Bu versiyonlara baktığımızda Köroğlu`nun büyük ”Köroğlu” destanının baĢ kahramanı olduğunu görmekteyiz, ama bazı örneklerde Köroğlu doğa üstü güçleri olan destan kahramanı, bazı örneklerde bir hikaye ve hatta masal kahramanıdır.
Köroğlu; yiğit, adaletli, inançla dolu ideal bir insan profilidir. Azerbaycan'da çok yaygın olan "Koroğlu Efsanesi" ("Kor", Azeri dilinde kör demektir) ile büyük oranda benzeşir. Bu destana göre Köroğlu'nun asıl adı Ruşen Ali'dir. Babası Yusuf, Bolu Beyi'nin seyisidir.
Köroğlu 1574 – 1595 yılları arasında hükümdarlık yapan sultan III. Murat döneminde, Bolu'da yaşamış, Yeniçeri ocağında yetişmiş bir ordu şairidir.
Pertev Naili Boratav ve Cahit Öztelli'nin verdiği bilgilere göre âşık, bir Yeniçeri'dir.
Asıl adı Ruşen'dir. Köroğlu; yiğit, adaletli, inançla dolu ideal bir insan profilidir. Azerbaycanda çok yaygın olan "Koroğlu Efsanesi" ("Kor", Azeri dilinde kör demektir,) ile büyük oranda benzeşir. Köroğlu destanı Anadolu Türklüğünün yüreğinde yaşayan tutkularla, isteklerin, değerlerle inançların sembolüdür.
İlgili 36 soru bulundu
''Köroğlu değilem, ona tımsalam Hem Rustem-i Zal'am, hemi salsalam." Halk kahramanları Köroğlu ve Kiziroğlu Mustafa Bey'in kimlikleri tahrifata uğramıştır. Bu iki halk kahramanı da Kürt'tür. Evliya Çelebi ve Tebrizli Tarihçi Arakel bahsetmektedir. İkisi de Celali'dir.
Köroğlu, Zonguldak ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Koçaklama türünde söylediği şiirleriyle bilinen Köroğlu'nun yiğitçe seslenişlerinin bulunduğu savaş ve vuruşma sahnelerinin yer aldığı şiirlerinin yanında sevgi ve doğa güzelliklerini dile getiren şiirleri de vardır. Köroğlu şiirlerinde ahenkli, yalın bîr dil kullanılmış, Divan şiirinden etkilenmemiştir.
Yeniçeri ocağından yetişen bir şair. 1578-1590 arasındaki Osmanlı-İran savaşlarına katıldı. Bir tür ordu şairidir.
Hikayesi, bütün Türkiye'de ve Türk Cumhuriyetlerinde dillerde gezen, kendisi gönüllerde taht kurmuş olan, Türklüğün Alp tipini simgeleyen Köroğlu'nun henüz hiçbir yerde mezarı tespit edilememiştir.
Köroğlu'nu Kuzey Horasan'da doğmuş, İran Azerbaycanı'nda yaşamış ve İran şahlarından II. Abbas zamanında (1617-1648) Hoy-Erzurum yolu üzerinde eşkıyalık yapmış, Teke boyuna mensup bir Türkmen kabul etmiştir.
Bu sırada Kiziroğlu Mustafa Bey'in atı Ala Paça ile Köroğlu'nun atı Kırat da güreşmekteydi. Kiziroğlu Mustafa Bey geri baktı. Atı Ala Paça'nın Köroğlu'nun Kırat'ını yendiğini gördü. O da Köroğlu'nu yendi.
Halk şairlerimiz içerisinde kavganın, özgürlüğün sembolüdür.
Adını yüzlerce yıl öncesine dayanan bir Türk destanında adı geçen Köroğlu'ndan alan bu Anadolu ozanının gerçek adı Ruşen Ali'dir ve şair kimliği dışında verdiği mücadele ile birlikte özgürlüğün de sembolü haline gelmiştir.
Köroğlu'nun hem evlâtlığı hem en yakın arkadaşı hem de sakisi olan Ayvaz, olayların gelişmesinde oldukça etkin bir role sahiptir. Ayvaz ile ilgili kollarda başlıca yedi epizot bulunmaktadır: Ayvaz'ın Köroğlu tarafından kaçırılarak Çamlıbel'e getirilişi. Ayvaz'ın küserek tekrar yurduna dönmesi.
Köroğlu Destanı, kahramanı Ruşen Ali'nin ve babası Koca (Seyis) Yusuf'un Bolu Beyi ile olan mücadelelerini ele alır. Kahramanı 16 yüzyılda yaşamış halk ozanı Köroğlu'dur (Ruşen Ali). Bu destan Yaşar Kemal'in Üç Anadolu Efsanesi yapıtında yazına kazandırılmıştır.
Köroğlu'nun atı Kırat'ın ölmezliğine inanılır.
Destanın Türkmen varyantında yer alan çeşitli kollarda Köroğlu ve yiğitleri Türkmenistan'ın dört bir tarafına seferler düzenler. Sefere çıkılan yerlerin başında Kafkas coğrafyası gelir. Köroğlu ve yiğitleri Gürcistan'a, Azerbaycan'a ve Revan'a gider. Buralarda savaşırlar ve zaferler kazanırlar.
Köroğlu Destanı, kahramanı Ruşen Ali'nin ve babası Koca (Seyis) Yusuf'un Bolu Beyi ile olan mücadelelerini ele alır. Kahramanı 16. yüzyılda yaşamış halk ozanı Köroğlu'dur (Ruşen Ali). Bu destan Yaşar Kemal'in “Üç Anadolu Efsanesi” yapıtında edebiyatımıza kazandırılmıştır.
Tarihte; Bolu Beyi Padişahtan habersiz halka zulmeden biridir. Köroğlu ise Bolu Beyi'ne karşı durarak ezilen halkın yanında yer almış bir halk kahramanıdır. İlerleyen zaman içinde tarih içinde her ikisi de hak ettiği yerini bulmuştur.
Oyunculuk ve yönetmenlik çalışmalarının yanı sıra TOBAV (Devlet Tiyatro Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı) Genel Başkanlığı'nı yürüten Tamer Levent, 1984 yılında kurduğu Sanat Kurumu Deneme Sahnesinde drama çalışmaları başlatmıştır.
~ BENDEN SELÂM OLSUN BOLU BEYİNE ~ KÖROĞLU.
İlhan Berk Köroğlu destan stoacılık şiir.
Köroğlu Çamlıbel Aslanı filminde geçen Çamlıbel Geçidi Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde yer alıyor. Köroğlu, 1968 yapımı bir tarih ve macera tarzı Türk filmdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri