Östaki disfonksiyonunun tanısı hastanın hikayesinin alınması ve tam bir kulak burun boğaz - baş boyun muayenesinin yapılmasının ardından odyolojik değerlendirme ve görüntüleme yöntemleri ile koyulur. Muayenede kulak zarında çökme, Toynbee ve
Bu süreçte fizik muayene ve genel sağlık öyküsünün değerlendirilmesinin yanı sıra; işitme testi, bilgisayarlı tomografi ve MR çekimi yöntemleri ile uygulanabilmektedir. Östaki borusu tıkanıklığı tek bir kulakta yaşanabileceği gibi aynı anda iki kulakta da yaşanabilmektedir.
Erişkinlerde ise östaki borusu rahatsızlıkları sıklıkla kendini dolgunluk, basınç hissi, eşitleyememe, kulakta değişik açılıp kapanma sesleriyle kendini gösterir. Östaki borusu randımanlı çalışmayan erişkinler, yolcuklarından sonra kulaklarındaki tıkanıklık ya da ağrıdan rahatsız olurlar.
Uçak inişlerinde bebek ağlamalarının en önemli sebebi geniz etine bağlı östaki disfonksiyonu ve oluşan kulak ağrısıdır. Tedavide ilaç ve östaki borusu egzersizleri faydalıdır, düzelmeyen hastalarda cerrahi yapılır. Alerjinin yoğun olduğu şu günlerde benzer bulgularınız varsa doktorunuza müracaat ediniz.
İlgili 33 soru bulundu
Balon iki dakika süre ile on bar su basıncı ile şişirilerek östaki borusunun kıkırdak kısmı genişletilir. İşlem sonrası hasta günde 3-5 defa valsalva manevrası yapması, nazal steroid, nazal lavaj ve antibioterapi önerilir. Tam iyileşme bir ay gibi süre alır.
Uygulayın: “Valsalva manevrası” Burun deliklerinizi kapatın, ağzınız kapalı iken karın kasınızı gererek burnunuzdan üflüyormuş gibi nefes verin. Bu hareket östaki borusunu açarak basıncın dengelenmesini sağlar.
Sakız çiğneme, şeker emme, esneme hareketi yaparak östaki borunuzu açmaya çalışmalısınız. Östaki borusunu açmaya ne kadar erken başlarsanız olayın kötüleşmesini o kadar erken önlemiş olursunuz.
Obstrüktif Östaki Tüpü Disfonksiyonu Tedavisi: İlaç tedavisinde genellikle östaki tüpünde ve ağzında tıkanıklığa neden olan hastalığa yönelik burun spreyleri, alerji ilaçları ve antibiyotikler tercih edilir. Belirtileri uzun süre devam eden ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda cerrahi tedavi gerekebilir.
ÖSTAKİ BORUSU DÜZGÜN ÇALIŞMAZSA NE OLUR
Buna bağlı olarak hastalar kulaklarında tıkanıklık, dolgunluk ve basınç hissederler. Östaki borusu fonksiyon bozukluğu kalıcı olarak devam ettiğinde bir süre sonra kulak zarında çökme, orta kulakta sıvı toplanması ve işitme kaybı meydana gelebilir.
Obstrüktif östaki tüpü disfonksiyonunda belirtiler; Kulakta dolgunluk hissi, kulakta basınç hissi, , boğuk işitme, kulakta açılıp kapanma klik sesi duyma kulak çınlaması, kulak uğultusu, kulak ağrısı şeklindedir.
Bunun için ilgili kişi ses geçirmeyen kabine alınır. Ardından da kulaklık takar. Bundan sonra değişik frekanslarda sesler verilerek, kişiden duyduğunda düğmeye basması istenir. Aynı zamanda kemik ve hava yolu işitme dereceleri de burada anlaşılır.
Dış kulak yoluna sokulan bir prob ile orta kulaktaki basıncı ölçülür. Sonuçlar timpanogram denilen bir grafik üzerinde yazılı olarak çıktı alınarak, orta kulak basınç değeri elde edilir. Timpanogramda normal orta kulak basıncında bir tepe noktası vardır ve bu tepe noktası üzerinden değerlendirme yapılmaktadır.
Sıvı birikimi sonucu östaki borusu tıkanır ve sıvı drenajı mümkün olmaz. Genellikle kendiliğinden geçer ancak geçmez ise doktor müdahalesiyle sıvının boşaltılmasına ihtiyaç duyulabilir. Nazofarengeal Tümör: Burnun arkasında boğaza açılan kesimde nadir olarak oluşan tümörler kulak tıkanıklığına neden olabilir.
Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır. Bunun yanında, burun ve östaki borusunun açılması için hastaya çeşitli ilaçlar verilir. Bu ilaçların başında spreyler ve antibiyotikler gelir.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Bu tıkanıklık üst solunum yolu enfeksiyonu geçtikten sonra genellikle geçer. Ancak bazı hastalarda bu tıkanıklık haftalarca sürebilir. Eğer östaki borusunda mekanik veya fonksiyonel bir tıkanıklık var ise kulak zarının her iki tarafındaki basınç farkı dengelenemez.
Kulak ağrısı, zonklama şeklinde kimi zamanda şiddetli olabilir ve genellikle uykudan uyandıracak düzeydedir. Ayrıca ağrı aniden başlar. Kulakta dolgunluk hissi eşlik eder ve işitmede azalma veya işitme kaybı olabilir. Bu tabloya kulakta çınlama, uğuldama eşlik edebilir.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Güçlü bir şekilde yutkunmak, sakız çiğnemek veya esneyerek basıncı dengeleyebilirsiniz. Ağız veya burnunuzu kapatarak hava giriş çıkışı olmadan nefes alıp verebilirsiniz. Östaki borusunda kalan sıvılardan kurtulmak için basınç olan kulağımızın tarafına doğru tek ayak üzerinde sıçramak zıplayabilirsiniz.
Kulaktaki sıvı genellikle 3 ay içerisinde kendiliğinden yok olur.
Yutkunma, sakız çiğneme ve esneme gibi yöntemler, basıncın östaki borusu üzerindeki etkisini ortadan kaldırır. Ancak, kulak tıkanıklığına ağrı, akıntı, denge kaybı gibi durumlar eşlik ediyorsa, rahatsızlığın ortadan kaldırılması için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Ancak çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
En yaygın kullanılanı valsalva manevrası olarak bilinir. Bu yöntemde ağız ve burun kapalıyken dışarıya hava verilmeye çalışılır. Dışarı çıkamayan hava orta kulağa yönelir, içe doğru bükülen zarı dışarı iter ve dengeleme yapılır. Basınç arttıkça bu işlem tekrarlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri