Kişisel koruyucu ekipman, koruyucu giysi, kask, koruma gözlüğü veya kullanıcının vücudunu yaralanma ve enfeksiyon gibi dış tehlikelere karşı koruyacak şekilde tasarlanmış diğer giysi veya ekipmandır.
Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır. İşveren, toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik verir.
Koruyucu Giyecekler (Tulumlar, Önlükler vb.)
Koruyucu giyecekler çeşitli tehlike ve risklere karşı giyen kişiyi korumak amacıyla tasarlanmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Eldiven, maske ve koruyucu önlük/elbise giyilmeli, Eldiven çıkartıldıktan sonra el hijyeni sağlanmalıdır. dokunmadan önce eldiven giyilmelidir.
Sağlık alanında en yaygın kullanılan KKE türleri ise eldiven, önlük, maske/respiratörler, gözlükler ve sperliklerdir. Sağlık çalışanları hem kendilerini hem de bakım verdikleri hastaları korumak için farklı işlemlerde farklı kişisel koruyucu ekipmanların bir veya birkaçını birlikte kullanmak durumundadır.
Sağlık alanında en sık kullanılan KKE türleri: • Eldivenler-elleri korur • Önlükler- cildi ve/veya giysileri korur • Maskeler ve respiratörler-ağzı/burnu korurlar o Respiratörler-havayoluyla bulaşan infeksiyöz ajanlardan solunum yollarını korur • Gözlükler-gözleri korur • Yüz sperlikleri-yüz, ağız, burun ve gözleri ...
e) Kişisel koruyucu donanımlar, işveren tarafından ücretsiz verilir, imalatçı tarafından sağlanacak kullanım kılavuzuna uygun olarak bakım, onarım ve periyodik kontrolleri yapılır ve ihtiyaç duyulan parçaları değiştirilir ve hijyenik şartlarda muhafaza edilir ve kullanıma hazır bulundurulur.
Soğuğa veya sıcağa karşı koruyan güvenlik ayakkabıları, eldivenler gibi koruyucu giysiler, endüstride kullanılan güvenlik gözlükleri, baretler, yüksekten düşmeyi önleyici emniyet kemerleri gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyucu donanımlara (KKD) örnek olarak verilebilir.
Kişisel Koruyucu Donanım, bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik ris- kine karşı korunmak için kişilerce giyilmek, takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemedir. gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyuculara örnektir.
1) Gerektiği gibi kullanıldığında tam koruma sağlamalı, riske uygun seçilmelidir. 2) Kendisi ek risk yaratmadan ilgili riski önlemeye uygun olmalıdır. 3) İşyerinde var olan koşullara uygun olmalıdır. 4) Kullanan işçinin sağlık durumuna ve ergonomik gereksinimlerine uygun olmalıdır.
KKD, çalışanları potansiyel tehlikelerden korumak için kullanılır. Örneğin, baş, göz, kulak, solunum yolu ve cilt gibi hassas bölgelerin korunması için uygun koruyucu başlıklar, gözlükler, kulaklık, solunum maskeleri ve eldivenler gibi donanımlar kullanılır.
En yüksek düzeyde solunum koruması ancak daha az cilt ve göz koruması gerektiğinde B seviye KKE kullanılır.
Kişisel koruyucu donanım, risklerin, toplu korumayı sağlayacak teknik önlemlerle veya iş organizasyonu ve çalışma yöntemleriyle önlenemediği veya tam olarak sınırlandırılamadığı durumlarda kullanılacaktır.
Kişisel koruyucu donanım tipleri çeşitli türlere ayrılmaktadır. Baş koruyucuları, el ve kol koruyucuları, göz ve yüz koruyucuları, kulak koruyucuları, bacak ve ayak koruyucuları, gövde ve vücut koruyucuları, solunum sistemi koruyucuları kişisel koruyucu donanım tiplerini oluşturmaktadır.
Kategori III
l) Kurşun yaralanmaları veya bıçak batmaları, m) Zararlı gürültü.
Çünkü, derimiz enfeksiyonlara ve dış etkenlere karşı ilk savunma alanıdır. Sağlık çalışanları, KKD'ların uzun süreli kullanımları nedeniyle çeşitli cilt sorunlarına karşı risk altındadırlar.
Vücut koruyucu kişisel koruyucu ekipman türleri düşmelere karşı kullanılan ve koruyucu giysiler olmak üzere iki ayrı tiptedir. Düşmelere karşı paraşüt tip emniyet kemeri, düşmeyi önleyici ekipmanlar ve frenleme ekipmanları kullanılır. Koruyucu giysiler ise çeşitli iş elbisesi türleridir.
Kişisel koruyucu ekipman, sizinle mikroplar arasında bir bariyer oluşturmak için giydiğiniz özel ekipmanlardır. Bu bariyer, mikroplara dokunma, maruz kalma ve yayılma riskini azaltır. Kişisel koruyucu ekipman (KKD), hastanede mikropların yayılmasını önlemeye yardımcı olur.
Kişisel koruyucu donanımlar olarak adlandırdığımız bu donanımlar bir veya birçok riske karşı korunmak için çalışanlarca takılmak ve giyinmek üzere tasarlanmış, uygunluğu denetlenen malzemelerdir.
Bir günlük çalışma yapılsa bile işveren o kişisel koruyucu donanımları temin etmek ve maliyetini de çalışana yansıtmamak zorundadır. Çalışan da temin edilen bu kişisel koruyucu donanımı kullanmakla yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri