"Lavanta çayı ne zaman içilir?" derseniz hazırladığınız bu çayı aç karnına ya da akşam yemeklerinden en az 2 saat sonra içebilirsiniz. Günde 1 fincandan fazla içmemeye, aşırıya kaçmamaya da dikkat etmeyi unutmayın, bizden hatırlatması.
Lavanta çayı kullananlar bu şifa deposu bitki çayını ideal oranda tüketmelidir. Yemeklerden sonra bir süre geçmesi beklenip içilmesi tavsiye edilmektedir. Günde bir bardak içmek, stresi azaltmak için yeterli olacaktır. Uzun süre devamlı şekilde tüketilmemeli, belirli periyotlarla ara verilmelidir.
Günde 1 fincan içilmesi yeterli olup fazla tüketilmesi halinde yarardan çok zarar getirecektir. Özellikle lavanta çayı faydaları için kısa sürede sonuç almak adına bu bitki çayının bardak bardak içilmemesi gerekmektedir.
Lavanta çayını gün içinde en fazla 1 fincan tüketebilirsiniz. Özellikle yemeklerden 1-2 saat sonra içilmesi tavsiye edilmektedir.
Yatmadan önce tüketilen bir fincan lavanta çayı, uykuya geçiş sürecini kolaylaştırır. Bu, kişilerin çok daha dinç ve zinde uyanmasını mümkün hâle getirir. Tüm bunların yanı sıra lavanta çayının bir ilaç olmadığı unutulmamalıdır. Bu içecek, herhangi bir hastalığın tedavisi için kullanılmamalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Kasların ve eklemlerin iltihaplanmasını azaltarak ağrıyı hafifletir. Soğuk algınlığı ve gripten kurtulmaya yardımcı olduğundan özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilmektedir. Kan pıhtılaşması riskinin azaltılmasına yardımcı olduğundan kalp hastalıklarında önleyici rol üstlenir.
Lavantanın ödem attırıcı özelliği bulunur. Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen ödemlerin atılması için lavanta yağı ödem bölgesine sürülebilir. Lavanta çayı içilerek, vücudun genelinde var olan ödemin atılması sağlanabilir.
Burun akıntısına karşı lavantadaki daha birçok etkin madde görevlidir. Romatizma ve romatoid artirit şikâyetlerine bağlı ağrıların alınmasında etkilidir. Lavanta içerdiği etkin maddeler bakımından prostaglandin inhibitörüdür.
Lavanta çayı, hem kan dolaşımının sağlıkla sürmesini sağladığından hem de vücudu toksinlerden arındırabildiğinden kış hastalıklarına karşı vücut direncini artırıyor, var olan grip, nezle gibi hastalıkların da daha hızlı iyileşmesine destek oluyor.
Doğru ve yeterli miktarda tüketilen lavanta çayı, spazm önleyici özelliği ile mide ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. Buna ek olarak kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik semptomlarının tedavisinde de aktif rol oynar.
Lavantada kan sulandırma özelliği vardır. Bu durum kalp hastalarını yakından ilgilendirmektedir. Eğer doktor tarafından önerilen kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, lavanta çayı ya da yağını kullanmanız önerilmez.
Lavanta çayının rahatlatıcı ve sakinleştirici etkileri bulunmaktadır. Regl sancılarına karşı kasları gevşeterek ağrıyı azaltabilir. Lavanta çayı aynı zamanda stres ve gerginliği azaltarak, regl dönemindeki duygusal dalgalanmaları dengede tutmaya da yardımcı olabilir.
Bir fincan su için genellikle bir çay kaşığı lavanta kullanmanız yeterli olacaktır. Dinlenmiş suyu kuru lavanta çiçeklerinin üstüne dökün ve 5-10 dakika kadar demleyin. Demlendikten sonra çiçekleri süzebilir, içine bal veya limon ekleyerek tüketebilirsiniz.
Lavanta yağı, anksiyete başta olmak üzere stresi yatıştırabilen, baş ağrısına ve migrene iyi gelir. Linalool bileşiği ile kaygıyı ve kan basıncını azaltabilen lavanta yağının faydaları şunlardır: Akne, yara izi, egzama, sedef ve kuru ciltler için onarıcıdır. Böcek ısırmaları, yanık ve kesikler için iyileştiricidir.
Çünkü lavanta suyunun saç rengi üzerindeki etkisi değişkendir. Sarı ve açık tonlardaki saç renklerini bir ton açtığı görülmüştür. Ancak doğal siyah ve siyah boyalı saçların rengini açma konusunda başarılı sonuçlar görülmemiştir.
Lavanta çayının antienflamatuar özelliği, düzenli tüketildiği takdirde vücuttaki iltihabın önemli ölçüde azalmasına katkı sağlar. Vücuttan oluşan iltihaplardan kaynaklanan ateşlenme ve enfeksiyon gibi hastalıklar gözle görülür ölçüde iyileşir.
Kalp çarpıntısına iyi gelen doğal bitki ve çaylar arasında melissa ve lavanta çayı da bulunur. Uykusuzluk için de önerilen melissa çayıyla birlikte lavanta çayı tüketimi kalp çarpıntısı etkilerini azaltabilir.
Lavanta çayı adet sancısına iyi gelen ve adet döktürücü etkisi olan çaylardan biridir.
Lavanta çayının düzenli tüketilmesi cilt üzerinde meydana gelen döküntü ve kızarıkların iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yaşa bağlı olarak meydana gelen kırışıkların azalmasına da yardımcı olur. Mide sorunları, kişilerin günlük hayatlarını olumsuz etkileyen sağlık sorunlarıdır.
Dr. Lavender lavanta kesesi 22 gr kurutulmuş lavanta çiçeği dolap içi kurutulmuş lavanta kokusu %100 doğal lavanta (lavandula angustifolia) çiçeği ihtiva eder, hoş kokulu ve sağlıklıdır.
Lavanta ; Stresle ilgili baş ağrılarında etkili bir iyileştiricidir.İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır.Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.
Son olarak mesela 2 yemek kaşığı lavantayı, 1 litre kaynamış suda 20 dakika demleyip, bu suyu son banyo suyunuz olarak kullanabilirsiniz.
Kaynamış bir bardak suyun içine kurutulmuş lavanta atıp yaklaşık 5 dakika kadar demlendikten sonra hazırladığınız suyu süzebilirsiniz. Süzülen lavanta suyunu bir kâseye aktarabilir ya da sprey şişesine doldurabilirsiniz. Ardından hazırladığınız bu bitki suyunu günde 2 ya da 3 kez saçınıza uygulamalısınız.
Taze çiçeksi bir tada, parfümlü güçlü bir aromaya sahiptir. Lavanta çayınızın tadını zenginleştirmek için demlerken içine bir iki dilim taze zencefil, birkaç tane kakule çekirdeği ve biraz bal katın.
Sivilceler, astım, bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşiminde de yer alan lavanta bitkisi bahsedilen hastalıkların bitkisel olarak tedavisinde kullanılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri