Antifriz kullanımı kışın soğutma sistemini donmaya karşı koruduğu gibi yazın da sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde aracın su kaynatmasını, hararet yapmasını önlemede çok büyük önem taşır.
Yaz aylarında da kullanılabilen antifiriz, motorların radyatörlerine eklendiği zaman korozyon, paslanma ve aşınma gibi problemleri önlemeye destek sağlar. Araç motorları için hayat kurtarıcı olan antifiriz soğutma suyuna eklendiği zaman kaynama noktasını yükseltir ve donma noktasını düşürür.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
Antifirizin faydaları ve kullanımı
Soğuk mevsimlerde motordaki soğutma suyunun donma noktasını düşürme özelliğine sahip antifriz bu sayede motorun zarar görmesini engellediği gibi sıcak mevsimlerde kaynama noktasını artırarak motorun hararet yapması ve sizi yarı yolda bırakması tehlikesinin önüne geçer.
Antifiriz, yılda bir defa değiştirilir. Genellikle antifiriz, kış aylarının başladığı Kasım ve Aralık aylarında eklenir. Gelişmiş antifirizler daha uzun ömürlü olup bazılarının 3 yıl değiştirilmesine de gerek yoktur.
İlgili 23 soru bulundu
Antifriz genellikle donmayı önleyici madde olarak biliniyor. Haliyle sadece kışın kullanılması gerektiğini düşünenler olabiliyor. Ancak antifriz sadece donma noktasını değil aynı zamanda kaynama noktasını da yükselten bir madde. Dolayısıyla yalnızca kışın değil yılın her mevsiminde kullanılması gerekiyor.
Evet; antifriz, motorun hararet yapmasını önleyerek motorun ömrünü uzatabilir. Kış aylarında kullanılan antifriz, motor suyunun donma derecesini yükselterek donmasını önleme görevi üstlenir.
Bu işlemi asla motor ve radyatör sıcakken yapmayın.
Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Konsantre bir üründür. 3 Litre su ilave ederek 6 Litrelik -40C antifriz elde edersiniz. Diğer karışım oranları için ürünün arkasındaki tablodan yararlanabilirsiniz. Motorların radyatörlerinde kullanılmak üzere, pas, korozyon, aşınma ve köpük önleyici katıklar içeren etilen glikol esaslı üründür.
Antifrizin görevini etkili bir şekilde gerçekleştirmesi ve motora zarar vermemesi için belli bir miktar su ile karıştırılarak kullanılması gerekiyor. Su ile buluştuğunda antifriz kaynama noktası yükseliyor, donma noktası ise düşüyor. Böylece antifriz daha etkili bir hale geliyor.
Arabanıza antifriz koymak için arabanın radyatörüne %50 oranında antifriz doldurmalısınız. Her araba farklıdır, bu yüzden aracınıza ne kadar antifriz koymanız gerektiğini öğrenmek için radyatörün kaç litre aldığına bakmalısınız.
Kırmızı ve mavi antifriz karışırsa çamurlaşma yapabiliyor.
hiç bir antifiriz yeni bir radyatörü öyle şıp diye delemez. dolayısıyla burada belli bir markayı karalamak doğru değil. yani zaten yıpranmış ve ömrünün sonuna gelmiş bir radyatöre opet değil başka x bir marka antifiriz de koysanız bu durum oluşabilirdi ya da oluşacaktı.
Donmayı önlemek daha doğrusu geciktirmek iki taraflı çalışır, su da antifirizin donma derecesini düşürür. Sonuç olarak arabanın soğutma suyuna önerilenden fazla antifiriz konmasının hiçbir faydası yoktur aksine zararı vardır.
SOĞUTMA SIVISI YERİNE SU KOYMAK CİDDİ BİR GÜVENLİK RİSKİ OLUŞTURUR VE MOTORA HASAR VERİR - YouTube.
Otomobil ya da ticari aracın yaşı var ise kırmızı antifriz, araçta arızalara yol açabilir. Güçlü bir etken maddedir ve zarar verebilir. Antifriz renklerinden bir diğeri ise yeşil olandır. Yeşil renkli antifrizler inorganiktir ancak kireçlenme ve donma konusunda iyi bir iş çıkarır.
Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Mekanik veya elektrikli biçimde tahrik edilen pompa sayesinde klima gazı bu sis- temde dolaşır. Klima gazı genelde suyun, antifrizin ve ilave maddelerin bir karışımıdır. Yakıt yandığı sırada ortaya çıkan ısı motorun parçala- rına geçer ve buradan da klima gazına aktarılır.
Daha iyi ısı transferi sağlayarak soğutmaya katkıda bulunur ve soğutma sitemlerinde dört mevsim kullanıma uygundur. Soğutma sisteminin verimliliğini arttırarak motorun hararetini düşük tutar, motor ömrünü uzatır. Sirkülasyon pompasının verimli çalışmasını sağlar.
Soğutma sıvısı (Antifriz), motorun sıcak yaz aylarında soğumasına yardımcı olur (motorun hararet yapmasını önler) ve bununla birlikte motorun kışın donmasını önler.
Antifiriz sıvının daha hızlı soğumasını sağlar ve su pompasının daha rahat çalışmasını sağlar. Soğutma sıvısının ideal değişim süresi bir yıldır. Değiştirilmesi dışındaki yapılan kontrollerde soğutma sıvısında eksiklik varsa saf su/antifriz ilave edilerek soğutma suyu seviyesi tamamlanır.
Aslında, soğutma sistemine saf antifriz koyarsanız, ısı transfer yetenekleri %35 oranında azalır ve özellikle sıcak havalarda motora gerçekten zarar verebilir.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Kalitesiz antifrizler su borularına, aracın radyatörü ve devridaimine zarar veriyor ve su kaçaklarına neden oluyor. Zamanla çamurlaşıyor ve motorun içerisini tıkayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri