Körle Yatan Şaşı Kalkar Atasözünün Anlamı Nedir? Kötü ve ahlaksız olan, değersiz insanlarla arkadaşlık kurmak, ister istemez bazı zamanlarda onların kötü huylarını almak anlamına gelir. Nitekim insanı en çok etkileyen kişiler çevresindeki yakın olanlardır.
Cevap: değersiz, kötü kimselerle ilişki kuranlar kötü huylar edinirler.
Kötü kimselerle yakın olursak bu kötü huy bize de bulaşır.
KÖRLE YATAN ŞAŞI KALKAR BENZERİ ATASÖZLERİ
Üzüm üzüme baka baka kararır. Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim. Benzeye benzeye yaz, benzeye benzeye kış olur. İsin yanına varan is, misin yanına varan mis kokar.
Günlük yaşantımızda sıklıkla duyduğumuz “Körle Yatan Şaşı Kalkar” sözü yediden yetmişe herkesin bildiği ve en çok kullanılan atasözlerimizden biridir.
İlgili 25 soru bulundu
Körle yatan şaşı kalkar atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisidir.
Atasözü İnsan ne denli çok çalışıp para kazanırsa kazansın, tutumlu harcamasını bilmezse bir şey arttıramaz. Para, kazanmakla değil, tutumla artar.
Yani üzüm üzüme baka baka kararmaya ancak asma ağacından toplanıncaya dek devam edebilir.
Atasözleri; bir milletin değer yargılarını, ahlakî değerlerini, düşünce yapısını ve yaşayış tarzını yansıtan, bu unsurları kuşaktan kuşağa aktaran edebî sözlerdir.
Dost acı söyler atasözü
İnsanın kusuru mutlaka görülür. Bazı kimseler, sırf canımız sıkılmasın diye, doğruyu söylemeye çekinirler. Ama yakın dostlar, düzeltmemiz için onu söylemeyi borç bilirler. Yine de doğru söz bize acı gelir.
"Ağaç yaşken eğilir " Atasözünün Anlamı: Bu iki atasözü de, eğitim ve öğretimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini, çünkü bu dönemde öğrenilenlerin kişi üzerinde daha etkili olacağını vurgular.
Söz ağızdan çıkar Atasözünün Anlamı: Bir kere söylenen bir şeyin geri alınamaz olduğunu ve sözlerin etkilerinin kalıcı olabileceğini belirtir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
"Acele yürüyen yolda kalır" Atasözünün anlamı insanların hızlı ve düşünmeden hareket etmeleri durumunda, hedeflerine ulaşamayabileceklerini veya karşılaştıkları problemleri çözemeyeceklerini belirten bir atasözdür. Bu, sabırlı olmanın ve adımları düşünerek atmanın önemini vurgular.
Dikensiz gül olmaz atasözü ile anlatılmak istenen de edilen her başarının ve mutluluğun ufak tefek olumsuzlukları da olabileceğidir. Dikensiz gül olmaz atasözünden anlatılmak istenen aslında yaşanacak her başarının elde edilme süresinde ufak tefek olumsuzluklarla karşılanabileceğidir.
Isıracak İt (Köpek) Dişini (Dişlerini) Göstermez Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kötülük edecek kimse önceden haber vermez, belli etmez.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
"Aslan yattığı yerden belli olur " Atasözünün Anlamı: Birinin karakteri veya özellikleri, onun alışkanlıklarından veya yaşam tarzından anlaşılır.
"Balık baştan kokar" Atasözünün Anlamı: Bir oluşum, organizasyon veya toplulukta sorun varsa, bu sorunun liderlikten veya yönetimden kaynaklandığını ifade eden bir atasözüdür. Sorunların çözümü için liderliğin veya yönetimin düzeltilmesi gerektiğini belirtir. Seminerler ve Konferanslara Ulaşmak İçin Tıklayınız.
"Dost kara günde belli olur" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zor zamanlarda gerçek dostların kimler olduğunun anlaşıldığını ifade eder. İyi zamanlarda herkes dost gibi görünebilir, ancak zorluklarla karşılaştığımızda yanımızda olan ve bize destek olan kişilerin gerçek dostlarımız olduğunu belirtir.
Boş çuval dik durmaz." Bu atasözü, boş ve içeriği olmayan şeylerin ayakta duramayacağını, değerli ve işe yarar olmadığını ifade eder. İnsanlar için kullanıldığında, bilgi ve beceriye sahip olmayan, içi boş olan bir kişinin toplumda saygın bir yer edinemeyeceğini ve başarılı olamayacağını vurgular.
Atasözü Borca alışveriş yapan, hemen para ödemez ama ödemek zorundadır.
Sakla samanı, gelir zamanı Atasözünün Anlamı: Bir şeyi ihtiyaç olmadığında dahi saklamak, ihtiyaç anında kullanmak için faydalıdır. Önceden tedbir almanın, zor zamanlarda avantaj sağlayacağını vurgular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri