Köpeklerde dış kulak enfeksiyonunu tedavi etmek için, veteriner hekiminiz köpeğinize kullanması için antibiyotik, losyon, köpek kulak temizleme solüsyonları ve köpek kulak kurutucu maddeler önerebilir. Köpeklerde görülen dış kulak enfeksiyonunda, kronik problem yaşandığı zaman da bazen ameliyat gerekebilir.
Düzenli Kulak Temizliği Yapın
Köpeklerde kulak temizliği iltihabın önlenmesi açısından önemlidir. Köpeğinizin kulağını her 5 - 10 günde bir temizlemeniz kulak iltihabı riskini önemli ölçüde düşürmektedir. Köpek kulak iltihabı ve/veya düzenli kulak temizliği için damla ya da temizlik solüsyonü kullanılabilir.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Çoğu kulak enfeksiyonu 3 ila 5 gün içinde iyileşir ve özel bir tedaviye gereksinim duyulmaz. Gerekirse, ağrıyı azaltmak ve ateşi düşürmek için ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır.
Ayrıca bir köpeğin üst solunum yolunu veya cildini de etkileyebilir. Staph enfeksiyonları, cilt enfeksiyonları için antibiyotik şampuanlar ve merhemler ve eritromisin, klindamisin veya sefaleksin gibi oral antibiyotikler kullanılarak tedavi edilebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Köpeklerde görülen alerjiler, akarlar, fazla kulak mumu üretimi, aşırı banyo ve yüzme sonucu köpeğinizin kulağında enfeksiyonlar oluşabilir. Köpeğinizin kulak iltihabına yakalandığının diğer belirtileri arasında da; kötü koku, ağrı, sıcak kulaklar, köpeğinizin başını sallama bulguları yer alır.
Akut orta kulak iltihabı genellikle antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlarla uygun şekilde tedavi edilir. Nadiren antibiyotiklere cevap alınamadığı durumlarda kulak zarını çizmek gerekebilir. Seröz otitis media'da da yine önce ilaç tedavisi uygulanır.
Bazen kulak enfeksiyonlarında bir antibiyotik reçetelenebilir. Ancak her orta kulak enfeksiyonu için antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik kullanmak için bazı koşulların olması gereklidir. Özellikle 2 yaşın üzerinde bir çok orta kulak enfeksiyonu (nerdeyse %90'ın üzerinde) antibiyotiksiz düzelebilmektedir.
Orta kulak iltihabının belirtileri genellikle ilk birkaç gün içinde düzelir ve çoğu enfeksiyon herhangi bir tedavi olmaksızın bir ila iki hafta içinde kendiliğinden geçer.
- Soğan suyu orta kulak iltihabına geçirmede en etkili yollardan biridir. - Aynı şekilde damla halinde sarımsak suyu da kullanılabilir. - İltihaba bağlı olarak zeytinyağı oldukça etkilidir. Genel olarak bu gibi unsurları değerlendirmek suretiyle bireysel açıdan orta kulak iltihabını tedavi etmeye çalışmak mümkün.
İlk seçilecek ilaç olarak birçok kaynak amoksisilini göstersede, ülkemizdeki amoksisilin direncini göz önünde bulundurarak amoksisilin-klavulonik asit ya da sefalosporinleri ilk seçenek olarak kullanmak da doğru bir yaklaşımdır. Antibiyotik tedavisinin on gün sürmesi gerekir.
İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde iyi bir temizleyici görevi gören zeytinyağı, kulağa damlatıldığı takdir de kulak içerisinde yer alan bakteri ve mikropları öldürüyor, iltihaplanmaları önleyerek işitme kaybı olmasının önüne geçiyor.
Evet. Pek çok uzman, elma sirkesinin bize olduğu kadar köpeklerimize de faydalı olduğu konusunda hemfikir; ancak, her zaman olduğu gibi öncelikle veterinerinize danışmalısınız. Elma sirkesi sadece elma ve sudan yapıldığı için, güçlü antioksidan ve anti bakteriyel özelliklere sahip olduğunu öğrenmek şaşırtıcı olabilir.
Kulak kepçesini kaldırın ve kulak kanalını dikkatli bir şekilde temizleme solüsyonu ile doldurun. Kulak kepçesini uzakta tutarak parmaklarınızla kulağın alt kısmına 20 saniye kadar nazikçe masaj yapın. Kulağı serbest bırakın ve eğer istiyorsa köpeğinizin kafasını silkelemesine izin verin.
İç organlarda enfeksiyon meydana gelmesi durumunda tedavi genellikle köpeğin durumuna göre değişiklik gösterir. Bu gibi durumlarda yine başlıca tedavi yöntemi antibiyotik tedavisidir. Organda meydana gelen aşırı sıvının alınması, ameliyatı, nekrotik dokunun ameliyatla alınması gibi işlemler yapılabilmektedir.
Oldukça güçlü bir antibiyotik olan sarımsak, iltihabın kurumasına yardımcı olur ve iltihaba bağlı ağrının azalmasını sağlar. İltihap durumunda 1-2 diş sarımsağı ezip suyunu kulağınıza damlatabilirsiniz. Dış kulak iltihabında bir diğer etkili tedavi soğan suyudur.
Kulak ağrısı, zonklama şeklinde kimi zamanda şiddetli olabilir ve genellikle uykudan uyandıracak düzeydedir. Ayrıca ağrı aniden başlar. Kulakta dolgunluk hissi eşlik eder ve işitmede azalma veya işitme kaybı olabilir. Bu tabloya kulakta çınlama, uğuldama eşlik edebilir.
Kulaktan sarı sıvı gelmesi, serumen kulağın doğal akıntısıdır. Bu akıntı, turuncu, koyu sarı, açık kahverengi olabilir. Su teması ile akışkan hale geldiği zaman kulak kanalından dışarı, kulak kepçesi içine de kendiliğinden akabilir. Bu durumda ise, sıvının rengi açık sarı olabilir.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Dış kulak iltihabı genellikle doktorun tedaviye başlamasının ardından 7-10 gün içinde iyileşmektedir. Yaşanan ağrı ve kaşıntı şikayetleri ilaç kullanımından birkaç gün sonra azalmaya başlar.
Bolca su içilmelidir. Sol kulakta enfeksiyon varsa, sağ tarafa yaslanarak uyunmalıdır. Alerji semptomları olan kişilere antihistaminikler yardımcı olabilir. Orta kulaktaki baskıyı hafifletmek için esnemek de yardımcı olabilir.
Hastalık köpeklerde ateş, hematüri, sarılık, karaciğer ve böbrek yetmezliğine yol açar. İnsanlar ise enfekte köpek idrarına, enfekte dokulara veya indirekt olarak enfekte toprak ya da suya temasla hastalığa yakalanabilirler.
Yabancı cismin kulak yoluna girmesi, hormonal değişiklikler, hava almayan kulak yolu, alerjenler, tümörler de kulak yolunda enfeksiyona neden olabilir. Bazı köpeklerin düşük kulak yapısına sahip anatomisi ise kulağın hava almasına engel olarak köpekte kulak enfeksiyonuna neden olabilir.
Köpek Kulak Enfeksiyonu Tedavisi
Kulağı temizlemenin etkili bir yolu, kulak kanalını temizleme solüsyonuyla doldurmak, kulak kanalı açıklığına uygun büyüklükte bir pamuk yerleştirmek ve ardından kulağa hafifçe masaj yapmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri