Şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan kişinin; Şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması sağlanabilir. Birlikte yaşanan ortak konuttan veya bulunduğu yerden uzaklaştırılabilir ve ortak konut size tahsis edilebilir.
Dağıtıcı Adalet: Dağıtıcı adaletin temelinde, bireylere kişisel ihtiyaçlarına göre davranmak, hakların dağıtılmasında ve cezaların yerine getirilmesinde durumları göz önünde bulundurulması yatmaktadır. Örneğin ilk defa suç işleyenle, birden fazla suç işleyen kişinin farklı değerlendirilmesi.
aristo'ya göre, insanların şahsi ve özel durumlarına bakılmaksızın aynı işleme tâbi tutulmasına denkleştirici adalet denir. faizin eniştesidir. denkleştirici adalet örnekleri: bütün insanlar eşittir.
Çocuklar İçin Koruyucu ve Destekleyici Tedbirler Nelerdir? Çocuklar için koruyucu ve destekleyici tedbirler, çocuğun öncelikle kendi aile ortamında korunmasını sağlamaya yönelik danışmanlık, eğitim, bakım, sağlık ve barınma konularında alınacak tedbirlerdir.
Önleyici adalet haksızlık ortaya çıktıktan sonra hiçbir zaman gerçekleşmeyecek olan adaleti gerçekleşmiş gibi göstermenin yollarını aramak yerine daha en baştan insanlar arasında ihtilafın çıkmaması için çabalamak demektir.
İlgili 33 soru bulundu
Süreç adaleti, örgüt içinde alınan dağıtım kararlarının alınma süreçlerinin, çalışanlar tarafından adil olarak algılanmasını ifade eder. Dağıtım kararlarının alınma şeklinin çalışanlar tarafından adil olarak kabul edilmesi, çalışanların bu kararları benimsemeleri açısından büyük önem taşımaktadır.
Telafi Edici/Düzeltici Adalet: İklim adaletinin bu boyutu adaletsizliğin ve adaletsizlik sonucu ortaya çıkan zararın giderilmesini ifade etmektedir. iklim adaletinin bu boyutu da eşit şartlar yaratma ya da dengeleme talebi olarak düşünülebilir.
Koruyucu Tedbir Kararları
Şiddet mağduru veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunan kişilerin talebi üzerine veya resen, şiddet uygulayanlar hakkında hakim, kolluk görevlileri ve mülki amirler tarafından, verilecek tedbir kararlarına “koruyucu tedbir” denilir.
Çocuklar hakkında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı, çocuğun annesi, babası, vasisi, bakım ve gözetiminden sorumlu kimse, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı birimlerinin ve Cumhuriyet savcısının istemi üzerine veya yargılama sürecinde, resen, çocuk hâkimi tarafından alınabilir.
Hamisi anlamı koruyucusu olduğundan hamisi olmak demek ise herhangi bir şeyin koruyucusu olmak, bir şeyi korumak anlamına gelmektedir. Ayrıca bir kişinin ya da oluşumların kollayıcısı olmak anlamına da gelir. Bir kişiyi koruma durumunun ortaya çıkması hamisi olmak ile aynı anlama gelmektedir.
Prosedürel adalet karar vericiler tarafından bir görüşme veya tartışmanın sonucunda kullanılan kıstaslar, işlemler ve politikalara yönelik adalet algılamasını ifade eder.
İlkel adalet, uygar adalet, denkleştirici adalet, dağıtıcı adalet, sosyal adalet, ilahi adalet gibi değişik türleri vardır. Birçok noktada eşitlik, ahlak, ölçülülük ve hakkaniyet kavramları ile kesişir.
Kişi her zaman haklı olana yönelir, herkese kendine düşeni vermek yolunda sürekli ve değişmez bir çaba gösterir. İşte bu tutum ve çabayı gösteren adalet, özne (süje) ile ilgili oluşundan ötürü öznel (sübjektif) adalet olarak nitelenir.
Dağıtıcı adalet, mevcut kuralların içerik itibarıyla belirli bir adalet kavrayışını gösteren temel bir ilkeye ya da ilkelere göre değerlendirilmesi suretiyle adil olup olmadığıyla ilgilenen maddi ya da içeriksel adalet anlayışına ve kavramına yakındır.
Vergilemede Adalet İlkesi
Dikey adalet ise, daha fazla ödeme gücüne sahip kişilerin, daha az ödeme gücüne sahip olanlardan daha çok vergi ödemeleri gerektiği şeklinde ifade edilmektedir(www.vergidosyasi.com).
Bölüşüm adaleti; üretilen refahın adilce bölüşülmesini talep eder. Etkin ve hak temelli bir sosyal devleti inşa etme çabası bölüşüm adaletinin en önemli bileşenidir.
Şiddet mağdurları ve şiddet uygulayanlar hakkında hakim, kolluk görevlileri ve mülki amirler tarafından, istem üzerine veya resen verilecek tedbir kararlarına “koruyucu tedbir” denilir. Koruyucu tedbir yoluyla, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi altında olan kişilerin güvenliği ve korunması amaçlanmaktadır.
Dolayısıyla koruma tedbirleri, kişilerin özgürlüğüne yönelik çeşitli kısıtlamalardır. Ceza Muhakemesi kanununa göre bu tedbirler; yakalama, gözaltı, tutuklama, adlî kontrol, arama, el koyma, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi, gizli soruşturmacı atanması ve teknik araçlarla izlemedir.
Kanunda, çocukların barınma ve bakım ihtiyaçlarının giderilmesine, eğitimlerinin devam ettirilmesine, sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasına ve ebeveynlerine danışmanlık hizmetinin sağlanmasına yönelik koruyucu ve destekleyici tedbir kararları yer almaktadır.
Aile mahkemesi kurulmamış yerlerde ise asliye hukuk mahkemeleri tarafından koruma tedbir kararları verilir. Önleyici tedbir kararlarını verme yetkisi yalnızca hakime aitken koruyucu tedbir kararları hem hakim hem de mülki amirce verilebilir.
1-) Tedbir kararı, ilgilinin talebi, Bakanlık veya kolluk görevlileri ya da Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine verilir. Tedbir kararları en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer hâkiminden, mülkî amirden ya da kolluk biriminden talep edilebilir. 2-) Tedbir kararı ilk defasında en çok altı ay için verilebilir.
Tedbir kararı; şiddete maruz kalan, şiddet görme tehlikesi altına bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru kişilerin talebi üzerine, Cumhuriyet savcısı, Bakanlık veya kolluk görevlilerinin başvurusu üzerine verilir.
Şahsi öç dönemi: Devletin teşkilatlanmadığı ve kamu gücünün ortaya çıkmadığı dönemlerde, ilkel toplumlar klan hâlinde yaşamaktalardı. Aynı klan dahilinde bir suç işlenmesi hâlinde ceza olarak “toplumdan kovma” yaptırımına başvurulurdu. Toplumdan kovulan kişi bütün haklarını kaybeder, korumasız kalırdı.
Onarıcı adalet anlayışı ise, cezanın etkisiz olduğunu gören, suçluların neden oldukları zararı tanımalarına yardımcı olmayı ve zararı onarabilmek için mümkün olduğu kadar onları teşvik etmeyi amaçlayan bir anlayıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri