Üzülme, endişe etme, meraklanma… Bu göklerde, kızıl şafaklar içinde dalgalanan al bayrağımız yerinden inmeyecek ve milletimiz esir olmayacaktır. En son yurttaşlarmız ölünceye kadar, bayrağımızı yukarda tutmaya ve istiklalimiz için savaşmaya devam edeceğiz.
İstiklal Marşı'nın 1. kıtasının anlamı
Bayrak bir milletin bir milletin geleceğinin ve bağımsızlığının sembolüdür. Bayrağın sönmesi Türk milletinin istiklalini kaybetmesidir. Şair ülkemizde tek bir insan kalana kadar bu vatanı savunacağımızı belirtiyor.
Al sancak terkibinin al bayrağı ifade etiğine sadece İstiklâl Marşı'nda karşılaşmıyoruz. Başka metinlerde de karşılaşmamız al bayrağın, al sancak yani Sancak-ı Şerif'le özdeş olduğuna herkesin şahitlik ettiği bir durum olduğunu gösterir.
Güftesi, Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği sırada Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmış şiirdir. Şairin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir.
Mehmed Âkif “İstiklâl Marşı”nda bu sirius/ süreyyâ yıldızına gönderme yapmaktadır. Ona göre bu yıldız, metafor olarak “milletin yıldızı”dır. Bu “milletin yıldızı” en parlak olandır, asla sönmeyecek olandır; zira 'o yıldız'/'millet(ler)in yıldızı'dır ve “Hakk'a tapmakta”dır.
İlgili 31 soru bulundu
Bütün kıtalarını kısa kısa özet şeklinde açıklayacağız. İstiklal Marşının ilk kıtasında şair Mehmet Akif Ersoy, zorluk içerisinde bağımsızlığını koruyan ve onu yücelten Türk milletine Korkma diye sesleniyor.
Etmesin tek vatanımdan beni dünyâda cüdâ. Etmesin tek vatanımdan beni dünyâda cüdâ. Dünyada taşıdığımız can, canan ve bütün varımız için yaptığımız duaların hayır mı şer mi olduğunu bilemeyebiliriz. Yalnız vatan sevgisinin imandan olduğunu bilenler olarak, vatanın selameti üzerine yaptığımız dua serapa hayırdır.
İlk Hamdullah Suphi Tanrıöver okudu
Meclis, 1 Mart 1921'de tarihi günlerinden birini yaşadı. İstiklal Marşı, ilk kez dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Meclis kürsünden okundu.
Herşeyin din gününde açık edileceği itikadıyla yaşadı Türkler. Müslümanlık Türklüğün sığdığı ve sığındığı yegâne melce idi. İstiklâl Marşı Ankara'da yazıldı; ama ilk defa Kastamonu'da Nasrullah Camii'nde okundu.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin 1 Mart 1921 tarihli 2. Celsesinde Karesi Mebusu Hasan Basri Bey'in İstiklâl Marşı güftesinin Hamdullah Suphi Bey tarafından Meclis kürsüsünden okunmasına dair bir takriri görüşüldü. Bu oturumu bizzat Mustafa Kemal Paşa idare etmiştir (11).
Sancak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin onur ve şeref timsali olan, atlas kumaştan yapılmış ve tek bir ölçüde üretilen, üzerinde altın yıldızla temsil ettiği silahlı kuvvetler birliğinin adı yazılmış olan (alay ve tugay eşiti birlikler) Türk bayrağı'dır.
Sancak ve bayrak anlam bakımından aynı olmasına rağmen bayrak, devletin ve o devleti teşkil eden milletin hüviyetinin remzi ve mevcudiyetinin sembolü2, sancak ise orduların temsil ettikleri devletin simgesi olarak kullandıkları bayra- ğın adı olmuştur.
“bayrak” kelimesinin genel ve Türkçe karşılığı alem veya yaygın olarak “sancak”tır.
“Mahrem” olmayan kimselere ise “namahrem” denir. Bunlar, kendisi ile evlenme yasağı bulunmayan kişilerdir. Bu sözcüğün Türkçede ayrıca “yabancı, el” anlamı da vardır. Sözgelimi, İstiklal Marşı'ndaki “Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli” dizesi bu anlamdadır.
Arş (Arapça: العرش), Arapçada taht ve koltuk anlamlarına gelen bir kelimedir, Allah'ın tahtı veya daha ayrıntılı anlatımlarda taht odası; İbrahimî dinlerde gök katlarının üzerinde, tek Tanrı'nın dünyayı idare ettiği yerdir.
Hakk'a tapmak, mille- tin büyük bir kısmının O'nun yolunda ve O'nun istediği her şeyde O'na bağlanması anlamını taşımaktadır. bir kısmı Hakk'a tapan bir millete Allah son kertede yine istiklâli bağışlayacaktır. neticesi hem dünyada hem de ahirette gerçek istiklâle, gerçek huzur ve refaha kavuşmaktır.
Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde öğrenci yetiştirdi. 50 civarında bestesi ve müzik üzerine çok sayıda makalesi bulunur. Rıfat Bey Mehmet Âkif Ersoy'un Ordunun Duası adlı şiirini besteledi. Ardından 1921'de Akif'in resmi marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı'nın ilk bestesini yaptı.
İstanbul. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 12 Mart 1921'de kabul edilen İstiklal Marşı, 1930'a kadar Ali Rifat Çağatay'ın bestesiyle icra edilirken, 1930'dan itibaren de Osman Zeki Üngör'ün bestesiyle okunmaya başlandı.
İnönü Savaşı sonrasında Türkiye Büyük Milet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. Ayrıca, 12 Mart 1921 tarihinde milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı, ilk kez 2. İnönü Savaşı esnasında Batı Cephesinde görevli olan askerlere okunmuştur.
Bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşı, 102 yaşında. Mehmet Akif Ersoy, milletin hissiyatına tercüman olup milli mücadele ruhunu kaleme aldı. Türk milletinin kurtuluş mücadelesini anlatan eser 12 Mart 1921'de Meclis'te kabul edildi.
Tanrıöver'in birçok yazı ve şiiri vardır. Yazdığı eserlerden bazıları şunlardır: Günebakan (makalelerini topladığı, 1929) Dağ Yolu (hitabetlerini topladığı, 1928-1931)
Mehmet Akif Ersoy & İstiklal Marşı
Dönemin Milli Eğitim Bakanı, Hamdullah Suphi Bey'in ricası üzerine arkadaşı Hasan Basri Bey kendisini ulusal marş yarışmasına katılmaya ikna etti. İlk başlarda marşı kazanan şaire 500 liralık ödül verileceği haberini aldı ve devletin marşını para karşılığında yazmamak istedi.
Gönülden sevilen, gönül verilmiş olan kadın, sevgili. Cümle içinde kullanımı: ? Canı canan dilemiş vermemek olmaz ey dil!?
Ruhi mücerret aslında bir isim değil sıfat tamlamasıdır. Bu kelime soyut ruh ya da gözle göremediğimiz varlık anlamlarında kullanılmaktadır.
Mihman olmak konuk olmak demektir. Bir yere kısa süreli kalmak için giden bir kişi o yere mihman olmuş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri