Kortizolun yüksek olduğu durumlarda hasta kilo alır, cildinde çatlaklar oluşur, kemik erimesi meydana gelir, ailesinde şeker hastalığı geçmişi olmadığı halde şekere bağlı iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar, tansiyon yüksekliği ve cildin incelmesi gibi sorunlar korzitol yüksekliğinin belirtileri arasında olabilmektedir.
Yüksek tansiyon, kan şekeri yüksekliği, hafıza ve konsantrasyon bozuklukları, depresyon, üst bacak ve üst kol kaslarında güçsüzlük, kemik kırılganlığında artış, halsizlik, kadınlarda adet düzensizliği ve tüylenme artışı, saç dökülmesi gibi bulgular da ortaya çıkabilir. 4.
Kortizol hormonunda aşırı yükselme vücut dokularında protein kaybına neden olur. Protein kaybı ise kaslarda zayıflıkla sonuçlanır. Vücudun çeşitli yerlerinde yağ dokusu birikintileri görülür. Özellikle yüzde birikmesi sonucu aydede yüzü ve omuzlar arasında birikmesi sonucu ise bufalo kamburu denilen durum ortaya çıkar.
Sindirim sorunları: Yüksek kortizol düzeyleri, sindirim sistemi üzerinde etkili olabilir ve mide bulantısı, karın ağrısı ve sindirim problemleri gibi belirtilere yol açabilir. Yüksek kan basıncı ve kalp sorunları: Kronik kortizol yüksekliği, kan basıncını artırabilir ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
Kortizol seviyesini düşürmeye çalışan bir kişi sağlıklı, dengeli beslenmeli ve şeker alımına dikkat etmelidir. Bitter çikolata, muz ve armut, siyah veya yeşil çay, yoğurt gibi yiyeceklerdeki probiyotikler, lifli besinler ve bol su içmek kortizol seviyelerini düşük tutmaya yardımcı olur.
İlgili 18 soru bulundu
TEDAVİ EDİLMEZSE...
Bu nedenle kortizol hormonunun aşırılığı gibi bir durumu tedavi etmemek hayati tehlike yaratıyor. Sendromunun prognozu çok kotu ve miyokard infarktusu, hipertansiyon, enfeksiyon veya kalp yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabiliyor.
Kortizon tedavisi boyunca uzak durulması gereken besin gruplarından biri de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten, başka bir deyişle çabuk sindirilen besinler uzak durmaktır. Dolayısıyla beslenme planından tüm meyve suları, beyaz un, şeker, patates, mısır, pirinç gibi yiyecekleri çıkarmak gerekir.
Kortizolun yüksek olduğu durumlarda hasta kilo alır, cildinde çatlaklar oluşur, kemik erimesi meydana gelir, ailesinde şeker hastalığı geçmişi olmadığı halde şekere bağlı iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar, tansiyon yüksekliği ve cildin incelmesi gibi sorunlar korzitol yüksekliğinin belirtileri arasında olabilmektedir.
B5 vitamininin, böbreküstü bezi veya diğer adıyla adrenal bezinden kortizol hormonu salgılanmasında ve beyindeki asetil kolin isimli çok önemli bir maddenin yapımında rolü vardır.
Kortizol Testi Normal Değerleri
İki farklı zaman aralığında gerçekleştirilen bu testlerin normal değerleri de farklılık gösterir. Sabahları yapılan testin değeri; 7,00-29,00 mg/dL, öğleden sonra yapılan testin değeri ise; 7,00-17,50 mg/dL olması gerekir.
Fazla kortizol vücudunuzun yaktığı kalori miktarını yavaşlatabilir. Metabolizmanın yavaşlaması sistemin çalışma biçimindeki bir değişiklik kilo alımı, tükenmişlik, depresyon, yüksek tansiyon veya tip 2 diyabet bağışıklık sisteminin yavaşlaması gibi potansiyel sorunlara neden olabilir.
Milyonda sadece 40-70 kişide görülen, Türkiye'de ise Sezen Aksu ve Türkan Şoray'ın hastalığı olarak hafızalara kazınan Cushing Sendromu, hastalık gibi stresli durumlara mücadele etmeyi kolaylaştıran kortizol hormonunun yüksek seviyede salgılanması sonucu meydana geliyor.
Bu kişilerde gövde fazla kilolu, kol ve bacaklar ince, yüz yuvarlak ve tombuldur. Akne ya da cilt enfeksiyonları, karında, uyluklarda ve göğüste mor çatlaklar, kolay morarabilen hassas bir cilt, ensede yağ toplanması, zayıf kaslar, sırt ağrısı, kemik ağrısı ve kemiklerde hassasiyet gibi belirtiler görülür.
Kortizol vücutta adrenal (böbrek üstü) bezlerde doğal olarak üretilen bir hormondur. Kortizon ise vücuttaki doğal kortizolün etkilerini taklit etmesi için dışarıdan sentetik olarak alınan bir hormondur.
Kortizol salınımının miktarı ve frekansı sirkadiyen ritme göre ayarlanmakta ve düzenlenmektedir. Kortizol konsantrasyonunun vücutta dolaşımı sabahları uyanmadan hemen önce maksimale ulaşmaktadır. Yani kortizolun gün içi miktarı ve frekansının en yüksek olduğu noktalardan birisidir.
Kortizol, böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde üretilen, vücudun strese gösterdiği tepkiyle ilişkili bir kortikosteroid hormondur. Kan basıncını ve şekerini artırır, kadınlarda kısırlığa neden olur ve bağışıklık sistemini baskılar.
Obesite de etkilidir. Sigaranın olumsuz etkilerine karşı vücudu korur. Sperm kalitesini artırır. Kortizol miktarını düşürür.
Kortizol glikoz taşıyıcılarının hücre yüzeyine doğru hareketini azaltarak insülinin glikozu hücre içine göndermesini de inhibe eder. Bunların hepsi, kanda yüksek miktarda glikoz bulunmasına neden olur. Kortizol düzeyinin yüksek olması, bağışıklık sistemini de kısmen durdurur.
Karın, göğüs ve baldırda da kıllanma olabilir, %35 hastada sivilce (akne) ve cilt yağlanması (sebore) vardır. Psikolojik Değişiklikler: Hastaların çoğunda depresyon, halüsinasyon, paranoya, manik davranışlar ve uyku bozuklukları olabilir.
Tükürük testinde gece geç saatlerde hastadan toplanan küçük bir tükürük örneği ile kortizol seviyesinin analiz edilmesi sağlanarak, hastalığın varlığı veya yokluğu belirlenebilir. *BT veya MR taramaları, tümörler gibi anormallikleri tespit etmek için hipofiz ve böbrek üstü bezlerinin görüntülenmesini sağlar.
Özellikle salınım ritmi nedeniyle Kortizol ve ACTH testleri için örnekler mutlaka 08:00-10:00 veya 16:00-18:00 saatleri arasında alınmalıdır.
Stres durumu kronikleşirse kalp damar hastalığı için risk oluşturmaya başlar. Stres anında adrenalin ve kortizol salgılanır. Bu da tansiyon yüksekliği, kan şekeri yüksekliği, insülin direnci, nabız artışına sebep olabilir diyen Medicana Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.
Örneğin tuzsuz ekmek kullanılmalıdır, soda tüketilmemelidir, hazır ve paketli ürünlerden kaçınılmalıdır. Kortizonun böbrek üzerinde sadece tuz tutma etkisi yoktur aynı zamanda potasyum atma etkisi de vardır. Bu nedenle kortizon kullanan kişilerde potasyum kayıpları çok görülür.
Kortizon kullanan hastaların tuz tüketimini azaltması gerekir. Bunun sebebi kortizonun böbreklerden tuzun geri emilimini arttırmasındandır. Ayrıca uzun süre kortizon tedavisi gören hastalarda kemik yıkımı fazlalaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri