Kortikosteroid tedavisi kesildikten sonra, böbrek üstü bezleri baskılanması aylarca devam eder. Bu dönemde stres durumlarında böbrek üstü bezi yetmezliği belirtileri olan iştahsızlık, bulantı, zayıflık, yorgunluk, ve nadiren tansiyon düşüklüğü ve şok ortaya çıkabilir.
Doktor genelde dozu hastalığa ve hastanın durumuna gerek belirler. Tedavi sonlandırılırken birden sonlandırılmaz, ilacın dozu günbegün düşürülerek tedavi sonlanır. Kortizon tedavisi sırasında ortaya çıkan yan etkiler genellikle tedavi bittikten 3 ay sonra kendiliğinden kaybolur.
Bir aydan uzun süre kortizon tedavisi, alanlarda aniden veya hızlı kesilmesiyle; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve tuz kaybıyla giden sürrenal (böbrek üstü bezi) yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle, kortizon yavaşça doz azaltılarak kesilmelidir.
Kortizon vücuttan idrar yolu ile atılır. Kortizol hormonları karaciğer tarafından etkisiz hale getirilir. Ardından dolaşım yolu ile böbreklerden süzülerek idrar yolu ile atılırlar.
Kortizon iğnelerinin etki süresi hastalığa göre değişir.
Eğer tam düzelme olmazsa birkaç hafta ya da ay sonra tekrar enjeksiyon yapılabilir. Ancak ilerlemiş diz kireçlenmesi için yapılmışsa etkisi geçici olabilir. Bu tür bir durumda 1-2 ay rahatlama olsa bile daha sonra şikayetler tekrarlayabilir.
İlgili 42 soru bulundu
İlacın azaltılması veya kesilmesi gerekiyorsa, mutlaka doktorunuza danışınız. Kortizon kesileceği zaman, doz yavaşça azaltılarak, doktor kontrolünde kesilmelidir. Hatta yıllarca kortizon kullanmak zorunda kalmış bir olgunun kortizonunun kesilmesi büyük bir tıbbi yanılgı ve sorumsuzluktur.
Kortizon kullanma süresi hastalığın başlangıcına ve kişiden kişiye değişebilmektedir. Özellikle 1-3 aylık zamanda, hastalığın artış gördüğü dönemlerde kullanılmaktadır. Uzman doktor hastalığın derecesine göre kullanım süresini belirler.
Kortizon kullanıyorsanız tuz tüketimini azaltmalısınız çünkü kortizon böbreklerden tuzun geri emilimini arttırır.
En baştan şunu belirtelim ki; Kilolarınızın suçlusu tek başına kortizon değildir. Kilo almanızı tetiklemesi için ; YÜKSEK DOZLARDA UZUN SÜRE KULLANMAK gerekir.Yani 1 haftalık kullanım kilo almanıza sebep olmaz.
Ödem ve Yüksek Tansiyon: Kortizon vücutta su ve tuz tutulumuna neden olur buna bağlı olarakta ödem ve tansiyon yükselmesi görülür. Su ve tuz tutulması özellikle böbrek, kalp yetmezliği ve hipertansiyon hastalarında belirgin sorunlar yaratabilir.
Antidepresan, doğum kontrol hapları ve kortizon içeren ilaçlar, cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir. Bunlarla birlikte, menopoz döneminde olan kadınlarda cinsel isteksizlik görülme oranı da oldukça yüksektir.
Kortizon, bağışıklık sistemini baskıladığı için tedavi sürecinde enfeksiyon riski oluşturur. Bu nedenle özellikle aktif enfeksiyon kuşkusu olan kişilerin kortizon kullanımı konusunda dikkatli olmaları önerilir. Tüberküloz (verem) gibi ciddi enfeksiyonlarda ise kortikoid alımından kesinlikle kaçınılmalıdır.
Yani kan şekerini yükseltmesi nedeniyle hastalarda kilo alımı en sık görülen ve istenmeyen etkidir. Doğru diyet, tuz ve şekerden fakir beslenme, yeşillikleri öğünlerde daha sık tüketme ve günlük yeterli hareket miktarı ile kortizonun neden olduğu yan etkiler düzeltilebilir.
Kortizonlu ilaç kullanan bireylerde günlük aktiviteler artırılmalı, mümkünse spor yapılmalıdır. Tempolu yürüyüş kortizonun yan etkilerini oldukça hafifletmektedir.
3. Kas iskelet sistemi üzerine etkileri: Kortikosteroid tedavisi sırasında gerekli önlemler alınmazsa hastaların yaklaşık yarısında kemik erimesi (osteoporoz) görülür. Kemik erimesi yıllar içerisinde bulgu verebilir. Ancak en belirgin kaybın tedavinin ilk 6-12 ayında gelişmekte olduğu akılda tutulmalıdır.
Tuz alımının sınırlandırılması ve bazı durumlarda tamamen engellenmesi önem taşır. Ayrıca kahvenin azaltılmasında da fayda vardır, çünkü kortizonlu ilaçlarla birlikte tüketilen kahve çarpıntı ve uykusuzluğa neden olur.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır.
Kortizonun ciddi yan etkileri ise: Alerjik reaksiyon: Ciltte döküntü, kaşıntı ve yüz, dudak, dilde şişme gibi semptomlar alerjik reaksiyona bağlı gelişebilir. Sıvı ve elektrolit dengesizlikleri: Vücutta sıvı tutulması ve ödem görülebilir. Kalp yetmezliği gelişebilir.
Kortizon içeren ilaçlar
Antialerjik, bağışıklık baskılayıcı, iltihap kurutucu olarak kullanılan ilaç grubudur. Düzenli ve uzun süreli kullanımında vücutta ödem birikmesine, su toplamaya sebep olarak kilo artışına neden olabilir.
Kalsiyumdan zengin beslenilmelidir. Süt, yoğurt, tuzsuz peynir, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengin kaynaklardır. Fiziksel aktivite arttırılmalıdır. Şekerli besinlerden, tatlılardan, aşırı yağlı besinlerden, paketli ürünlerden uzak durulmalıdır.
-Kortikosteroidlerin vücutta tuz ve su tutucu etkileri tansiyonu yükseltir. Bu etkiden korunmak için özellikle tuzsuz diyet yapılmalıdır.
İnhalasyon yolu ile kortizon kullanımında görülen en sık yan etkiler boğazda “pamukçuk” veya tıp adı ile “kandidiyazis” isimli mantar enfeksiyonu ile seste boğuklaşma ve kısılmadır.
Kortizon, bazı sağlık sorunlarının tedavisini desteklemek adına kullanılır. Ancak, kortizonun ömür boyu sürekli kullanılması genellikle tavsiye edilmemektedir. Kortizonun uzun süreli kullanımı ciddi yan etkilere neden olabilir ve vücutta hormonal dengeyi bozabilir.
Kortizon; antialerjik, bağışıklığı baskılayan ve iltihap kurutucu etkileri olan bir ilaçtır. Vücutta iltihabın birikmesini engeller. Azlığında vücutta iltihap görülmesi artar. Kişinin vücudunda kortizon üretimi yeterli miktarda yapılmadığında, kortizon yüklemesi dışarıdan yapılmaktadır.
PREDNOL birden kesilmemeli, aşamalı olarak doz azaltılarak tedavi sonlandırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri