Kortizon vücuttan idrar yolu ile atılır. Kortizol hormonları karaciğer tarafından etkisiz hale getirilir. Ardından dolaşım yolu ile böbreklerden süzülerek idrar yolu ile atılırlar.
Tedavi sonlandırılırken birden sonlandırılmaz, ilacın dozu günbegün düşürülerek tedavi sonlanır. Kortizon tedavisi sırasında ortaya çıkan yan etkiler genellikle tedavi bittikten 3 ay sonra kendiliğinden kaybolur. Kimi hastalarda bu süre 1-2 yılı bulabilmektedir. Vücut kısa süre içerisinde dengesini yeniden bulur.
Bu yan etkilerin çoğu uzun süreli ve nispeten yüksek doz kullanımla ilişkilidir. Değişik gerekçelerle 10 yıldan daha uzun süre kortizon kullanan hastalar vardır. Kısa süreli kullanımlarda ilacın kesilmesi ile birlikte yan etkilerin düzelmesi beklenir, tamamına yakını da düzelir.
Bir aydan uzun süre kortizon tedavisi, alanlarda aniden veya hızlı kesilmesiyle; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve tuz kaybıyla giden sürrenal (böbrek üstü bezi) yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle, kortizon yavaşça doz azaltılarak kesilmelidir.
En baştan şunu belirtelim ki; Kilolarınızın suçlusu tek başına kortizon değildir. Kilo almanızı tetiklemesi için ; YÜKSEK DOZLARDA UZUN SÜRE KULLANMAK gerekir.Yani 1 haftalık kullanım kilo almanıza sebep olmaz.
İlgili 45 soru bulundu
Kortizon Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Günlük tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır: tuz vücutta ekstra ödem oluşumuna sebep olabilir. Bununla beraber günlük alınması gereken sodyum miktarını artıracağından potasyum ve sodyum dengesi arasında çok daha ciddi bir farklılık yaratabilir.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır.
Yani kan şekerini yükseltmesi nedeniyle hastalarda kilo alımı en sık görülen ve istenmeyen etkidir. Doğru diyet, tuz ve şekerden fakir beslenme, yeşillikleri öğünlerde daha sık tüketme ve günlük yeterli hareket miktarı ile kortizonun neden olduğu yan etkiler düzeltilebilir.
Kortizon kullanıyorsanız tuz tüketimini azaltmalısınız çünkü kortizon böbreklerden tuzun geri emilimini arttırır.
Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.
Kortizon kullanma süresi hastalığın başlangıcına ve kişiden kişiye değişebilmektedir. Özellikle 1-3 aylık zamanda, hastalığın artış gördüğü dönemlerde kullanılmaktadır. Uzman doktor hastalığın derecesine göre kullanım süresini belirler.
Uzun süreli kortizon tedavileri kaslarda erimeye yol açabilir. Bu durum özellikle kol,bacak ve gövde kısımlarında daha fazla olur. Kortizon tedavisi tüberküloz mikrobunun yeniden aktifleşmesine sebep olabilir.
Antidepresan, doğum kontrol hapları ve kortizon içeren ilaçlar, cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir. Bunlarla birlikte, menopoz döneminde olan kadınlarda cinsel isteksizlik görülme oranı da oldukça yüksektir.
Bitter çikolata, muz ve armut, siyah veya yeşil çay, yoğurt gibi yiyeceklerdeki probiyotikler, lifli besinler ve bol su içmek kortizol seviyelerini düşük tutmaya yardımcı olur. Kötü bir gece uykusu veya daha uzun süreli uyku yoksunluğu, kan dolaşımında artan kortizol seviyelerine yol açar.
Tuz alımının sınırlandırılması ve bazı durumlarda tamamen engellenmesi önem taşır. Ayrıca kahvenin azaltılmasında da fayda vardır, çünkü kortizonlu ilaçlarla birlikte tüketilen kahve çarpıntı ve uykusuzluğa neden olur.
3. Kas iskelet sistemi üzerine etkileri: Kortikosteroid tedavisi sırasında gerekli önlemler alınmazsa hastaların yaklaşık yarısında kemik erimesi (osteoporoz) görülür. Kemik erimesi yıllar içerisinde bulgu verebilir. Ancak en belirgin kaybın tedavinin ilk 6-12 ayında gelişmekte olduğu akılda tutulmalıdır.
Ortalama öneri günde 2 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyvedir. Potasyum içeriği yüksek olan besinler tercih edilmelidir. Bunlar muz, ıspanak, yogurt, domates, kurubaklagiller, kuru meyveler vb besinlerdir. Kalsiyumdan zengin beslenilmelidir.
Kortizon tablet kullanımı kesileceği zaman, dok torununuza danışarak, doz azaltarak, yavaş kesilmesi gerekir. Birden kesilmesi durumunda, halsizlik, bitkinlikle başlayan can sıkıcı belirtiler ortaya çıkabilir.
-Kortikosteroidlerin vücutta tuz ve su tutucu etkileri tansiyonu yükseltir. Bu etkiden korunmak için özellikle tuzsuz diyet yapılmalıdır.
Kortizon, vücutta böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Bu hormonun bağışıklık sistemini baskılayıcı, iltihaplanmayı yani inflamasyonu azaltıcı etkisi bulunur.
Kortizon vücutta su ve tuz tutulumuna neden olur buna bağlı olarakta ödem ve tansiyon yükselmesi görülür. Su ve tuz tutulması özellikle böbrek, kalp yetmezliği ve hipertansiyon hastalarında belirgin sorunlar yaratabilir.
PREDNOL kullandığınızda ciddi bir enfeksiyon geçirmeniz daha olası hale gelebilir. tür bir yan etki nadir görülür ancak ciddi olabilir. • Pankreatit, kusmayla birlikte de olabilen sırtınıza yayılan karın ağrısı, şok ve bilinç kaybı. ve hassas damarlardır.
Kortizon, bağışıklık sistemini baskıladığı için tedavi sürecinde enfeksiyon riski oluşturur. Bu nedenle özellikle aktif enfeksiyon kuşkusu olan kişilerin kortizon kullanımı konusunda dikkatli olmaları önerilir. Tüberküloz (verem) gibi ciddi enfeksiyonlarda ise kortikoid alımından kesinlikle kaçınılmalıdır.
Kortizon kullanan bireylerde kan şekeri yüksek seyrettiği için hızlı sindirilen besinlerden uzak durulmalıdır. Beyaz un, şeker, patates (sıcak şekilde), meyve suları (taze olsa dahi), gazlı içecekler, pirinç, mısır, şekerli besinler, bazı meyveler (incir gibi) bu besinlerden bazılarıdır.
YÜKSEK DOZ, UZUN SÜRE
Sadece bir veya iki kez uygulanan kortizon iğnelerinin veya yalnızca birkaç hafta süreyle tatbik edilen kortizon haplarının uzun süreli bir kilo problemine yol açması kolay değildir. Kortizon tedavileri ancak çok yüksek dozlarda ve uzun süreli uygulandıklarında kilo aldırırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri