İngiltere'nin başkenti Londra'daki Westminster Üniversitesi'nde görevli bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre korku filmi izlemek kilo vermeye yardımcı oluyor. Vücudun adrenalin pompalaması kalori kaybına yol açıyor. Uzmanlar 90 dakikalık bir korku filminde ortalama 113 kalori yakıldığını belirtiyor.
Westminster Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, korku filmi izlerken vücudun adrenalin pompalaması, kalori yakmasına neden oluyor. Ortalama 90 dakikalık bir korku filmi izleyen bir kişi 113 kalori yakıyor.
Kimi filmin her sahnesinde korku yer alıyor ancak daha az korku yaşatıyor. Kimi ise ani olarak korkuyu doruklarda yaşatıyor ve daha fazla kalori yakımına sebep oluyor. Araştırmalara göre 90 dakikalık bir korku filmi, yarım saatlik bir yürüyüşle eş değer kalori yakımı sağlıyor.
McKeown'a göre kısa süreli korkular vücut için faydalı olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirme yoluyla bedenin performansını artırabilir. Ayrıca korkudan hoşlanan insanların daha mücadeleci yapıda olma ihtimalleri de mevcut. Fakat kronik olarak korku ve stres yaşanması ise vücut için sağlıksız.
Komik bir şey izle.
Korku filminin hemen ardından bir komedi filmi izle. Veya beğendiğin komedi şovunun bir bölümünü izle. Korku filminden başka bir şeye odaklanmak korkunu yok etmene yardımcı olabilir. Gülmek de aynı şekilde ruh halini değiştirmene ve daha iyi hissetmene yardımcı olur.
İlgili 40 soru bulundu
The Exorcist, halen en iyi korku filmi olarak anılıyor.
Dünyanın ilk korku filmi 1896 yılında Fransa'da yönetmen Georges Méliès tarafından çekilen sessiz bir film olan “Le Manoir du Diable” (Şeytanın Evi) olarak kabul edilir.
Psikologlara göre korku filmleri izleyicileri çeşitli nedenlerle sakinleştiriyor. Bunların başında ise ekranda kötü olayların döndüğünü görmek izleyenlerde “Yalnız değilim,” hissi yaratması geliyor. Diğer bir deyişle, “Herkesin hayatı mükemmel, kötü şeyler yalnızca benim başıma geliyor,” hissi yatıştırılmış oluyor.
Bilim insanlarının 20 ile 26 yaş arasında değişen 32 sağlıklı kişinin üzerinde yaptığı deneyin sonucunda korku filmi izleyenlerin vücudunun mikroplara karşı savaştığı tespit edildi. Ayrıca yine araştırmaya göre korku filmi izlemek fazladan kalori yakmanıza yardımcı oluyor.
Korku filmlerinin stres seviyesini düşürdüğünü biliyor muydunuz? Korku filmleri, sizi korkutmaktan çok daha fazlasını yapar. Ne kadar tuhaf gelse de uzmanlar korku filmi izlemenin stres ve kaygıyı hafifletebileceğini belirtiyor.
Dolayısıyla uyuduğumuz her saat, kilomuza bağlı olarak ortalama 55 kalori harcarız. Bu rakam 50 kilo için saatte ortalama 47 kalori iken, 60 kilo için ortalama 57 kalori, 70 kilo için ortalama 66 kalori civarındadır.
1 saatlik uyku için ortalama değerin 60 kalori civarında, 7 saatlik uyku için ortalama değerin 420 kalori civarında, 8 saatlik uyku için ortalama 480 kalori ve 24 saatlik tam gün uykusu için de bu sayıya 1440 kalori civarında yakılır diyebiliriz.
Geleneksel egzersizlerden ve kalori yakma yollarından sıkıldıysanız bunları bir deneyin deriz: Sakız çiğnerken de vücudunuz enerji harcar ve kalori yakar. Örneğin 18 saat sakız çiğneyerek 200 kalori harcayabilirsiniz.
Tespite göre insan tüm gün hiçbir şey yapmasa bile 2.000 kalori zaten harcıyor. İstisnasız. Bir saat boyunca tempolu koştuğumuzda hızımıza bağlı olarak 400-500 arası bir kalori yakımına sebep olduğumuzu düşününce böyle bir tespitin nasıl gerçeği yansıttığını da düşünmeden edemiyoruz.
Sıcak banyo almanın ne kadar rahatlatıcı bir his olduğunu bilirsiniz. Uzmanlar, sıcak duşun faydalarının bununla sınırlı olmadığını öne sürüyor. Yapılan araştırmaya göre sıcak banyo yapmak, kilo vermeye de yardımcı oluyor. Sıcak duş alarak 240 kalori yakabilirsiniz ki bu da 30 dakikalık hızlı bir yürüyüşe eşdeğerdir.
Sıcak su ile yapılacak uzun ve rahatlatıcı bir banyo, kalori yakmanıza yardımcı olabilir. Araştırmaya göre sıcak suda vakit geçirmenin faydası, 30 dakikalık bir yürüyüşün olumlu etkileriyle karşılaştırılabiliyor. Sıcak duş sadece kalori yakmayı hızlandırmakla kalmıyor, kan şekerini de yükseltiyor.
Korktuğumuzda vücudumuz sadece adrenalin salgılamaz, aynı zamanda serotonin gibi diğer kimyasallar da salınır. Bu kimyasallar beynimizin daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Bu yüzden korku aslında enerjidir. Hatta bir motivasyon kaynağıdır.
En korkutucu öğeler öngörülemeyen tehlikeler
Yapılan bu ön araştırmanın sonuçlarına göre her 10 kişiden 7'si 6 ayda en az bir kez korku filmi izliyor. Bu kişiler korku filmi izlemek istemelerinin nedenini ise korku ve kaygıdan çok heyecan duygusunu deneyimlemek istemeleri olarak belirtiyorlar.
rtük'ün giderek sertleşen sansür uygulamaları korku filmlerinin televizyon kanallarına satışını neredeyse imkansız hale getirmiştir. bu sebeple prodüktörler bu türde film üretiminden yıllar içerisinde uzaklaşmıştır.
Strese sebep olan sorundan uzaklaşmak da üzerinizdeki baskıyı azaltacağından film izlemek ya da oyun oynamak gibi aktiviteler de fayda gösterebilir.
Film izlemenin motive edici etkisi de bulunmaktadır. Karakterlerin enerji veren rolleri, izleyicinin gerçek hayatta enerjik olmasına yardımcı olabilir. Film izlemek faydalı mı sorusunun yanıtı olarak, izlenen filmlerin kişilerin fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerindeki olumlu etkisinden de söz edebiliriz.
Korku filmlerinin izleyicileri, tehlikeli veya korkutucu bir durumda olmadıklarını bilerek gerçeklikten uzaklaşır. Bu durum, güvenli bir ortamda kontrol edilebilir bir korku deneyimi yaşamalarını sağlar. Beyin, korkuya maruz kalmayı bilinçli olarak seçtiği için, bireyin kendi korku eşiğini zorlama yeteneği vardır.
Çığlık, Yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını Aydın Arakon'un, yapımcılığını Murat Köseoğlu ve Nazif Duru'nun yaptığı, başrollerinde Muzaffer Tema ve Emine Engin'in yer aldığı 1949 yılı yapımı ilk Türk korku filmidir.
Devlet Tiyatroları sahnesinde ilk kez bir korku hikayesi izleyicilerin beğenisine sunuluyor. Taşıdığı gerilim unsurları nedeniyle 13 yaş üstü sınırlaması uygulanan oyun, kalp ve epilepsi hastalarıyla hamilelere de önerilmiyor.
Dünyanın "en kötü şöhretli" filmi unvanını taşıyan 'Cannibal Holocaust' 50'nin üzerinde ülkede yasaklanarak bu alanda bir rekora imza attı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri