Kortizonlu kremler hekim tarafından günde 1 veya 2 kez olmal üzere 7-15 gün süreyle kullanılacak şekilde önerilir. Uzun süreli kullanımlarda ise aralıklı kullanım biçimleri önerilir. Bu kullanım şekilleri 5 gün kullanım, 2 gün ara ya da 2 hafta kullanıp bir hafta ara gibi periodları içerir.
Kortizonlu krem ya da pomatlar hastalığınıza uygun teşhisle verilmişse çok kısa sürede sorunların yok olmasını sağlarlar ancak uzun süre kullanılırlarsa cildi inceltir ve dış etkilere daha açık bir hale getirebilirler. Bu nedenle kortizonlu merhemler sadece lezyon üstüne sürülür, geniş alanlara yayılmazlar.
Kortizon kullanma süresi hastalığın başlangıcına ve kişiden kişiye değişebilmektedir. Özellikle 1-3 aylık zamanda, hastalığın artış gördüğü dönemlerde kullanılmaktadır. Uzman doktor hastalığın derecesine göre kullanım süresini belirler.
Kortizonlu kremler doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Kortizonlu kremleri bir nemlendirici krem gibi düşünmek doğru değildir. Günde bir kez, ince bir tabaka halinde veya doktorunuzun tarif ettiği gibi kullanmak en doğrusudur.
Kortizon, vücutta inflamasyonu azaltmak ve bağışıklık sistemini baskılamak için kullanılan bir ilaçtır. Kortizonun etki süresi, kullanım şekline ve dozajına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle kortizonun etkileri hemen başlar ve kısa süreli kullanımlarda hızla ortaya çıkar.
İlgili 42 soru bulundu
Egzama üzerine kortizonlu kremleri, yalnızca alevlenmenin ilk belirtilerinde ve tamamen çözülene kadar uygulayın. Atopik dermatit lezyonları üzerinde etki elde etmek ve kaşıntıyı hızla gidermek için günde bir defa uygulama yeterlidir.
Kortizonlu kremleri biz tedavi için kullanırken, bazen hastalar kozmetik nedenlerle kullanır. Oysa bu bir ilaçtır. Biz kısa süreli sadece tedavi amaçlı kullanırız. Kozmetik bir krem değil leke açıcı olarak kullanıldığında ciltte kıllanma, deride incelme, kılcal damarlarda artış meydana getirebilir."
3 aydan uzun süreli ve 5mg ve üzerinde kortizon kullanımı, kortizona bağlı osteoporoza neden olur. Kortizona bağlı osteoporozdan korunmak için, yeterli düzeyde vitamin D ve kalsiyum almak gerekir.
Kortizon çoğunlukla bir lokal anestezik ile karıştırılarak uygulanır. Lokal anestezik hızlı etkili bir ağrı kesicidir, sinir uçlarını uyuşturur. Böylece iğne yapıldıktan birkaç dakika sonra ağrı kesici etki başlar. Kortizonun iltihap azaltıcı etkisi ise biraz daha geç, genelde birkaç gün sonra ortaya çıkar.
Kortizon ve leke kremleri
Leke kremleri de sivilce izlerini geçirme konusunda etkilidir.
Kortizon vücutta doğal olarak salgılanan bir hormondur.
Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir. İnsan vücudunda ölüm anına kadar kortizon hormonu salgılanır.
Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.
Cilt problemleri: Egzama türleri arasında yer alan atopik ve seboreik dermatit formlarında kortizon içerikli krem, losyon şeklindeki ilaçlar kullanılabilir. Ek olarak pemfigus ve sedef hastalığı (psöriazis) tedavisinde de kortizon verilebilir.
Kortizon içermeyen kremler pimekrolimus ve takrolimus atopik dermatit tedavisinde kullanılan diğer ilaçlardır. Kortizonlu ilaçlarda görülen yan etkilere yol açmazlar. Yüz gibi hassas deri bölgelerinde kullanılabilirler.
Kortizon vücuttan idrar yolu ile atılır. Kortizol hormonları karaciğer tarafından etkisiz hale getirilir. Ardından dolaşım yolu ile böbreklerden süzülerek idrar yolu ile atılırlar.
1. Uygun kullanım şekli: Kortikosteroidlerin sabah erken saatlerde alınması vücuttaki hormon dengesinin bozulmaması açısından önemlidir. Kortikosteroid dozunu azaltarak kesmek vücudun hormon dengesini sağlamak için faydalıdır.
Kortizon; antialerjik, bağışıklığı baskılayan ve iltihap kurutucu etkileri olan bir ilaçtır. Vücutta iltihabın birikmesini engeller. Azlığında vücutta iltihap görülmesi artar. Kişinin vücudunda kortizon üretimi yeterli miktarda yapılmadığında, kortizon yüklemesi dışarıdan yapılmaktadır.
İlacın azaltılması veya kesilmesi gerekiyorsa, mutlaka doktorunuza danışınız. Kortizon kesileceği zaman, doz yavaşça azaltılarak, doktor kontrolünde kesilmelidir. Hatta yıllarca kortizon kullanmak zorunda kalmış bir olgunun kortizonunun kesilmesi büyük bir tıbbi yanılgı ve sorumsuzluktur.
Antidepresan, doğum kontrol hapları ve kortizon içeren ilaçlar, cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir. Bunlarla birlikte, menopoz döneminde olan kadınlarda cinsel isteksizlik görülme oranı da oldukça yüksektir.
Kortizonlu kremlerin dermatolog tarafından önerildiği şeklin dışında bilinçsiz şekilde kullanılması sonucunda öncelikle deride yanma hissi, kaşıntı, kuruluk, kızarıklık, damarlanma, deride incelme hissi, morluk ve bazen kıllanma artışı ortaya çıkabilir.
3. Kas iskelet sistemi üzerine etkileri: Kortikosteroid tedavisi sırasında gerekli önlemler alınmazsa hastaların yaklaşık yarısında kemik erimesi (osteoporoz) görülür. Kemik erimesi yıllar içerisinde bulgu verebilir. Ancak en belirgin kaybın tedavinin ilk 6-12 ayında gelişmekte olduğu akılda tutulmalıdır.
Kortizon, vücutta böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Bu hormonun bağışıklık sistemini baskılayıcı, iltihaplanmayı yani inflamasyonu azaltıcı etkisi bulunur. Kortizon ilaçları da kortizon hormonuna benzer kimyasal özellikler gösteren ilaçlardır.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır. Kortizon kullanan hastalar, doyduklarını anlayamadıklarından yakınırlar.
Bu akneler neden mi oluşuyor? Çünkü kortizon, yağ bezlerinin enflamasyona ve iltihaplanmaya daha açık bir hale gelmesine neden oluyor. Bunun sonucunda da vücudumuzda yağ bezlerinin daha yoğun olduğu bölgelerde sivilceler oluşuyor.
Krem alerjisi genellikle kendini cilt üzerinde meydana gelen kızarıklıklar ve yanma hissi ile ortaya çıkar. Bir kremi sürdükten sonra alerji belirtileri gösteriyorsanız kremi sürmeyi hemen bırakmalısınız. Genellikle kimyasal içerikli kremler ciltte alerji yapabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri