Küçük ırkların ilk kızgınlıkları 6-10 aylarda görülürken, büyük ırklarda 18-20 aya kadar uzayabilir. Köpeklerde çiftleştirme için en uygun yaşlar ırka göre değişmekle birlikte 2-6 yaşlardır.
Köpeklerde ortalama 7-10 ay arası 'puberte' ( yani cinsel erginlik ) gelişir. Ancak ırk iriliğine bağlı olarak bu süre uzayabilir. Çok iri ırklarda 18 hatta 20. aya kadar bile sarkabilir.
6 aylık olduklarında kızgınlık dönemine girse dahi köpeğinizin çiftleşmesi için yaşını doldurmasını beklemelisiniz. Kızgınlık dönemine giren dişi köpeklerde fark etmeseniz de kanama periyoduna girer. Bu dönemde aşırı sinirli ve içine kapanık olabilirler. Fiziksel ve davranışsal olarak farklı belirtiler gösterebilirler.
Dış görünüşte cinsel organın büyümesi ve kanamanın başlaması ile anlaşılır. İştahsızlık, huzursuzluk, su içme isteğinde artma ve sık idrar yapma görülür. Çoğu köpek sıklıkla cinsel organını yalar. Köpek kendi kendini temizlediği için kanamanın başlama tarihini tam olarak tespit etmek zor olabilir.
Kızgınlık dönemi ortalama olarak 3 hafta sürmektedir ve bir köpek çoğunlukla 6 ila 8 ayda bir kızgınlık dönemine girecektir. Pek çok ırkta, köpekler yaklaşık 6 aylık olduklarında ilk kızgınlık dönemine girmektedir; ancak bunun daha erken ya da daha geç olması da mümkündür.
İlgili 40 soru bulundu
Vaginanın vulva dudaklarından dışarı çıkması olayıdır. Prolapsus vagina daha sık çiftleşme sırasında kenetlenen hayvanların zorla birbirlerinden ayrılması sonucu karşılaşılan bir durumdur. Güç doğumlarda vaginanın zorlanması da bir sebeptir.
Köpeğin kızıştığı zaman, dişilik organı şişmeye başlar. Genital bölgesinin genişlemiş ve dışarı doğru çıkmış olduğunu fark ediyor olmalısın. Dişilik organının ucu, erkek köpeğin girmesini kolaylaştırmak için yukarı doğru çıkmalı.
Sperm boşalımı meydana geldikten sonra, köpekler 10-30 dakika boyunca ayrılmazlar. Buna 'kilitlenme' denir ve son derece normaldir. Peniste, bulbus glandis denilen bir bölgenin şişmesi yüzünden oluşur. Kilitlenme sırasında, erkek köpek, dişi ile arka arkaya duracak şekilde dönebilir.
Çoğu köpek, ilk olarak proöstrusun başlangıcından sonraki 10. ve 14. günler arasında çiftleşmeye izin verir. Dişi köpek, erkeği kabul ettiği sürece, gün aşırı olmak üzere toplam iki veya üç çiftleşme genellikle yeterli kabul edilir.
Köpeklerin regl dönemi, cinsel olgunluğa ulaştıklarında başlayan bir hormonal döngüdür. Bu döngü, dişi köpeklerde üreme yeteneği kazanmak için doğal olarak ortaya çıkar ve genellikle 6-12 aylıkken başlar. Regl dönemi, dişi köpeklerde yaklaşık 2-3 hafta sürer ve bu süre zarfında vajinal kanama görülebilir.
Cinsel olgunluğa erişen köpekler çiftleşmek isterler. Erkek köpeklerin kızgınlık döneminde olduğunu gösteren en belirgin belirti saldırgan tavırlarıdır. Kortizol ve testosteron adı verilen hormonlar köpeğinizde huzursuzluk yaratarak daha çok havlama, geceleri ulumalarına neden olur.
Erkek köpekler 6.aydan itibaren cinsel olgunluğa girer ve tüm yıl boyunca çiftleşebilirler. Erkek köpeklerin kızgınlık döneminde olduğunu gösteren en tipik belirti saldırgan tavırlardır.
Yüksek vücut ısısı, viral ya da bakteriyal enfeksiyonların, ısı çarpmasının, zehirlenmelerin göstergesi olabildiği gibi düşük vücut ısısı da donma ve yine bazı viral hastalıkları işaret edebilir. ÇİFTLEŞME DÖNEMİ: Dişi köpekler genellikle yılda iki kez çiftleşme periyoduna girerler.
Fakat ameliyat sırasında kızgınlık dönemine girmelerini sağlayacak üreme hormonları alındığı için hormonları çiftleşme için uygun seviyeye gelmez. Diğer bir deyişle dişi köpeklerin kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi çok mümkün değildir. Erkek köpeklerde ise çiftleşme gerçekleşebilir.
Erkek ve dişi köpekler en erken 15 ay yaş sınırını tamamlamadan çiftleştirilemezler. Küçük ırklarda bu sınır 12 aydır. Dişilerden her takvim yılında bir batın yavru alınabilir, erkek köpekler en son 9 (dokuz) dişiler en son 8 (sekiz)yaşında çiftleştirilebilirler.
Yavrular cinsel olgunluğa eriştiklerinde ana-babaları ve kendi öz kardeşleri ile çiftleşebilmektedir.
Küçük ırkların ilk kızgınlıkları 6-10 aylarda görülürken, büyük ırklarda 18-20 aya kadar uzayabilir. Köpeklerde çiftleştirme için en uygun yaşlar ırka göre değişmekle birlikte 2-6 yaşlardır.
Bu zaman zarfı içinde çiftleşen köpeklerin hamile kalma şansı oldukça yüksektir. 2 2 buçuk ay süren köpek gebelik süresi sonucunda sağlıklı yavrular getirebilir. Dolayısıyla köpekler yılın belli bir zamanında değil, kızgınlık dönemine girdikleri yılda 1 veya 2 kez hamile kalma şansını yakalayabilir.
Küçük ırk dişiler büyük ırk erkeklerle kesinlikle çiftleştirilmemelidir. Bu çiftleşme anatomik olarak hem erkek hem de dişi için zorlayıcı olabilir.
Akıntının başlamasından 8-9 gün sonra vulvaya gelen akıntı saman rengine döner, kan da kalmamıştır. Çiftleşme için en uygun zaman bundan sonra ki 3 gündür. Dişi köpekte erkeği arar, onunla oynaşır ve çiftleşmeyi artık arzu eder. Bu 3 gün içinde de çiftleşme olur.
2 kardeş eşleştiği zaman yavrular genetik hastalıklara açık olurlar. Bu tip çiftleşmelere in-breeding denir ve köpeklerde ortaya çıkma ihtimali yüksek olan genetik hastalıkların tümünden üreticisi sorumludur. Alman Çoban Köpeklerin\'de izin verilen en yakın eşleşme 2-3 yada 3-2 kan yoğunluğundaki eşleşmelerdir.
Yavru sayısını köpeklerde etkileyen diğer etkenler erkeğin sperm sayısı, çiftleşme zamanı,dişinin sağlık durumu,rahimin kondüsyonu ve diğer pek çok faktörle ilişkili olabilmektedir.
Cinslerine, yaşam şekillerine, beslenmelerine ve spesifik özelliklerine göre değişiklik gösterse de dişi köpekler yaşamlarının 6. ayından sonra regl olurlar. Bu sürenin 18 aya kadar çıkabileceği de bilinmektedir. Regl köpeğin çiftleşmeye ve sonrasında üremeye hazır olduğunun göstergesidir.
Bu dönemde köpeklerin vajinaları büyür ve renginde değişiklikler meydana gelir. Bununla beraber dişi köpeklerin memeleri büyür ve meme uçları da şişer. Köpeklerde regl dönemi çok fazla su tüketme ve sıklıkla tuvalete çıkmayla geçebilir.. Ayrıca bazı dişi köpeklerde bu dönemde mide bulantısı ve kusma da görülür.
Kaşıntı ve Rahatlama: Çimene Sürtünme Davranışı
Köpekler vücutlarının her yerine ulaşamayabilirler, bu da kaşınmalarının önünde bir engel oluşturur. Özellikle sırt bölgesindeki kaşıntıyı azaltmak için köpeklerin sırt üstü uzanması ve yuvarlanması yaygın görülen bir davranıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri