Romatolojik hastalıkların tedavisinde özellikle son 10 yıldır yaşanan değişim göz kamaştırıcı boyutlardadır. Halk arasında 'iltihaplı romatizma' olarak bilinen özellikle romatoid artrit, ankilozan spondilit, sistemik lupus ve Behçet hastalığı bu hastalıkların ilk akla gelenleridir.
Astım-KOAH hastalarında genellikle atak dönemlerinde, bir-iki hafta süreyle verilen tablet kortizon tedavisi, hayat kurtarıcıdır. Astımlılara reçete edilme sıklığı %10-15 dolaylarındadır.
Kortizon, bağışıklık sistemini baskıladığı için tedavi sürecinde enfeksiyon riski oluşturur. Bu nedenle özellikle aktif enfeksiyon kuşkusu olan kişilerin kortizon kullanımı konusunda dikkatli olmaları önerilir. Tüberküloz (verem) gibi ciddi enfeksiyonlarda ise kortikoid alımından kesinlikle kaçınılmalıdır.
Öncelikle kortizon bağışıklık sistemini baskılar ve iltihaplanmayı azaltır. Bu özellikleri nedeniyle astım, romatoid artrit gibi inflamatuar hastalıkların yanı sıra alerjilerin tedavisinde kullanılır. Bununla birlikte bağışıklık sisteminin baskılanması enfeksiyonlara karşı hassasiyeti arttırabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Kortizon tedavisi boyunca uzak durulması gereken besin gruplarından biri de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten, başka bir deyişle çabuk sindirilen besinler uzak durmaktır. Dolayısıyla beslenme planından tüm meyve suları, beyaz un, şeker, patates, mısır, pirinç gibi yiyecekleri çıkarmak gerekir.
Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.
Genellikle kortizon iğnesinin etkisi birkaç saat ila birkaç gün arasında devam eder. Ancak, bazı durumlarda etkinin daha uzun sürebileceği de görülebilir. İğnenin etkisi, kişinin sağlık durumu ve tedavi edilen duruma bağlı olarak değişebilir.
Kortizon, normalde böbrek üstü bezinden salınan bir hormondur. Dışardan kortizon alımı, buradan salınan kortizonu baskılar be böbrek üstü bezinde geçici fonksiyon azalmasına neden olur.
Bu koşullara uyulduğu takdirde eklem içine veya eklem çevresine yapılan kortizon enjeksiyonları çok etkili bir tedavi yöntemi olup, diğer ilaçlarla ve fizik tedavi yöntemleriyle birlikte uygulanabilir.
Kortizon, faydalarının yanı sıra uzun süreli ve gereğinden fazla kullanıma bağlı olarak yan etkilere neden olabilir. Kortizon etkili bir ilaçtır ancak aynı zamanda uyku bozuklukları, ödem, iştah artışı ve kilo alma, katarakt, çocuklarda büyüme geriliği, akne, ciltte kuruluk ve incelme gibi birçok yan etkiye sahiptir.
Bu nedenle kortizon kullanan bireylerin tuzu azaltıp potasyumdan zengin meyve ve sebzelerden zengin beslenmesi gerekir. Kortizon kalsiyumun emilimini azalttığı için kemik sorunlarının önlenmesi için süt, peynir, yoğurt ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimleri artırılmalıdır.
Kortizon saç dökülmesi yapar mı ? Kortizonun uzun vade kullanımı neticesinde saç dökülmesine neden olduğu bilinmektedir. Fakat yine de saç dökülmesi konusunda panik olmanız gerekmez. Önerilen dozda, kısa süreli ve sık tekrar etmeden kullanılan kortizon saç dökülmesine neden olmaz.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır. Kortizon kullanan hastalar, doyduklarını anlayamadıklarından yakınırlar.
Bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Ortalama öneri günde 2 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyvedir. Potasyum içeriği yüksek olan besinler tercih edilmelidir. Bunlar muz, ıspanak, yogurt, domates, kurubaklagiller, kuru meyveler vb besinlerdir.
Nefes darlığı, kol ve bacaklarda şişme, artmış nabız kalp yetmezliği belirtileri arasındadır. Kortizon yüksek tansiyona da yol açabilir. Kas ve Kemik Problemleri: Kortizon, kas güçsüzlüğüne ve tendon yırtığına neden olabilir. Kemik erimesi ve omurga kemiklerinde kırık da kortizonun ciddi yan etkileri arasındadır.
3. Kas iskelet sistemi üzerine etkileri: Kortikosteroid tedavisi sırasında gerekli önlemler alınmazsa hastaların yaklaşık yarısında kemik erimesi (osteoporoz) görülür. Kemik erimesi yıllar içerisinde bulgu verebilir. Ancak en belirgin kaybın tedavinin ilk 6-12 ayında gelişmekte olduğu akılda tutulmalıdır.
Tablet formunun, vücudumuzdaki kortizon hormonunun hergün salgılandığı erken saatlere uygun olarak, sabah erken alınması gereklidir. Mide asidini arttırıp, ülsere yol açmaması için, tok alınması önemlidir.
PREDNOL-L enjeksiyon için beyaz toz ve çözücü formundadır. Metilprednisolon sodyum süksinat etkin maddesini içerir. Kortikosteroidler adı verilen bir ilaç sınıfına dahildir.
Sigara bırakılmalıdır, alkol ve kafein kısıtlanmalıdır.
Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır, bu nedenle beslenmenize dikkat ederek fazla kilo almamalısınız. Yiyecekleriniz yağ, şeker ve undan fakir olmalıdır.
ENJEKSİYON GÜNÜ:
İşlem sonrası bir süre banyo yapmamanız daha iyi olacağından banyo yapılıp gelinmesi önerilir.
Kortizon; antialerjik, bağışıklığı baskılayan ve iltihap kurutucu etkileri olan bir ilaçtır. Vücutta iltihabın birikmesini engeller. Azlığında vücutta iltihap görülmesi artar. Kişinin vücudunda kortizon üretimi yeterli miktarda yapılmadığında, kortizon yüklemesi dışarıdan yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri