Bu nedenle hava tahminlerinde hissedilen sıcaklık değerleri hesaplanırken bu etkenler dikkate alınır. Yazın nem oranının yüksek olduğu yerlerde hava sıcaklığını olduğundan daha yüksek hissederiz.
Havadaki nem miktarının fazla olması, insanı bunaltır. Nem, daha fazla ısı algılamamıza yol açar. Örneğin 32 derece sıcaklık ve yüzde 70 nemli havada hissedeceğimiz sıcaklık 41 derece olacaktır.
Sıcak havalarda yüksek nem olduğu zaman hissedilen sıcaklık daha yüksek olur, örneğin hava sıcaklığı 32 derece olduğu gün nem %90 ise hissedilen sıcaklık 50 derecedir, nem %70 ise hissedilen sıcaklık 41 derecedir.
Yüksek nem oranı nefes darlığına sebep olabiliyor
Nem oranı yükseldiğinde, hissedilen sıcaklık oranı da artmaktadır. Yüksek nemin olduğu havalarda, ciltte buharlaşma yavaşladığından, vücut yeteri kadar soğuyamamakla birlikte kişi nefes almakta zorlanır ve bunalmaya başlar.
Yazın nem oranının yüksek olduğu yerlerde hava sıcaklığını olduğundan daha yüksek hissederiz. Ter vücuttan ısı alarak buharlaşırken vücudun soğumasına yardım eder. Eğer ortamdaki nem oranı yüksekse buharlaşma daha yavaştır.
İlgili 35 soru bulundu
nem de sadece tropiklerdeki sıcak havada bulunur. Soğuk havada ise çok az nem vardır. Aynı zamanda su buharı molekülleri, havada çok daha fazla bulunan azot (yüzde 78) ve oksijen (yüzde 21) gibi gazların moleküllerinden daha iyi bir ısı ileticisi de değil. Görüldüğü gibi havanın ısı iletkenliği nemle ilişkili değil.
Yüksek nem oranının terlemeye yol açtığı çoğu insanın bildiği bir şeydir. Tüm bu durumlara dikkat edildiği zaman ise yüksek nemden uzak durulması gerektiği de görülür.
Yüksek sıcaklık ve nemin etkisiyle vücut terleme yoluyla su ve tuz kaybetmektedir. Kanın koyulaşmasına neden olan su ve tuz kaybının karşılanabilmesi, özellikle kalp sağlığı bakamından önem taşımaktadır. Ancak gereğinden fazla sıvı tüketimi vücudun tuz dengesini bozarak ritm bozukluklarına neden olabilmektedir.
Nemli havanın kendi içinde pek çok olumsuz sonucu doğurduğu görülürken kuru havanın ise nemli havaya nazaran daha sağlıklı olduğu bilgisine ulaşılması ise mümkündür. Nemli ortamlarda nem alma cihazı ile ortamın kuru hava ortamına dönüştürülmesi kolaydır.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Deniz olan bölgelerde ise en çok şikâyet edilen konuyu yüksek nem ve rutubet oranı oluşturuyor. Genel olarak bakıldığında denizlerin olduğu şehir ve bölgelerde yüksek rutubet oranı bulunuyor. Antalya, Adana, İzmir, Mersin şehirleri nemden bunalan şehirlerarasında yer alıyor.
Nem gündüzleri ısıyı tutar, geceleri ısı kaybını önler. Bu yüzden, günlük sıcaklık farkının en yüksek olduğu yerler nemin düşük olduğu çöller, en düşük olduğu yerler nemli ve suyun olduğu yerlerdir.
1 m3 havanın içindeki nemin gram cinsinden ağırlığına mutlak nem denir. Mutlak nem miktarı, sıcaklıkla doğru orantılı olarak artar (Aras ve diğerleri, 2001:75). 1 m3 veya 1 kg havanın içinde, gram cinsinden bulunan su buharına mutlak nem denir.
Bir yerde yağış olabilmesi için bağıl nem %100 'ü aşması gerekir. Sıcaklık artarken mutlak nem aynı şekilde artmıyorsa; bağıl nem azalır. ***Bağıl nem azaldıkça buharlaşma artar. Yükseklere çıkıldıkça sıcaklık azalır ve bağıl nem artar.
Bağıl nem sıcaklık ile ters orantılıdır aynı zamanda bağıl nem çöl gibi kurak yerlerde az, ekvatoral bölge ve deniz kıyıları gibi yerlerde fazladır.
İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
En yüksek nem oranı ülkemizde Karadeniz kıyılarındadır. Türkiye'nin en yüksek nem oranına sahip ili Rize'dir.
Nemin artmasının yarattığı en büyük tehlike insanların terlemesini önlemesi. Sıcaklara karşı vücudun iki önemli savunma mekanizması var. Bunlardan bir tanesi derideki damarların genişlemesi, diğeri ise deri vasıtasıyla vücuttan su atılması. Nem arttığı zaman vücuttan su atılması bozuluyor.
2. örnekte, havada mutlak olarak bulunan su miktarı her zaman aynıdır, bu nedenle sıcaklık düştüğünde bağıl nem de giderek artar.
Sıcak yaz günlerinde sıcak hava nedeniyle buharlaşma arttığından soluduğumuz havadaki nem oranı da artar. Kış aylarında da buharlaşma için gereken sıcaklık enerjisi azalacağından havadaki nem oranı azalır.
Bağıl nem, havanın su buharı içeriği veya hava sıcaklığı değiştiğinde değişebilir. Page 28 • Su buharı sabit kalmak şartıyla, havanın soğutulması bağıl nemi artırır, havanın ısıtılması bağıl nemi düşürür.
Yaz aylarında bunalmamızın nedeni nem midir yoksa sıcaklık mıdır? Sıcaklık arttıkça nem azalmaz tersine çoğalır, yaşadığınız bölgedeki deniz, göl gibi büyük su kütleleri de sıcağa maruz kalacağından buharlaşma artar ve nem de yükselir. Nemin artması sıcaklığı daha fazla hissetmenize neden olur.
% 40-60'lık bağıl nem, genel sağlık durumumuz, solunum sistemi bağışıklık sistemimizin etkin bir şekilde çalışması ve bina içindeki havadaki mikrop ve kirleticilerin yayılmasının önlenmesi için ideal koşuldur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri