Aşılanmamış olan köpekler, enfekte bir köpeğin idrar, dışkı, salya, öksürük ve hapşırık ile kontemine olması durumunda bulaşır. En yaygın bulaşma yolu damlacık yoludur.
Nasıl Bulaşır? Köpek gençlik hastalığı, enfekte olmuş köpeklerden; hapşırma veya öksürme, salya veya idrar, dışkı, yeni doğanlarda ise hasta anneden yavrulara geçer. Aynı zamanda su ve yemek kaplarının paylaşımı yoluyla da geçebilmektedir.
Köpekler Neden Gençlik Hastalığına Yakalanır? Gençlik hastalığı bulaşıcıdır ve genellikle köpekler arasında oluşan doğrudan idrar, kan ya da tükürük transferi ile bulaşır. Öksürmek, hapşırmak ya da aynı yemek kaplarını paylaşmak virüsün bulaşmasına zemin oluşturan davranışlardır.
Yavru ve yetişkin köpeklerde görülen Distemper, halk arasında Gençlik Hastalığı olarak bilinir. Genellikle yavru köpeklerde görülen bu hastalık yetişkin köpeklerde de görülebilir. Köpeklerin yanı sıra kurt, çakal, tilki, panda ve rakun gibi hayvanlarda da görülebilen gençlik hastalığı viral bir enfeksiyondur.
Gençlik hastalığı, ilk belirtilerin görülmesinin ardından teşhis edilebilir ve erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi bu rahatsızlık için de önemlidir. Ne yazık ki bu hastalığın bir tedavisi yoktur. Bu nedenle köpekler, yavruluk dönemlerinde gençlik hastalığına karşı aşılanmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Köpeklerde gençlik hastalığı 10 gün sürebileceği gibi aylarca da sürebilir,tedaviden sonra kalıcı hasarlarda görülebilir. Köpeklerde gençlik hastalığı hava yolu ,salya burun akıntısı ile çevreye ve köpeklere bulaşabilmektedir.
Köpeklerde gençlik hastalığının bir tedavisi yoktur. Hastalık klinik belirtilere bağlı ortaya çıkan şüphe sonucunda yapılan testler ile teşhis edilebilir. Teşhis alan köpeklere destekleyici tedavi olarak özel bakım uygulanabilir.
Genç, aşılanmamış yavru köpekler ve aşılanmamış yaşlı köpekler hastalığa karşı daha duyarlı olma eğilimindedir. Ayrıca hamile köpeklerde virüs varsa yavrularına da geçirebilirler. Bağışıklık sistemi zayıf olan köpekler enfekte olduktan 2-5 hafta sonra hayatlarını kaybedebilir.
Minimum yaşa göre yapılan bir düzenlemeye göre;aşılar son uygulamaları,Köpek gençlik hastalığı Distemper için 12-14.haftalarda.Bulaşıcı karaciğer hastalığı " Infekiıous Canine Hepatitis" için 12.haftada,Kanlı ishal "Parvovirüs" aşısı için 16-18.haftalarda yapılmalıdır.
O da, yumurtalarının ağız yolu ile alınması ile olur. Yoksa, aşılı hayvanlardan bir hastalık bulaşmaz. Köpek ağızında bulunan bakteriler, insanlara “UYUMLU” değillerdir. Köpek ağzı, bize göre Steril ortamdır.
Hastalıkla mücadelede 1950'ler den itibaren kullanılmaya başlanılan modifiye canlı Köpek Gençlik Hastalığı Virusu aşıları büyük oranda etkili olmuştur. Ancak, birçok ülkede saha viruslarının aşı viruslarından genetik olarak farklılaşmış olduğu bilinmektedir.
Köpeklerde görülen gençlik hastalığının bilimsel adı canine distemperdir. Aşı ile önlenebilen bir hastalık aslında. Ancak ne yazık ki köpeklerin canına mal olan da bir virüs beraberinde. Özellikle sokak köpeklerinde daha sık rastlanıyor.
Köpek gençlik hastalığı, enfekte olmuş köpeklerden hapşırma ve öksürme yoluyla veya idrar, kan veya tükürük ile doğrudan temas yoluyla geçer. Aynı zamanda su veya yemek kaplarının paylaşımı yoluyla da geçebilir.
Köpeklerde gençlik hastalığı köpekten köpeğe geçer. Bulaşıcı durumu vardır. Ancak bu bulaşıcı durum köpekten köpeğe geçer. Köpekten insana karşı bulaşıcı olan bir hastalık değildir.
Tavuk suyu, et suyu, yoğurt, peynir ve yumurta gibi besinler iyi bir protein kaynağı olsa da, yağ içeriklerinden dolayı sık sık verilmemelidir. Örneğin haftada 1 veya 2 defa yumurta vermek yeterli olacaktır.
Bir köpek gençlik hastalığından-distemper kurtulabilir mi? Distemper genellikle ölümcüldür ve hayatta kalan köpeklerde genellikle kalıcı, onarılamaz sinir sistemi hasarı olur. Hastalığın tamamen iyileşmesi mümkün değildir ancak etkilenen köpeklerde hastalık kontrol altına alınabilir.
Distemper hastalığının aşısı vardır. Köpek 1.5 aylık olduktan sonra 3 hafta arayla 3 defa yavru köpeklere ve ergin olanlara da yılda 1 kez uygulanarak bağışıklık sağlanabilir. Veteriner hekimin belirleyeceği aşı programına uyularak bu denli önemli bir hastalıktan köpeklerimizi koruyabiliriz.
Köpekte ishal ve kusma gibi belirtiler ilk ortaya çıktığında 1-2 saat mide ve bağırsakların dinlenmesi için bekleyin. Ardından kolay sindirilebilir, lif oranı yüksek, az yağlı yiyecekler yemesini sağlayın. Bunlar yoğurt, pirinç, kepekli makarna, patates, tavuk, balık gibi yiyecekler olabilir.
Soğan ve sarımsak
Hiçbir köpek “Şöyle soğan söğüş, sarımsaklı yoğurtlu bir mantı olsa da yesem” falan demez sanıyoruz. Soğan familyasının tüm bileşenleri, köpeklerin bünyesini zehirliyor ve bu etki hemen değil, 3-4 gün içerisinde görülebiliyor. Yani köpeğin belki de kurtarılması için çok geç olabilir.
Köpeklerde titremenin en yaygın sebepleri arasında anksiyete, ajitasyon, korku ve vücut ısısının kaybı yer alır. Köpekler genellikle bir dış uyarıcıya tepki olarak titremekle birlikte bir hastalık belirtisi, acı hissi veya zehirlenme de söz konusu olabilir.
Minik dostunuzda ateşin en önemli belirtisi iştahsızlık ve halsizliktir, burunda kuruluk vardır, kuyruğu ve kulakları geriye doğru düşer. Sürekli serin bir yer ararlar. Kulaklar, patiler, koltukaltı ve karın gibi tüy yoğunluğunun az olduğu bölgelerden çıplak elle ateş hissedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri