Sola yaslanın ve başınızı pencereye dayayın. Sürücü tarafı dikiz aynasını, bu konumdan aracınızın yan tarafının yalnızca bir şeridi görünecek şekilde ayarlayın. Sağa orta konsola doğru eğilin ve yolcunun yan dikiz aynasını bu konumdan arabanızın yan tarafını zar zor görecek şekilde ayarlayın.
Sol taraftaki aynanın aracı görmemesi gerekir. Sürücü, başını cama yasladığında aynanın sağ kısmından arabanın yan kısmını biraz görebilmelidir. Orta konsolun üzerinden bakacak şekilde tutarak ayarlanması da açının doğruluğu açısından önemlidir. Sağ taraftaki aynayı ayarlarken tam tersi bir açı benimsenmelidir.
Araca biner binmez kontrol edilmesi ve ayarlanması gereken orta dikiz aynası, elle rahatça ayarlanabilir. Aracın arka camından trafiğin rahatça görülebileceği bir açı seçilmeli. Yukarı-aşağı ve sağa-sola hareket edebilen ayna, arka camı en geniş görecek şekilde, sürücü boyuna göre ayarlanır.
Üçgen kör nokta aynası, çift yönlüdür. Yani 360 derece dönüş açısı ile ayarlanabilir özelliktedir. Diğerlerinden farklı olarak ön taraftaki tekerlerin konumunu gösterir. Bu sayede park ederken size iyi bir görüş açısı sağlar.
Kör nokta aynası çeşitleri, klipsle takılarak, vantuzla tutturularak ya da arka yüzeylerinde yer alan çift taraflı bant aracılığıyla temizlenmiş ve kurutulmuş iç veya dış yüzeylere yapıştırılarak monte ediliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Güvenli araç kullanmanın temel kurallarından biri, dikiz aynalarını, “kör nokta” yı ortadan kaldıracak, hiç olmazsa asgariye indirecek şekilde kullanmaktır.Sol dikiz aynasını ayarlamak için cama doğru mümkün olduğunca eğilin. Kendi aracınızın arka kısmının yüzde 5'ini görmelisiniz.
“Blind Spot Detection” olarak da anılan sistem, aracın arka tamponlarına yerleştirilen sensörlerin, 50 metre mesafe içindeki araç ve nesneleri algılayarak yan aynalar içindeki LED sinyal lambaları ile sürücüyü uyarması prensibine göre çalışır.
Açıklama. Kör nokta; her bir gözün görme alanı içinde retinada optik diske (göz sinir başları) denk gelen küçük alan. Bu alanda fotoreseptör bulunmadığından bu alanda görüntü algılaması yapılamamaktadır. Sağ gözdeki kör nokta, görme merkezinin sağında, sol gözde de solunda bulunur.
Düzlem Ayna (Düz Ayna)
Cisimlerin görüntüsünü gerçeğe en yakın şekilde gösteren aynalardır. Çünkü yansıtıcı yüzeyleri düz olan aynalardır. Düz ayna gelen ışınları, gelme açısının yansıma açısına denk bir şekilde yansıtmaktadır.
🔹 Çukur ayna, görüntüyü ters gösterir.
Bir yönü gündüz sürüş modunda kullanılır. Diğer yöne çevirdiğinizde gece sürüş moduna geçer. Yansıma daha loştur. Yani en özet haliyle dikiz aynasının altındaki mandal ile aynayı karartabilir ve karanlıkta arkanızdaki arabaların ışıklarından gözlerinizin kamaşmasını önleyebilirsiniz.
Çizginin solunda kalan alan dikkat ettiyseniz dışbükeydir, bu da geniş açı sağlar ve kör noktada kalan alanı görebilmenize imkan tanır. Çizginin solunda kalan alan dikkat ettiyseniz dışbükeydir, bu da geniş açı sağlar ve kör noktada kalan alanı görebilmenize imkan tanır. kör nokta denen olay trafikte çok önemlidir .
Dikiz aynasının altındaki mandalı çevirdiğinizde aslında ışığın içinden geçme şeklini ve nasıl geri yansıdığını değiştirirsiniz. Gündüz sürüş modunda, ışığı ve görüntüleri yansıtan aynanın arka yüzeyidir. Mandalı çevirdiğinizde ve ayna camının yönünü değiştirdiğinizde, gördüklerinizden ön kısım sorumludur.
Otomatik kararan iç dikiz aynası kontak açıkken ışık şiddetine bağlı olarak arkadan ışık gelince otomatik olarak kararır. Geri vites seçildiğinde veya iç aydınlatma açıldığında ise otomatik karartma fonksiyonu devre dışı kalır.
Sağ taraftaki ayna düz değil bombelidir ve cisimleri daha küçük gösterir. Bu da sürücülerin arkalarındaki araba daha uzaktaymış gibi algılamalarına sebep olur.
yan aynaların daha geniş bir alanı gösterebilmesi amacıyla yapılmaktadır.
Kamera ile ters taraflara bakmanıza rağmen, aynalanmış selfie görüntüsünde yönleriniz ile aynı olacaktır. Böylece kendimizi daha rahat ayarlayıp poz verebiliriz. "Doğru" görüntü yazıların düz okunduğu görüntüdür. Dışarıdan o görüntüde görünürsünüz.
Arka kamera gerçekleri gösteriyor. Ön kamera ayna gibi gösterdiği için kendi görüntüne alışkınsın. Kendini sürekli aynada gördüğün görüntü aslında gerçek görüntün değil senin yansıman. Arka kameradan çekindiğin fotoğraf veya videolar aslında senin gerçek görüntülerindir.
Çünkü bilinçaltınız, bu verileri yüzün asimetrik özellikleriyle bütün olarak algılar ve o şekilde kaydeder. Aynaya baktığınızda ise kendinizi farklı açılardan gördüğünüz için yüzünüzün simetrik olduğunu düşünürsünüz. Aslında aynada gördüğünüz şey gerçek görüntünüz değil, sadece yansıyan görüntünüzdür.
Kör nokta veya skotom, gözümüzde optik sinirin retinadan beyne geçtiği yerdir. Optik siniri oluşturan sinir hücrelerinin geçtiği hat retinada, ışığı algılayan ışık alıcı hücreler bulunmadığından görüntü meydana gelmeyen bir tür "delik" meydana getirmektedir.
Yasal Olarak Kör ve Az Gören Tanımı
Gerekli tüm düzeltmelerden sonra iyi gören gözündeki görme keskinliği 20/200 ya da daha az ve görme alanı 20 dereceden az olan kişilere “kör”, görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere “az gören” denilmektedir.
Kör nokta uyarı sistemleri araç aynasının görüş noktasından çıkan araçları sürücüye bildirmek ile görevlidir. Hatalı şerit değiştirme ihtimalini en aza indiren bu sistem sayesinde, trafik kazalarında azalma gözlemlenir. Sürücüye verdiği erken uyarı sayesinde araç sürücüsü panik yapmadan kolaylıkla yön değişebilir.
Bu sistemin çalışmasını sağlayan kamera ve sensörler genellikle otomobil dikiz aynasının hemen altına yerleştirilir.
Kör Nokta Asistanı kör noktada bir araç tespit ederse, sürücüyü ilgili yan aynada beliren kırmızı bir üçgenle uyarıyor. Bu görsel uyarıya rağmen dönüş yapmak istenirse, üçgen hızla yanıp sönmeye başlıyor ve araç sesli şekilde sürücüyü uyarıyor.
Motosikletin anlık hızının 10 km üzerinde olmayacak şekilde arkadan kör noktalara girerek yaklaşan araçları sürücüye uyarı ışıkları vasıtası ile bilgilendirme yapıyor. Bu sistem 25 ila 80 km aralıktaki hız havuzunda çalışıyor ve tamamen otomatik bir sistem ve aktif edilmeye ihtiyaç duymuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri