Köpeğin yaşam standardını düşüren bu parazitler önemli hastalıklara neden olurlar. Köpeğin hijyenik olmayan yerlerde dolaşması, çöp karıştırması ve başka kirli köpeklerle ilişki içinde olması dış parazite yakalanma riskini artırır.
Rutin olarak köpeklerde dış parazit uygulaması ense damlası olarak yapılır. İki ayda bir tekrarlanır. Yaz aylarında ayda bir tekrarlanması önemlidir. İç parazitlerde ise enjeksiyon ve tablet şeklinde uygulamalar bulunur.
Köpeklere bulaşan dış parazitler fark edilip temizlenmediği taktirde onları sadece fiziksel olarak rahatsız etmekle kalmayıp aynı zamanda psikolojik olarak da zarar verir. Piyasada satılan birden çok dış parazit ilacı bulunur. Fakat bu ilaçların çoğunun etkisi yok denecek kadar azdır, çoğu ise sahtedir.
Evcil Hayvanlarda Bulunan Parazitler Ve Parazit Uygulamaları
Bu hayvanlar kendi başlarına yeterli temizliklerini yapmadıkları için tüylerinde yaşayan kene, pire gibi asalak hayvanlar insanlara geçebiliyor.
Köpekler parazitin larvalarını yutarak kancalı kurtlara yakalanabilir veya larvalar köpeğin derisine girer. Yavru köpekler kancalı kurtları annelerinden doğumdan önce veya meme emerken kapabilir. Zaten hasta ve zayıf olan köpekler kolay bir hedef oluşturur ve önlem alınmadığı takdirde ölüme kadar götürebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Kedi Aşı Takvimi ve Aşıları
Ardından 2 ay ara ile düzenli olarak devamlı uygulanmalıdır. Kedi Dış Parazit: Pire ve keneye karşı koruma amaçlı yapılmaktadır. Düzenli olarak 2 ayda bir uygulama yapılmalıdır.
Ayrıca belirtmek gerekirse; iç-dış parazit ve tüm aşı uygulamalarından sonra en az 2 gün beklemelisiz.
Dış Parazit Tasması (Pire Kene Tasması)
Tasmalar var olan pire ve kenelere karşı etkisizdir.
Son yıllarda veteriner parazit kontolünde gerçekleşen gelişmeler saysesinde hayvanların pirelerden hem korunması hem de kurtulması oldukça kolay hale geldi. Hem kediler hem de köpekler için satılan, topikal ve oral kullanıma dış parazit ilaçları hem var olan pireleri yok ediyor hem de uzun vadeli koruma sağlıyor.
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Günümüzde kullanılan çoğu dış parazit ilaçları kene için 1 ay, pire için 2 ay süre koruyucu özellik taşımaktadır. Havaların sıcak olduğu ve pire, kene problemlerinin sık yaşandığı mevsimlerde dış parazit ilaçları ayda bir tekrarlanması gerekmektedir.
Dış parazitler de insanlara bulaşır ancak dış parazitler dış parazitler kadar tehlikeli değildir. Çünkü dış parazit insanlar tarafından görülebileceği için kolayca tedbir alınabilir. Ancak iç parazitleri gözle görmek pek mümkün değildir.
Kıl kurdu, kancalı kurt ve bazı tenya türlerine karşı etkili fenbendazol içeren ilaçlar ya da yuvarlak kurt ve kancalı kurt türlerinde kullanılan pirantel pamoat içerikli ilaçlar tercih edilmektedir. Köpeklerde tenya tedavisi için prazikuantel içeren ilaçlar kullanılır.
Dış parazit ilaç uygulamaları ile pirelere karşı 3 ay kenelere karşı ise 1 aylık bir koruma sağlanabilir. İlaç piyasasında farklı formüllerde ilaçlar bulunsa bile geneli bu şekilde çalışmaktadır. Köpeklerinizin her 3 ayda 1 iç ve dış parazit uygulaması yapılması hayat boyu gerekmektedir.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.)
Türkiye'nin birçok şehrinde kurulan belediye veterinerleri, ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Hem evcil hem de sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir.
Köpeklerde İç Dış Parazit Aşısı
Aşının nelere karşı koruma sağlığından söz edecek olursak kulak akarı, pire yumurtası, pire, pire larvası, bağırsak parazitleri, kalp kurtları, kene ve uyuza karşı koruma sağladığını söyleyebiliriz.
Dış Parazit Belirtileri
Dış parazite sahip hayvanlarda kaşınma belirtisi yoğun olarak görülmektedir. Hatta yoğun kaşınmadan kaynaklı hayvanların kaşıdıkları bölgelerinde tüy dökülmeleri ve deride lezyonlar da rastlanan diğer belirtiler arasında yer almaktadır.
Pire damlası etkisi ortalama olarak 3 ay sürmekte. Pireler kedileri ısırdıklarında ölerek, 24 saat içerisinde kediler pirelerden kurtulacaktır.
Kedi, pire damlası kullandıktan ne kadar sonra yıkanmalıdır? Damlanın etkisinin azalmaması ve pirelerin bir an önce yok olması için bir gün boyunca kedi yıkanmamalıdır. Kedinizi 24 saat sonra yıkayabilirsiniz.
Dış parazit aşısı kedilere parazit bulaşını önlemek ve parazit bulaşına bağlı meydana gelebilecek sağlık sorunlarını engellemek için yapılan önemli bir aşıdır. Evde yaşayan kedilere dış parazit bulaşı ihtimali bulunduğu için bu aşının 3 aylık periyotlarda tekrarlanması önerilir.
1.5 aylıktan itibaren her Minnak kediye, mutlaka iç parazitlere karşı ilaç uygulanması gerekir. Uygulanan anti paraziter ilaçlar, Askarit (yuvarlak solucanlar), Ancylostoma (kancalı kurtlar) ve Tenyalara (şerit, yassı solucanlar) karşı etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri