürüyüşe çıkarmanın sağlığı ve esenliği üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğinden endişe duyabilirsiniz. Yağmurdan etkilenen köpeğinizin en başta tüylerinin ıslanmasından kaynaklı, kendine has olan köpeğin kokusu ve kirli tüyleri sizi rahatsız edebilir.
Örneğin hava göreceli olarak normal bir soğuklukta olsa da eğer bulutlu bir gökyüzü varsa tüyleri güneş ışınlarını absorbe edemeyeceği için köpekler daha çok üşüyecektir. Aynı durum nemli havalar için de geçerlidir. Soğuk ve nem birleştiğinde köpekler nemsiz soğuk havada olduğundan daha fazla üşürler.
Köpeğinizin üşüdüğünü nasıl anlarsınız? Titreme: Yürüyüşe çıktıktan bir süre sonra köpeğiniz titremeye başlıyorsa büyük ihtimalle üşüyordur. Köpeğinizin başka bir sebepten (heyecan, korku, bir hastalık belirtisi…)
-6 derece'ye yakın veya altındaki sıcaklıklarda, köpeğiniz donma veya hipotermiye maruz kalabilir. Donma, köpeğinizin üzerinde buz topları oluştuğunda meydana gelir ve bu, hemen tedavi edilmezse hasara neden olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Köpeğiniz üşüdüğünde de titrer, sızlar veya hareketlerinde yavaşlama olursa bu davranışları üşüdükleri anlamına gelebilir. Eğer sizin köpeğinizde de bu belirtiler var ise onu en kısa zamanda sıcak bir yere götürmeniz, hatta battaniye veya köpek kıyafeti ile de vücudunu hızla ısıtmaya yardımcı olmalısınız.
Peki, soğuğa karşı dayanıklı küçük köpekler hangileridir? Soğuğa dayanıklı küçük köpek ırklarına örnek olarak Norfolk Terrier, Boston Terrier, Miniature Schnauzers, Norwich Terrier, Pekingese, Pomerian, Scottish Terrier, Tibet Spaniel, Bedlington Terrier ve Australian Terrier cinsleri gösterilebilir.
Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de üşütmeye bağlı olarak burun akıntısı ve burunda tıkanıklık görülebilir. Hapşırık ve öksürük, üşüten köpeklerde sık görülen belirtilerdendir. Köpeklerde üşütmeye bağlı olarak pasiflik ve isteksizlik görülür.
Köpeğimi soğuktan nasıl koruyabilirim ? Köpeklerimizi soğuktan korumak için alabileceğimiz en etkili önlem; yuvasını izole etmek ve yuva zeminine kalın paspas tarzı bir koruyucu sermektir. Tabii ev ortamını bizimle paylaşan dostlarımız için soğuk problemi önemli bir problem teşkil etmeyecektir.
Köpeğinizin uyku pozisyonu, üşüyüp üşümediğini anlamak için harika bir ipucu olabilir. üşüyen köpekler genellikle sıcak yerlerde ve kıvrılarak uykuya dalma eğilimindedir. Bu sayede vücut ısılarını yükseltmeye ve kendilerini soğuktan korumaya çalışırlar.
Üşüyen köpek nasıl yatar sorusunun yanıtı da bu belirti gizliliğidir. Köpekler üşüdüğünde kıvrılarak yatma eğiliminde olurlar. Üşüyen köpekler patilerini mümkün olduğunca zemine değdirmek istemezler. Yürümeye çalıştıkları için soğuk havalarda köpekler biraz daha dengesiz hareket ederler” dedi.
- Bağışıklığı zayıf ve hasta köpeklerin soğuğa karşı toleransı düşüktür. - Barınma koşulları yetersiz ve uygun olmayan köpekler soğuktan daha fazla etkilenirler. - Özellikle yağışlı havalarda ıslanıp hava cereyanına maruz kalan köpekler üşürler.
Çünkü vücut ısımız soğuğa dayanıklı değildir. Kalın montlar alır ve şapkalar takarız. Köpeklerin gövdesi tüylerle kaplı olsa da onlar da üşüyebilir. Husky gibi kalın kürke sahip olanlar dışında köpekler soğuk hava koşullarında üşür.
Sorusunun cevabı oldukça basit olsa da birçok insan köpeklerin tüyleri sayesinde üşemediklerini düşünebilir. Ancak bu doğru değildir, köpekler de insanlar gibi soğuk havalarda üşüyebilirler. Özellikle kış aylarında soğuk havalar bizleri olumsuz etkilediği gibi köpeklerin de üşümesine neden olabilmektedir.
Beyin görüntüleme teknolojisi sayesinde köpeklerin birlikte yaşadıkları sahiplerini ailesi olarak gördüğü ortaya çıktı. Biz insanları ailesi gibi gören köpeklerin kendi cinsinden çok sahibine güvendiği ve sevdiği, sahiplerine oldukça düşkün oldukları açıklandı.
“Köpekler evde üşür mü?” sorusunun cevabı ise evcil köpeğin beslenmekte olduğu ev ortamının sıcaklık seviyesine, köpek sahibinin yaşadığı şehirde etkili olan iklim tipine ve en önemlisi olarak da köpeğin tüy yapısına bağlıdır.
Köpeği yıkarken suyun sıcaklığı da önemlidir. Köpek yıkarken su sıcaklığı ne sıcak olmalıdır ne de soğuk aksi takdir de köpek ani reaksiyon verebilir. Köpeği yıkamaya başlamadan önce malzemelerinizi hazırlamanız bu uygulama sırasında size ve köpeğe kolaylık sağlayacaktır.
Kedi veya köpeğinizi su içmeye teşvik etmek için;
Ne kediler ne de köpekler kirli suyu içmezler. Su kabını mama kabının yanına koyun. Sıcak havalarda suyuna buz küpleri atabilirsiniz. Suyu her gün düzenli olarak değiştirin, eğer su kabı kirli ise mutlaka temizleyin.
Polar battaniye, köpek ve kedi yuvası, yatak ve koltukların üzerine serilerek tüylerin etrafa saçılmasını önler, soğuk havalarda üşümesini önler. Köpekler için, sıcak yaz aylarında pire, kene, böcek ve sivrisinek gibi haşerelerden uzak tutmaya yardımcı battaniyedir.
Bol Bol Sıvı Takviyesi Yapın
Bazı köpekler su içme konusunda ekstra tembel olduğu için sağlıklı zamanlarında da su içmesi konusunda onu teşvik edin. Bu üşütme sonrası toparlanması ve iç organlarının faaliyetlerini daha sağlıklı yürütebilmesi açısından son derece faydalı bir eylemdir.
Tüylü dostlarımızın su kaplarının sadece yazın değil, her zaman taze, temiz ve oda sıcaklığında suyla dolu olması gerekmektedir. Köpeklerimize kesinlikle soğuk su içirmemeliyiz. Yazın serinlemeleri gerektiğini düşünüyorsak da soğuk suyu yarı yarıya oda sıcaklığındaki su ile karıştırarak vermeliyiz.
Öğürüyormuş gibi ses çıkaran tiz bir öksürük boğaz ağrısı veya diğer üst solunum yolu tahrişi veya tıkanıklığının bir belirtisi olabilir. Yalnızca geceleri veya köpeğiniz uyurken oluşan bir öksürük, altta yatan potansiyel olarak ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir.
Küçük ırk köpeklerin üşümesi daha büyük olasılık ancak tek katmanlı tüy yapısına sahip olan köpek cinsleri de üşüyebilir. Bu cins köpekler; açık renk tüylü köpekler, yaşlı köpekler, zayıf veya sağlık sorunu olan köpeklerdir. Yürüyüşe çıkardığınız köpeğiniz bir süre sonra titremeye başlarsa yüksek ihtimalle üşüyordur.
Köpekler de tıpkı insanlar gibi artan sıcaklıklarda daha fazla su ihtiyacı içerisine girerler. Ancak, köpekler susuzluğa insanlardan daha az toleranslıdırlar. Bunun sebebi, terleme mekanizmalarının vücuden değil, soluk alıp verme yani ventilasyon yöntemiyle şekillenmesiyle bağlantılıdır.
Bir işçi köpeği cinsi olan Alaska Kurdu'nun asli görevi kızak çekmektir. Geçmişte Alaska'da yaşayan Eskimolar ile yaşamlarını sürdüren bu köpeklerin aslında Sibirya'dan geldiği üzerine görüşler bulunur. Malamute isimlerini de kendilerini Sibirya'dan Alaska'ya getiren yerel bir topluluktan aldıkları söylenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri