Damat tarafı gelin almaya gelirken gelin de baba evinde hazırlanır. Konvoy gelin evine geldikten sonra gelin evden çıkarılır ya da damadın eve gelmesi beklenir. Gelinin babası ya da abisi tarafından gelin, dualar eşliğinde damada teslim edilir. Gelin alma konvoyunun başında oyunlar oynanır.
Gelinin yakını olan genç kızlar tarafından kapı tutulur ve istenen harçlık alınana denk damadın ailesi içeriye alınmaz. Burada pazarlık yapılabilir ve eğlenceli anlar ortaya çıkabilir. Davul Zurna Çaldırma: Davul zurna gelin almada sıklıkla uygulanan bir adettir.
Pazar günü, gelin getirmek üzere gelin arabası süslenir. Akraba, arkadaş, komşu, ve ahbaplara ait araçlardan oluşan konvoyla, gelin evine hareket edilir. Kız evince, gelen araçlara yemeni, şifon, havlu gibi hediyelik takılır.
Geleneksel kültürde kına gecesinin ertesi günü gelin alma günüdür. Gelin alma günü, düğün başladıktan sonra geçen 3. veya 4. güne rastlar. Bu gün genellikle pazar günüdür.
GELİN ALMA : Perşembe günü sabahleyin haka gidecek hısım,akraba,eş-dost ve komşular düğün evinde toplanır. Toplananlara Düğün yemeği verilir.
İlgili 38 soru bulundu
Damat tarafı gelin almaya gelirken gelin de baba evinde hazırlanır. Konvoy gelin evine geldikten sonra gelin evden çıkarılır ya da damadın eve gelmesi beklenir. Gelinin babası ya da abisi tarafından gelin, dualar eşliğinde damada teslim edilir. Gelin alma konvoyunun başında oyunlar oynanır.
Düğün Günü Gelin Yanında Kimlerle Kuaföre Gitmelidir? Gelin kuaföre kimlerle gider sorusu sıkça sorulmaktadır. Gelin kuaföre; annesi, kız kardeşleri, yakın akrabaları veya yakın arkadaşlarıyla gidebilir. Bazı durumlarda sağdıç da geline kuaför hazırlığında yardımcı olmak için yanında gidebilir.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır. Düğünde damat tarafı geline altın takı seti takabilir.
Aslında arabayı damadın bir tanışı, amcası, kardeşi, dayısı, kuzeni falan kullanır.. Gelin içinde nedime olacak kişi gibi ablası, halası, teyzesi, kardeşi ya da kardeşi oturur.. maksat her ikisinin zor bir anında yanında olmak, düğün streslerini azaltmak için falan filan sohbet ederler..
Erkek tarafı geline takılacak aksesuar (küpe, kolye, bilezik vs.), ayakkabı ve elbiseleri alıyor. Nişan hediyesi ve yüzük damat tarafından alınıyor. Normalde damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat alır, ancak günümüzde alyanslar set halinde satıldığı için ortak bir şekilde alınıyor.
Damadın ailesi gelin almaya davul zurna ekibiyle gider. Bir süre içinde gelinin kapısının önünde çalarlar. Bu sayede gelinin evden alındığı komşular tarafında da görülür.
Son gelin alma ritüelleri
Gelin evden de çıkarıldıktan sonra bu kez yeni kurulacak evin bereketli olması için buğday dolu testi kapı önünde kırılır, gelinin başında şeker kırılır ya da atılır, ayrıca gelin tatlı dilli olsun diye ağzına bir kaşık bal koyularak yedirilir.
Gelin hazırlanip bekler Damadın akrabaları davul zurnayla gelir ilk önce kiz evinin kapısında çoşkuyla dans edilir. sonra damat eve girer geline gül taktim eder. gelinin kardeşi (kardesi yoksa amca oğlu) kirmizi kurdeleyi yedi kes gelinin beline baglar ( anam bacım kız gelin. eli ayağı düz gelin yedi oğul isterim bir ...
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Kız istemeye öncelikli olarak çekirdek aile ve aile büyükleriyle gidilir. Kız istemeye erkek tarafının ailedeki en büyük ferdi ile gidilir. Ek olarak, organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme törenin yapılacağı evin genişliğine göre eşlerin yakın arkadaşları ve akrabaları da merasimine davet edilir.
Her iki taraf için de aileye katılacak olan yeni bireye, sevgilerini ve ilgilerini göstermek zor olmaktadır. Bunun için çabalamaktadırlar. Bu durumdan en karlı çıkanlar ise gelin ile damat olacaktır. Kız tarafı damada, Damatlık, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar hediye etmektedir.
Bilindiği üzere kız ve erkek taraflarının birtakım sorumlulukları vardır. Örneğin kınayı kız tarafı mı yapar ile düğün kime ait olduğu bellidir. Bir tek Kına gecesi mekanını kim tutar kız tarafına aittir. Diğer kalanlar yani Kına gecesi masraflarını kim karşılar hem erkek hem de kız ailesine aittir.
Damat adayı, kız istemeye giderken, şık bir buket çiçek, çikolata, söz yüzükleri ve geline takılacak takı seti götürür. Kimi yörelerde söz geleneklerine göre geline ve/veya ailesine hediye etmek üzere söz bohçası hazırlanır. Ancak, bohçaların daha ziyade nişan günü hediye edilmesi yaygındır.
Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
Damat töresi bittikten sonra düğün bitirilmiş olur. Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler.
Uzun geçmişe sahip gelenekle ilgili bilgi veren Kılıç, "Anadolu'daki gelinler her zaman evden çıkarken bir ayna eşliğinde çıkartılırmış, yolu aydınlık, bereketli olsun, uğur ve şans getirsin, kötülüklerden korusun diye.
Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
Örneğin bir pakette sadece saç tasarımı olurken, diğer paketlerinde gelin saçı ve makyajı, başka bir pakette ise bu iki maddeye ek olarak manikür-pedikür de dahil ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri